Felavatták Kállay Miklós emléktábláját
Mostantól emléktábla jelzi, hogy Kállay Miklós egykori miniszterelnök Magyarország náci megszállása idején a Török Köztársaság követségén talált menedéket 1944. március 19. és november 19. között.
2002. február 28. 19:49

A volt budapesti török követség helyén álló Európai Ifjúsági Központ aulájában Ismail Cem, a Török Köztársaság külügyminisztere, Kállay Kristóf, Kállay Miklós fia és Dávid Géza professzor, a Magyar-Török Baráti Társaság elnöke leplezte le az emléktáblát csütörtök délután.
A megemlékezésen ott volt a Török Köztársaság budapesti nagykövete, Ender Arat, valamint Végh Ferenc Magyarország törökországi nagykövete.

A török külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a több száz évre visszanyúló török-magyar kapcsolatokat tisztán példázzák a szeretet, a tisztelet és a tolerancia kölcsönös megnyilvánulásai.
Felidézte, hogy Kossuth, Thököly és Rákóczi a szabadságharc után Törökországban kért és kapott menedéket. Mint mondta: amikor 1944-ben Kállay miniszterelnöknek menedéket kellett találnia a nácizmus elől, természetes volt, hogy elődei példájából merítve a török nagykövetségen kért menedékjogot.

Dávid Géza arról szólt, hogy Törökország többé kevésbé független tudott maradni a nagy világégés során, de mind e közben nagyon óvatosnak kellett lennie a bonyolult politikai körülmények miatt.

Kállay Kristóf a szülei és a törökök közti barátságot idézte fel beszédében.

Kállay Miklós 1942 és 44 között volt Magyarország miniszterelnöke. A második világháború idején kormányfőként kísérletet tett a békekötésre, megpróbálta elérni, hogy angol és amerikai csapatok vonuljanak be Magyarországra az orosz megszállók helyett.
A török nagykövetségen eltöltött időszak után Kállay Miklóst elhurcolták a nácik a sopronkőhidai, mauthauseni és a dachaui haláltáborba, és csak a háború vége mentette meg életét. Kállay Miklós végül emigrációban halt meg 1967-ben New Yorkban.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó