„Példátlan hatalmi koncentrációt valósít meg Gyurcsány Ferenc”
„Reformkormányt ígértek, ehhez képest ugyanazok kormányoznak tovább, akik miatt most nagy a baj, akik miatt megszorításokra készül Gyurcsány Ferenc" – hangsúlyozta Répássy Róbert, aki szerint a kormánynévsorból az derül ki, hogy az MSZP nem képes megújulni.
2006. június 2. 17:13

Gyurcsány Ferenc az alkotmányosság kereteit feszegeti – hangzott el Répássy Róbert és Balsai István péntek délutáni sajtótájékoztatóján. A politikusok szerint ugyan a kormánystruktúra az alkotmányosság keretein belül maradt egyelőre, azonban így is példátlan hatalomkoncentrációt valósít meg a kormányfő döntéseivel. A Fidesz frakcióigazgatója kifejtette, a miniszterek személye is jól mutatja, hogy a jövőben a tárcavezetők alárendelt szerepre kényszerülnek, és miniszteri felelősség formalitássá válik. 

Putyin hatása a miniszterelnökre 

„Úgy látszik, Gyurcsány Ferencre nagyon mély benyomást tett Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása, mert az a kormánystruktúra, ami kezd kialakulni, a Putyin által is vezetett elnöki, vagy inkább félelnöki rendszerre hasonlít – fogalmazott Répássy. Balsai István, arra hívta fel a figyelmet, hogy a közigazgatást besöpörték a pártirányítással működő szakállamtitkárok, államtitkárok hatáskörébe. Ez egyébként az Alkotmány harmadik szakaszát sérti – fűzte hozzá. Mint fogalmazott, a miniszterek kizárólag szakmai, kodifikációs előkészítő tevékenységet végeznek, miközben a döntés egy teljesen másik szinten történik. Leszögezte: példátlan hatalmi koncentrációt valósít meg Gyurcsány Ferenc. A kormányfő törekvéseit dicséretesnek nevezte ugyan, ám megjegyezte: nem egyeztethető össze a magyar parlamenti hagyományokkal, sőt a jelenlegi alkotmányos helyzettel sem. 

A létszámleépítéssel kapcsolatosan úgy fogalmazott: erre a lépésre két éve volt Gyurcsány Ferencnek, tehát vagy eddig kormányzott rosszul, mert túlméretezett apparátussal dolgozott, vagy pedig most szánja a közvéleménynek az olcsóbbítás jegyében ezt a bejelentését. Véleménye szerint meg kell találni annak módját, hogy a valódi döntéseket meghozó testületek, ezek tisztségviselői felelősséggel tartozzanak a parlamentnek. Végül aláhúzták, ha ez a struktúra gátolja a kormányzást, akkor elképzelhető, hogy az Alkotmánybírósághoz kell fordulni.

gondola - aargh
Címkék:
MTI Hírfelhasználó