Csillogtak a lánnyok
Súlyemelő Vb: éremeső Törökországban
Likerecz Gyöngyi (75 kg) szakításban 116 kg-os világcsúcs-beállítással, lökésben 140, összetettben pedig 255 kg-mal aranyérmet szerzett az antalyai súlyemelő világbajnokságon. Krutzler Eszter (69 kg) a szakítás ezüstje után lökésben és összetettben is bronzérmet szerzett. Varga Viktória (plusz 75 kg) ezüstérmes lökésben, Stark Tibor (105 kg) negyedik szakításban.
2001. november 12. 15:56
Krutzler Eszter a szakítás ezüstje után (110 kg) lökésben (130 kg) és összetettben is (240 kg) bronzérmet szerzett a 69 kg-os súlycsoportban az antalyai (Törökország) súlyemelő világbajnokságon. Mindkét fogásnemben az orosz Valentyina Popova végzett az élen, aki összetettben 257.5 kg-os teljesítménnyel 2.5 kg-mal felülmúlta az általa tartott világcsúcsot. A 20 évesen három érmet begyűjtő Krutzler Eszter boldogan jelentette be: "Azt hiszem, a jövőben is ebben a súlycsoportban versenyzek majd, hiszen Popova 29 éves, így az idő nekem dolgozik."

***

Likerecz Gyöngyi (75 kg) szakításban 116 kg-os világcsúcs-beállítással aranyérmet szerzett. A mindössze 18 éves, olimpiai ötödik Likerecz 112.5 kg-on kezdett a zsakításban. Sikeresen. Két török vetélytársa is felemelte ezt a súlyt, de a 105-tel már nem boldogultak, míg Likerecz megpróbálkozott a kínai Tang Vej-fang 1999-ben felállított 116 kg-os világrekordjának beállításával. Könnyedén teljesítette ezt a feladatot, de a harmadik kísérlete, 117.5 kg-on sikertelen volt.

Az első fogásnem elsősége után Likerecz Gyöngyi lökésben és így az összetettben is megnyerte a 75 kg-os súlycsoport versenyét. A szakításhoz hasonlóan a magyar súlyemelőnő a második fogásnemben is kivárta, amíg ellenfelei egymással viaskodva eldöntik a második, illetve harmadik hely sorsát, s aztán 135.5 kg-on kezdett, amely junior világcsúcsot és felnőtt Európa-csúcsot jelentett számára. Második gyakorlatával (140 kg) még ezt a teljesítményt is felülmúlta, és mindenkit meggyőzött: 2001-ben őt illeti a szakítás, a lökés és az összetett (255 kg-os) aranyérme is.

Likerecz Gyöngyi 255 kg-os összetettbeli és 140 kg-os, lökésben elért eredményével Európa- és magyar csúcsot, egyben junior világrekordot ért el. Likerecz mögött lökésben a kínai Cao Csun-jen lett a második, megelőzve a tajvani Kuo Ji-hangot. Összetettben a török Sahbaz Sule szerezte meg az ezüstérmet, a bronz Caónak jutott.Dankó Ilona szakításban 105 kg-mal a 8. lett, lökésben pedig nem tudott érvényes gyakorlatot bemutatni, így kiesett.

***

A plusz 75 kg-os Varga Viktória második helyen végzett lokésben, és öt kilógrammal megjavítva élete legjobbját, 150 kg-ra módosította az általa tartott országos rekordot. A fogásnem aranyát, s így az összetett verseny elsőségét is az orosz Albina Homics szerezte meg. Varga nagyon elkeseredettnek tűnt a szakítás után, (l00 kg-os kezdősúlyán maradt) de összeszedte magát és lökésben már a második gyakorlatával beállította az országos csúcsot. Harmadszorra pedig magabiztosan teljesítette a 150 kg-ot is, és övé lett az ezüstérem. Összetettben 260 kg-os országos csúcsbeállítással a negyedik helyen végzett. Súlyemelő világbajnokság, plusz 105 kg: Stark 4. lett szakításban

A plusz 105 kg-os Stark Tibor 190 kg-os eredménnyel a 4. helyen végzett szakításban A fogásnem aranyérmét a katari Saed Salem Jaber szerezte meg 210 kilógrammal. A 29 éves tatabányai versenyző 180 kg-on kezdett, majd a 187,5 és a 190 kg-ot is magabiztosan felemelte, a dobogóhoz azonban még ez is kevésnek bizonyult. A katari színekben versenyző Saed Salem Jaber a szakítás után a lökést is megnyerte s így hatalmas fölénnyel az összetettben is az övé lett az aranyérem. Stark Tibor a második fogásnemben egy rontott gyakorlattal 225 kg-ot teljesített, s ez a 7. helyhez volt elegendő, összetettben az ötödik lett.

***

A nyolcnapos viadal egyik kuriózuma az volt, hogy a 105 kg-os férfiak között szombaton a B-csoportban induló orosz Vlagyimir Szmorcskov diadalmaskodott, ráadásul szakításban 198 kg-os világcsúcsot állított fel, a nézők többsége mégis lemaradt erről az aranyérmes szereplésről. A súlyemelő szövetség televíziós társaságokkal kötött szerződése ugyanis kimondja: a tévé által közvetítendő főműsoridőben, 12 főnél nem lehet több az A-döntő döntő mezőnye. Szmorcskov nevezési eredménye alapján viszont nem fért be az A-csoportba. (Gondola, Szabó Árpád)

Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó