Tarolhat-e Tarlós?
2006. június 15. 00:00
A csoda az egyetlen realitás - hangoztatja az ezotéria híres nagyasszonya.

Ez volna-e az esély egyetlen megalapozója Tarlós István sikerének?

Óbuda polgármesterét a Fidesz választmányi elnöke hivatalosan tegnap kérte föl: induljon el a főpolgármesteri tisztért, harcoljon a magyar főváros elfoglalásáért.

Tarlós Budapest egyik sikerpolgármestere. Kerületi támogatottsága nem szűkül pártrokonszenvre, vezetői teljesítményét széles körben elismerik.

Politikusi képességei is kiválóak: férfiasan állja a pofonokat, nem retten meg a sajtóterrortól. Hat, alkot, gyarapít - az ő esetében eme ünnepélyes megfogalmazás is elfogadhatónak látszik. Mégis: avatott politikai elemzők szerint csoda kellene ahhoz, hogy Tarlós taroljon.

Holott a sikerpolgármesternek egy csődtömeget kellene átvennie. Budapest az utóbbi másfél évtizedben a Balkán mélységébe csúszott. "Olyan rosszak at utak, hogy mindenki traktorral jár" - terjedt a vicc a gazdatüntetés napjaiban: ezt írhatta volna a japán turista haza levélben, a helyzetet jellemezvén.

Százezrek menekültek ki az agglomerációba - köztük maga a főpolgármester -, mert a fővárosi élet elviselhetetlen. Ugyanakkor az önkényes lakásfoglalók meghonosították a terrorhangulatot olyan városrészekben, amelyekben a pártállam évtizedeiben béke honolt. Marshall-tervvel is fölérne! - mondta egy komoly közgazdász a világkiállítás esélyét latolgatván, még a kilencvenes évek elején.

Dollármilliárdos tőkebehozatalt rebesgettek.

Az esély szertefoszlott.

S a város vezetője ezt utólag is személyes sikereként említi.

A rombolást.

Milyen jó autószalon lenne a Parlamentből! - valaha a városvezetőség paródiájának szánták ezt a mondatot. Mára a paródia csaknem valósággá lényegült... Rombol a városvezetőség - bontatja a klasszicista épületeket, gagyi bevásárló-központot tákoltat a legendás lóversenypálya helyére.

A hajléktalanok ellepik az aluljárókat, drogos fiatalok fetrengenek az áruházak mellett - a liberalizmus nagy dicsőségére. Igaz, a várospolitikusok alaposan meggazdagodtak - ők megértették az idők szavát.

Az eltűnt - állítólag a szervkereskedő maffiának áldozatául esett - magyar fiatalok sikolyát azonban nem hallották meg. Világvárost építünk! - harsogta a kampánygépezet.

Alvilágvárost építettek.

Erről a szellemi és erkölcsi mélypontról kellene fölemelnie Budapestet Tarlós Istvánnak.

Meg tudná tenni, ha lehetőséget kapna. Ám ehhez - elemzők szerint - csoda szükségeltetik. Az elbódított helyi társadalom a gagyira szavaz.

Gagyi a divat Budapesten - ez is az utóbbi tizenhat év nagy vívmánya.

Valóságos csoda, hogy értelmes budapestieket ennyire le lehetett - szellemileg - süllyeszteni.

Szomorú csoda, de megtörtént.

Mert időnként a csoda realitásával kell szembenéznünk.

Talán - esetleg - az ellencsoda is való világgá válik...

Molnár Géza Pál
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak ellen a kormány
  A magyar kormány elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben: ezt a problémát nem egyezmények ratifikálásával, hanem törvényi szigort alkalmazva és valós segítségnyújtást biztosítva, a civil partnerekkel közösen kívánja megoldani – jelentette ki az igazságügyi miniszter hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.
 • Újabb szakadás fenyegeti a Jobbikot
  Belharcokkal teli elnökválasztás előtt áll a Jobbik, úgy tűnik, többen ellenzik Jakab Péter pártvezetővé választását, mondván, az egyenes út a balliberális pártokkal való teljes összeboruláshoz.
 • Felbecsülhetetlen károkat szenvednek el a magyar vízek
  A vízpartokon állandó téma, hogy hiába terjed a c&r (catch and release, vagyis a halakat kifogás után a vízbe visszaengedő) nézet terjedése, valamint a halászat tilalma, mégis fogyatkozónak tűnik a természetes vizek állománya. Emiatt sokan kezdenek haltelepítésekbe, márpedig a szakértők szerint ez éppen fordított hatást válthat ki, és halbőség helyett hatalmas pusztítást okozhat – írja a Napi.hu.
MTI Hírfelhasználó