Az erdélyi magyar népművészet Wass Albert szemével
Nagy érdeklődés övezte Wass Albert legújabb könyvének, Az erdélyi magyar népművészetnek bemutatóját szerdán délután a Kráter Könyvesházban. Wass Albert a 80-as években állította össze e kivételes kötetet, amely az erdélyi népművészet főbb vonalait és irányait vázolja fel. Gazdagon illusztrált rövid ismertető a kiadvány, ami hiánypótló a témában.
2006. június 23. 08:38


Kovács Attila Zoltán, a könyv fordítója elmondta, hogy a kötet az amerikai emigrációban íródott és angol nyelven jelent meg a nyolcvanas években azzal a céllal, hogy "itt Amerikában és az angolul beszélő világ többi részén létrehozza a bátor erdélyi magyarság rabságban sínylődő népművészetének 'védjegyét', és lehetővé tegye az olvasó számára, hogy felismerje az erdélyi magyar ősi művészet motívumainak eredetét, bármilyen néven tűnjön is fel a piacon".

Bemutatta azokat a motívumokat, amelyek az erdélyi stílus legfőbb jellegzetességeit adják és iránymutatásul szolgálhatnak a felismeréshez. Megtudtuk, hogy a Székelyföld különlegessége a fekete-fehér és a vörös-fekete szőttes, Torockó a leggazdagabb színekben, a Küküllő-völgy
teremtette meg a páva motívumot és Szilágyságból ered a fehér alapon zöld úri hímzés. A könyv tárgyalja a kopjafák, a fazekasság, a kézimunka és a népviselet történetét, eredetét is. Érdekes olvasmányról van szó, mindenképpen gazdagabb lesz az ember, ha elolvassa az író ezen művét is.

gondola
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó