Demszky salakon jó, de Tarlós - all round!
2006. június 29. 00:00

A wimbledoni teniszverseny kezdetével szinte egy időben röppent fel a hír: Demszky a jelölt. Közös programmal, közös kampánnyal és közös főpolgármester-jelölttel indul az őszi önkormányzati választásokon a két profi politikai tenisz klub – az MSZP és az SZDSZ.

Nem tehettek mást, hiszen a várható ellenlábas, az inkább füvespályás (III. ker.!) Tarlós Istvánnal szemben csak a salakpályák királyának lehet esélye.

Demszky salakon jó.

Tenisz hasonlattal: a vörös salakon. A füves pályán, az első és a második, a tizenegyedik és a tizenkettedik kerületben, a zöldben már – stílszerűen szólva – nem üt labdába. Ott már a harmadik országgyűlési választás is nemzeti elkötelezettségű képviselőt juttatott a Parlamentbe.

Az ötödik és a kilencedik kerületi indoor pályákon a fedett helyeket kedvelő SZDSZ játékosok a kedvezményezettek.

A többi összes budapesti pályán vörös a salak. És Demszky salakspecialista.

És mert szeret ugrálni, s olykor sokat is ugrál és izzad, rajta e pályák pora sármasszává keveredik. Ez makulálja rózsaszín-barnára korábban hófehér polit-sport zokniját, ül meg araszos vállán és orrlikaiban.

„Már vályogot köpök!” – kiáltott fel egy ilyen salakos fővárosért vívott meccset követően a jómúltkor. Azon mód el is határozta, hogy meccseit ugyan itt, a salakon, de élénk családi életét valahol a zöldben éli, és azon mód elhagyta a várost. Kiköltözött a pázsitos Budakeszire.

- „Szívjátok ti a salakport, nektek is hagyok” – morgott magában, majd sportos lendülettel egészen a Horvát tengerpartig futott.

A  salakpályák gondnokai ezt árulásnak tekintették, meg is váltak volna tőle a választás-bajnokságokon, de…!

Demszky salakon jó. Nincs ellenfele. És Budapest a salakpályák hazája. Itt a bajnokság nem a kevésszámú füves pályán, de a salakon dől el. A vörös salakon.

Őszintén szólva a füves pályák világszerte visszaszorulóban vannak. Már valójában csak a próbált értékekhez hű Albion kínálja a világ tenisz elitjének a pázsitot, a lawn-t. Igaz, a kontinensen is előfordul itt-ott néhány nyírott gyepes küzdőtér – lásd Németország – de a lawn igazi hazája a konzervatív Anglia.

Az anglomán Ausztrália tartott még ki hősiesen a náluk méregdrága öntözéssel fenntartható nyírott gyepes pályák mellett, ám vagy negyedszázada ő is feladta.

Maradt tehát Albion, és ott is a No 1., az All England Lawn Tennis and Croquet Club a dél londoni kerületben, melynek neve Wimbledon.

Budapest polit-sport térképe is az elmúlt évtizedben hasonló tendenciát mutatott.

Az 1998-as országgyűlési meccsen még tizenegy füvespályás győzelmet könyvelhetett el a nemzeti oldal. A következő periódusra ezek közül hét pályán már nem nőtt több fű nekik, és az idén sem tudtak mást konstatálni, mint hogy csak négy pályán zöldell a fű, ott nem vörös a salak.

Első látásra Tarlós István virtingli fűvespályás játékosnak tetszik. Már csak a neve okán is: ha van elég csapadék, bizony akkor vígan zöldell a tarló. Jó és eredményes füvespályás, szívós, ravasz stratéga. Ezt már a Óbudai Sziget-fesztiválok indulásakor is bebizonyította. Akármekkora hangerővel szólt is az ellenfél, meg nem ijedt, és szinte minden labdát visszaütött, amellyel a média és a salakspecialista főpolgármester próbálkozott.

Tarlós most együttműködést ajánl. Férjenek meg egymás mellett a salakos és a pázsitos pályák játékosai és közönségük. Szerinte a jelenlegi salakkirály összekeveri a liberalizmust a rendetlenséggel. Példái: a városcsúfító plakáterdő, az utcákat gyalázó kutyapiszok borítás, még a műemlék épületeken is rákként burjánzó grafittik, vagy a most már a főváros lakosainak életvitelét zavaró hajléktalanok megoldatlan helyzete.

Tarlós István olyan profi, aki nem csupán saját zsebre játszik. Őt érdekli és - úgy tűnik – élteti is a közönsége.

Ősszel indul az All Budapest Polit-Tennis Club bajnoksága, nagyrészt vörös salakon, kisebb részt füves pályán.

Tarlós all round játékos kíván lenni.

Hajrá Tarlós, hajrá Budapest!

- szil -
Címkék:
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán: a kvóta átnevezve is kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi
  Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.
 • Azonosították az első magyarországi dinoszaurusztojás-leletet
  A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott; a megkövesedett fosszíliát a szakemberek csütörtökön mutatták be Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.
 • A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa-mérkőzést
  A legszigorúbb egészségügyi rendszabályok mellett rendezik meg a Szuperkupa döntőjét, a Bayern München-Sevilla mérkőzést csütörtök este a Puskás Arénában - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtökön online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó