Gyurcsány jogerősen is pert vesztett a Fittelina ügyben
Jogerősen pert vesztett Gyurcsány Ferenc a Fittelina-ügyben a Magyar Nemzettel szemben a Fővárosi Ítélőtáblán. A kormányfővel szemben másodszor is a napilapnak adott igazat a bíróság, és elutasította a lap írásai kapcsán beadott gyurcsányi keresetet. Fidesz: a kormányfőnek jogilag sem sikerült tisztáznia magát.
2006. január 24. 18:58

 A kormányfő két tavaly szeptember végi, a Fittelina Kft.-ről írt cikk miatt perelte be a napilapot. Keresetében kifejtette, hogy a Magyar Nemzet 2005. szeptember 29-i számában megjelent, Hazudott a miniszterelnök című cikkben, valamint a 2005. szeptember 30-i számának 3. oldalán megjelent Villabotrány: nem Fittelina. Altus! című cikkben személyére vonatkozóan valótlan állításokat tett közzé, illetvve való tényeket hamis színben tüntetett fel.

Gyurcsány Ferenc 2005. szeptember 25-én a Klubrádió vendége volt, ahol a műsorvezető a Magyar Nemzetben megjelent cikksorozattal kapcsolatban kérdezte. Két nappal később a napilap "Hazudott a miniszterelnök" címmel közölt írást, amelynek szerzője azt írta: a II. kerület jegyzője cáfolta a miniszterelnök rádióban mondott szavait, és a Fittelina Kft. semmiféle kérelmet nem terjesztett elő az akkori Gyurcsány-villa melletti állítólagos iroda-beruházással kapcsolatban.
A bíróság másodfokon sem találta alaposnak, és eluitasította a gyurcsányi keresetet.

A kormányfő által kifogásolt két cikk egy sorozat része volt, amelynek során a Magyar Nemzet feltárta, hogy Gyurcsány családjának villáján végrehajtott luxusberuházás felveti az adócsalás gyanúját. A kormányfő és felesége tulajdonában lévő Fittelina Kft. a házaspár lakhelyéül szolgáló Szemlőhegy utcai ingatlanba fittnessparkot, úszómedencét telepített, amelyek után magánszemélyként nem igényelhették volna vissza az áfát, míg a cég igen.

A Magyar Nemzet cikksorozatának többi állításaival szemben Gyurcsány Ferenc nem indított keresetet.

Gyurcsány Ferenc tudomásul vette a bíróság döntését - mondta a kormányszóvivő. Batiz András hangsúlyozta: a bíróság véleménynek minősítette a miniszterelnökkel kapcsolatban, az újságban megjelent állításokat, vagyis a közlés tartalmát nem minősítette. A Fittelina Kft-vel kapcsolatban a napilapban megfogalmazott állítások alaptalansága "több ízben is bebizonyosodott", hiszen az ügyészség három esetben tagadta meg a nyomozást az ügyben bűncselekmény hiányában - tette hozzá a szóvivő.

Gyurcsánynak jogilag sem sikerült tisztáznia magát - a Fidesz közleménye

Másodfokon is pert vesztett a mai napon Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzettel szemben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében.

Mint ismeretes, a kormányfő két tavaly szeptemberi, a Fittelina Kft.-ről írt cikk miatt perelte be a lapot. Állítása szerint a lap az említett írásokban személyére vonatkozóan valótlan állításokat tett közzé, illetve valós tényeket hamis színben tüntetett fel.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság már 2005. december 8-án megállapította, hogy a Magyar Nemzet a becsatolt iratok alapján megfelelően tudta bizonyítani a cikkekben tett megállapításait, a Fővárosi Ítélőtábla ezt a döntést hagyta helyben. A másodfokon elvesztett per világosan rámutat arra, hogy a miniszterelnöknek nemcsak politikailag, hanem – példátlan módon - jogilag sem sikerült tisztáznia magát a Fittelina-ügyben - áll Révész Máriusz, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szóvivője közleményében.

Forrás: MNO és gondola
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó