Tréfás mesék gyűjteménye - A nevető Erdély
Kemence melegénél pipázgató nagyapáinkat juttatja eszünkbe e könyv, akik a tűz ropogása mellett, ízes beszéddel meséltek humoros és pikáns történeket a köréjük gyűlt család aprajának-nagyjának a jég hátán is megélni tudó székelyről. Kovács Attila Zoltán Budai Díjas mesekönyvéről a szerzővel beszélgettek május 31-én a Kráter Könyvesházban.
2006. június 2. 10:47

Kuriózumnak számít ez a kötet, hiszen különleges gyűjtemény eredménye, sok olyan történettel, ami eddig még nem jelent meg kötetbe rendezve – mondta el a szerkesztő, Kovács Attila Zoltán.

Mint kitért rá, a Kráter Műhely Egyesület a palettaszélesítés okán kezdett el nyitni a mesekönyvek felé. A mai kiadványok nagy százalékát teszik ki ugyan a mesekönyvek, de úgy láttuk van egy szegmens, ami még üres – mondta, hozzátéve, szövegileg és képileg igényes gyermekkönyvek kiadását tűzték ki célul.

Elsőként Wass Albert meséit adták ki. Első évben hét ilyen kötetet jelentettek meg igényes grafikákkal. Idén újabbakkal készülnek. Ezt követte Barcsa Dániel: Üstökös Demeter című, csíki témájú mesekönyve.

Kovács Attila Zoltán elmondása szerint A nevető Erdélyben összeválogatott mesékkel erdélyi filológiai kutatásai során találkozott. A levéltárakban fellelt történetek egy részének még a címe is ismeretlen, így ezeket ő látta el címmel. 

A mesék egy részét már korábban is megjelentette Küs Miklós királyfi címmel, ám, mint mondta, a mostani kötet egy teljesen átdolgozott, újfajta sorrend és válogatás alapján összeállított könyv.  Öt olyan mese van, amely mindkettőben szerepel, de ezeket is átdolgozta.

Oláhfalvi, cigány és székely meséket, anekdotákat olvashatunk A nevető Erdélyben. Mesekönyvről van szó, ennek ellenére minden korosztályt leköt az olvasása, nemcsak a gyerekeket, hanem a mesét felolvasó felnőtteket is a történetek izgalmas, furfangos cselekménye valamint, hogy nyelvezete megőrizte az eredeti nyelvi formákat is – hangzott el a beszélgetés során.

A kötetet Barcsa Dániel figurái, rajzai teszik teljessé, amelyek tökéletesen illeszkednek a mesék hangulatához.

A nevető Erdély sikerét bizonyítja, hogy öt nappal megjelenése után a Könyvfesztiválon Budai Díjjal jutalmazták. A néhány éve alapított díjat az oktatás-nevelést legjobban segítő könyvért és CD-ROM-ért osztják ki – mondta el Kovács Attila Zoltán, hozzátéve, tavaly is a Kráter Műhely Egyesületet jutalmazták a kitüntetéssel, akkor Wass Albert életművét bemutató DVD-ROM-jukkal érdemelték ki. 

Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó