„Láncszavazás” a szocialistáknál?
Pénzért voks?
A 2002-es országgyűlési választásokhoz kapcsolódó választási csalást leplezett le pénteken a Hír TV-ben Bácsics Gyula, a nagykátai választási bizottság MSZP-s alelnöke. Állítása szerint pártja most is erre készült – olvasható az MNO-n. Bácsicsnak megüzenték: kizárják a pártból.
Utoljára frissítve: 2006. március 25. 16:12
2006. március 25. 13:40

Bácsics Gyula (Pest megye 6. vk.) a helyi választási bizottság MSZP-s alelnöke kifejtette: az úgynevezett „láncszavazásra” 2002-t megelőzően is volt példa, de igazán az előző országgyűlési választásokon terjedt el, amikor is Ron Werber, a szocialisták izraeli kapmánytanácsadója magyarázta el, hogyan lehet ezt úgy kivitelezni, hogy ne legyen feltűnő.
A láncszavazásos csalás lényege, hogy a láncban az első szavazó bemegy a szavazókörbe, felveszi a lepecsételt szavazólapot, majd a fülkében elrakja, és csak egy üres borítékot dob az urnába. A lepecsételt üres szavazólapot pedig elviszi magával az MSZP által berendezett központba, ahol beikszelik rajta a szocialista pártot, illetve jelöltjét. A következő lefizetett szavazó ezt a már kitöltött szavazólapot viszi magával a szavazókörbe, ezt teszi be a borítékba, amit az urnába dob, majd a kapott lepecsételt üres szavazólapot megint csak kicsempészi. – A szavazópolgár „addig nem kapta meg a pénzét, amíg az üres cédulát nem hozta vissza” – mondta el Bácsics.

Az így lefizetett választópolgárokat vendégül látták, etették, itatták, és csak a szavazás végén engedték haza – állítja az MNO a Hír TV Célpont című műsorára hivatkozva. Bácsics Gyula azt is elárulta: az ilyen „baloldali” szavazóknak általában kétezer forintot szoktak adni a szocialisták.

A fenti módszer Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke szerint „feketén-fehéren” bűncselekmény, „a választás rendje elleni büntető törvénykönyv tényállásának a megvalósulása”. Szigeti ugyanakkor nem tart attól, hogy a csalás országos méreteket ölt, mert a pártok megfelelően ellenőrizik egymást. Az OVB elnöke szerint egyébként a láncszavazásos szavazatvásárlásra az lenne a megoldás, ha nem használnának borítékot a voksolásokon. Ugyanezen a véleményen van Tóth Zoltán választási szakértő is, aki arra hívta fel a figyelmet: a világnak már csak nagyon kevés országában használnak borítékot a választásokon, éppen azért, hogy az ezzel kapcsolatos visszaéléseket el lehessen kerülni.

Az MNO szerint a nagykátai szocialista székházban azt állították, hogy Bácsics hazudik, és megüzenték neki: ő is ki lesz zárva.

XXX

Cáfolta a Klubrádiónak a nagykátai aljegyző, hogy a választási bizottság MSZP-s alelnöke lenne az a Bácsics Gyula, aki a Hír TV-nek – ilyen minőségében nyilatkozva – azt állította: láncszavazással csaltak a szocialisták a 2002-es választások második fordulójában, Pest megye 6-os számú választókörzetében. Hetes Stúdió című műsorunkban Basa Mihályné azt mondta: nem ismeri Bácsics Gyulát, ő nem is tagja a választási bizottságnak, a testületbe Kósa Imrét delegálta az MSZP megbízottja.

Radics Imre, a szocialisták választási ügyekben illetékes helyi megbízottja ugyanitt azt mondta: Bácsics Gyula ráadásul 2002-ben még a Lungo Drom tagja volt, a közelmúltban lépett be az MSZP tápiószecsői szervezetébe, ott azonban semmilyen funkciót nem tölt be.

Magyar Nemzet, Klubrádió nyomán
Címkék:
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó