Óévbúcsúztató finomságok - szilveszteri gondola konyha II.
Ha szilveszter, akkor nemcsak ivás, hanem evés is. A gondola - hedonizmusa csúcsán - a koktél- és bólénedűk után pityókás lelkesedéssel veti bele magát a szilveszteri receptek sokaságába.
2007. december 30. 12:13
Korhelyleves

· 400 g savanyú káposzta
· 4 db baromfivirsli
· 1 közepes fej hagyma
· 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
· 2 evőkanál olaj
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 kiskanál pirospaprika
· oreganó
· só
· zsírszegény (12%-os) tejföl

A lisztet szárazon megpirítjuk, majd az olajat ráöntjük, pirospaprikával megszórjuk és hideg vízzel felengedve simára keverjük. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk, majd puhára főzzük. Megsózzuk, oregánóval, apróra vágott vörös- és fokhagymával fűszerezzük. Betétnek baromfivirsli-karikákat főzünk bele. Ha feljöttek a leves tetejére, zsírszegény tejföllel dúsítva tálaljuk.

Virslis lencseleves

· 25 dkg lencse
· 2 gerezd fokhagyma
· 1 babérlevél
· 1 vöröshagyma
· 1 evőkanál mustár
· 1 púpozott evőkanál finomliszt
· 1 dl tejföl
· 2-3 virsli
· 1 csapott kiskanál só
· fél mokkáskanál őrölt fekete bors
· fél csokor petrezselyem

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, lábasba töltjük és bő 1 liter vízzel felöntjük. Megsózzuk, a babérlevelet meg a megtisztított, finomra vágott hagymát beledobjuk. Fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon kb. 35 perc alatt puhára főzzük. Mustárral ízesítjük, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A lisztet a tejföllel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük. Karikára vágott virslivel és felaprított petrezselyemmel még 2-3 percig forraljuk. A lencsével felszeletelt sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk.

Sárgarépás lencsesaláta

· 30 dkg lencse
· 4 sárgarépa
· 1 póréhagyma
· só
Az öntethez:
· 2 evőkanál méz
· 5/8 l víz
· fél mokkáskanál őrölt bors
· 2-3 evőkanál ecet
· 2-3 evőkanál kukoricacsíra-olaj
· 1 csokor petrezselyem
· 1 mokkáskanál só

A lencsét átválogatjuk, 1-2 órára vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és enyhén sós vízben megfőzzük. Levében hagyjuk kihűlni. A sárgarépát meg a pórét megtisztítjuk, vékony karikára vágjuk, majd enyhén besózva 15 percre félretesszük.

Az öntethez a sót meg a mézet 3 dl vízben kevergetve feloldjuk. Megborsozzuk, ecettel ízesítjük, majd csöppenként az olajat is belekeverjük. A pórés sárgarépát hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és a leszűrt (ha kell, ugyancsak leöblített) lencsével együtt az öntetbe forgatjuk, végül felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva hűtőszekrényben néhány órát érleljük.

Tiroli lencse

· 25 dkg lencse
· 1 közepes hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 4-5 szegfűszeg
· 10-15 szem bors
· 1 babérlevél
· 20 dkg burgonya
· 2 közepes fej lilahagyma
· 2 evőkanál fehér borecet
· 4 evőkanál olaj
· 8 apró (15 dkg) ecetes uborka
· 1 kis csokor petrezselyem
· 8-10 szál snidling

Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mk. sóval, és meglocsoljuk a borecettel.

A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt egy nappal elkészítjük.

Mexikói lencsés hús

· 1 kg füstölt sonka vagy lapocka
· 20 dkg lencse
· 2 evőkanál olívaolaj
· 15 dkg baconszalonna
· 1 fej vöröshagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· só, frissen őrölt bors
· 2 szelet konzervananász
· 1 db banán
· 4 db újhagyma
· 20 dkg konzerv minikukorica

A tisztított és előkészített füstölt húst olajozott fóliában süssük sütőben másfél órán át. Közben az átválogatott lencsét mossuk meg, majd szűrjük le. A csíkokra vágott szalonnát pirítsuk meg, adjuk hozzá az apróra szeletelt hagymát. Pároljuk aranysárgára. Keverjük hozzá a száraz lencsét, a finomra vágott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, egy percig pirítsuk. Annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje, majd egy órán át főzzük fedő alatt. Az utolsó öt percben adjuk hozzá a kockára szeletelt ananászt, a karikázott banánt és a darabolt újhagymát. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl száraz a lencse, inkább eresszük fel főzés közben kevés vízzel. Ha túl vizes, magas lángon párologtassuk fedő nélkül. A sült sonkát szeleteljük vékonyra, helyezzük előmelegített tálra. Kanalazzuk rá a gyümölcsös lencsét. Díszítsük bébikukoricával. Frissen, forrón kínáljuk.

Malacsült sajtos kukoricasalátával

· 1500 g malachús bőrős
· só, majoranna, őrölt bors
· 1 gerezd fokhagyma
· 50 g zsír
· 100 g füstölt szalonna
· 1 pohár sör
Kukoricasalátához:
· 2 doboz kukorica konzerv (vagy 500 g mirelit)
· 150 g füstölt sajt
· 300 g majonéz
· 1 pohár tejfől
· 1/2 citrom
· 1 ek. mustár
· porcukor
· só
· őrölt fehérbors

A malac húsos részét sóval, borssal, majorannával, és reszelt fokhagymával bedörzsöljük, tepsibe fektetjük. A bőrös részét megkenjük hideg zsírral vízet öntünk alá, és 180°C fokos sütőben kb 2 órát sütjük. Közben sörbe mártott szalonnával sürün megkenjük.

A kukorica salátához febontjuk a konzervet, átmossuk, lecsepegtetjük, ( vagy megfőzzük a mirelitet). A sajtot apró kockára vágjuk. A majonézhez hozzáadjuk a füszereket, mustárt és tejföllel simára keverjük. Salátástálba öntjük, hozzáadjuk a sajt kockákat és a lecsepegtetett kukoricát, ovatosan összekeverjük és tálalásig hűtőbe rakjuk.

Tálaláskor a malachúst felszeletelve a tálon körbe rakjuk és a közepébe tesszük a salátát, esetleg külön edényben tálaljuk a sajtos kukoricasalátát.

Kocsonya gazdagon

· 2000 g vegyes bőrös kocsonyának való (csülök, köröm, bőrke)
· 600 g füstölt zsírtalan comb
· 600 g marhahús
· 20 szem szemes bors
· 1 fej fokhagyma
· 1 fej vöröshagyma
· 5 db babérlevél
· ízlés szerint só
· pirospaprika
· őrölt erős paprika
Díszítéshez:
· főtt tojás
· citrom
· zöldségzöld

A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, gázlángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst és a füstölt húst megmossuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük, és leszedjük a keletkezett habokat. Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot, babérlevelet. Megsózzuk, majd lassú tűzön, gyöngyöző forrással, fedő alatt 3-5 órán átfőzzük. Ha a hús megpuhult, akkor kivesszük és a lé tetejéről a zsírt, leszedjük. A színhúsokat feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet szűrőruhán átszűrjük, rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst, bőrkét felgöngyöljük és a felszeletelt húsokat egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva, szétterítjük. Főtt tojáskarikával és zöldségzölddel díszítjük, és erre öntjük a félig kihűlt leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. Tálaláskor citromot, esetleg ecetet adunk, friss kenyér kíséretében.

Szilveszteri magoskifli

· 1 kg liszt
· 20 dkg margarin
· 4 dkg élesztő
· 1 egész tojás
· 1 pohár tejföl vagy 2,5 dl tej
· 2 teáskanál cukor, só

Az élesztőt megfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A margarint elmorzsoljuk a lisztben, majd belekeverjük a sót. A margarinos liszt közepébe mélyedést formázunk, beleöntjük a megfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojást, és összegyúrjuk. Egy órai kelesztés után nyújtjuk. A kb. 5 mm vastag tésztát először 8 cm-es csíkokra, majd ezeket háromszögekre vágjuk. A háromszögeket, egyik oldaluktól indulva, kifli alakúra föltekerjük. Fém sütőlapon fél órán át kelesztjük, a tetejüket egész tojással megkenjük. Ízlés szerint ízesítjük, és díszítjük napraforgómaggal, dióval, szezámmaggal, köménymaggal vagy mákszemekkel.

Változatok: föltekerés előtt a kiflicskékbe tehetünk kedvenc sajtunkból egy vékonyabb rudat, olajos halat vagy virslit. Az üres kiflikhez készíthetünk különböző krémeket is. Tejes, májkrémes, padlizsános, tejfölös, túrós változatok között válogathatunk.

Caramell charlotte rumos csokoládéval

· 3 db tojás
· 6 dkg liszt
· 6 dkg kristálycukor
A töltéshez:
· 1 evőkanál sárgabarackíz
2 kanál kristálycukorból karamell
· pudingporból tejjel összefőzött sárgakrém
· 2 dl tejszín keményre fölvert habja
· 1 dkg zselatin
· friss citromfű vagy mentalevél (esetleg friss eper)
· 4 cl édes likőr
· 2 dl hideg csokoládémártás

A fölsorolt anyagokból sütőpapíron vékony piskótalapot készítünk, amit hosszában félbe vágunk, és a barackízzel megkenve, mini piskótatekerccsé szorosan összegöngyölünk, majd lehűtjük. A tejből, a pudingporból a karamellalap hozzáadásával hagyományos krémet főzünk, amit a likőrrel ízesítünk, és csomómentessé, hűlésig keverünk. Lazán hozzákeverjük a tejszínhabot és egy leheletnyi olvasztott zselatint. Az őzgerincformát a vékonyra szeletelt piskótaroládokkal egyenletesen beburkoljuk, majd hozzáadjuk a kész karamellpudingot, és hűtőben jól összeérleljük. Tálalásnál a formából kiborítjuk, daraboljuk, és rumos csokoládéöntettel körbelocsolva tálaljuk, friss zöldfűszerekkel, esetleg csokoládéráccsal díszítjük.

gondola
Címkék:
megmondó
Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
  • Hírstart
  • Hírkereső
  • Hírlista
  • News Agent
  • Alternatív Hírportál
  • Startlap
  • A hírek
  • Hírfal
  • Hírmutató
  • Polgári Szemle
  • Időjárás
  • Bálványosimádó
  • MTI