Szerencs vára - avagy a rendbentartott örökség képekben
Szerencs a Tokaj-Hegyalja kapujaként emlegetett gazdag múltú kisváros. Nevezetessége a Rákóczi-vár, a Zempléni Múzeum 900 ezres képeslapgyűjteménye, valamint az országban egyedülálló cukormúzeum.
2006. augusztus 26. 15:41
Szerencs nevének eredetét évszázadokon át találgatták. A legromantikusabb névmagyarázat Anonymustól származik, aki szerint itt pihent meg Árpád fejedelem hadaival, s az Isten-hegyről körbepillantva mondta: "Ma ád Isten szerencsét e tájnak". Innen ered Mád, Szerencs és Tállya neve.

A fontos kereskedelmi és hadi út mentén fekvő települést a Bocskai István, Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc nevével fémjelzett korszak, illetve a függetlenségi harcok tették a magyar történelem fontos helyszínévé. 1605-ben Szerencsen tartották azt az országgyűlést, amely Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választotta. A Rákócziak közül a szerencsi vár utolsó ura II. Rákóczi Ferenc volt. A XVI. századból származó erődítmény a város egyik legismertebb látványossága.

A XX. században Szerencs gazdasági, kulturális központ lett. Városi rangját 1984-ben kapta vissza. Mai arculata a XIX. század utolsó harmadában alakult ki az ipartelepítés, valamint a vasút kiépítésével.

A híres Szerencsi Cukorgyár 1889-ben épült, mellette a csokoládégyárat 1923-ban alapították. A gyárakhoz kapcsolódó különleges látványosság a világon harmadikként megnyílt cukormúzeum, amely a szerencsi gyárnak a története mellett a világ cukorcsomagolási kultúrájának fejlődését is bemutatja.

Érdekes látnivalókat kínál a Zempléni Múzeum is, amely Magyarország legnagyobb, több mint 900 ezres képeslevelezőlap-gyűjteményét gondozza. Másik specialitása az ex libris-tár, amely 36 ezer darabot számlál.

Minden év júniusában fontos esemény Szerencsen a hegyaljai gazdanapok, és az augusztusban zajló Zempléni Fesztiválnak is fontos helyszíne a város.

Szerencsről indul a Zempléni-hegység legnagyobb, mintegy 155 kilométer hosszú kerékpáros körtúrájának útvonala. A túra az Abaúji-hegyalja, a Zempléni-hegység és a Hegyköz tájait járja be.

Szerencs várát egy középkori bencés kolostor helyén 1556-59 között építtette Némethy Ferenc. Reneszánsz kori formáját, mely mai képének is meghatározója, Rákóczi Zsigmond idején kapta.

Az 1500-as évek közepén épült tégla alakú, kétszintes épület délnyugati sarkán torony állt, körben árok és palánk védte. Ezt hamar tovább bővítették háromtraktusú, majd zárt, belsőudvaros tömbbé, elé pedig huszárvár épült.

A legfőbb építkezések közé tartozik a Rákóczi Zsigmond (1544-1608) idején elvégzett reneszánsz stílusú átalakítás. A faragott kőkeretes ablakok ma is láthatók, és az eredeti reneszánsz periódus visszaállítására törekedtek a rekonstrukciós munkák során.

A török háborúk alatt több ostromot is megért a vár. A XVIII. század második felében a belső vár három tornyát lebontották, s csak a déli torony maradt meg. A Rákóczi-szabadságharcot követően új birtokosai megszüntették az épület vár jellegét; kastéllyá alakították. A külső várban barokk épületeket és magtárakat építettek, s a kettős tagolásúvá vált vár környékén parkot alakítottak ki, benne egy kis tóval, amit a közeli források vize táplált. Másfél évszázad békéje azonban csaknem úgy tönkretette a várat, mint a háborús idők: várépítésre, javításra békeidőben ritkán áldoznak.

Utolsó tulajdonosa a Szirmay család volt, egészen 1945-ig. A vár régészeti feltárását, és a külső vár rekonstrukcióját 1968-ban kezdték el. Erdei Ferenc szerencsi születésű építész tervei alapján 1979-ben kezdődött a belső vár helyreállítása. 1991. október 23-án adták át rendeltetésének a várkastélyt, amelynek egy részében ma szálloda és kultúrterem, másikban a Városi Kulturális Központ és a Zempléni Múzeum működik. Kertje védett.

gondola - vendegvaro.hu nyomán
Címkék:
megmondó
Korruptak voltak Honecker alatt, korruptak voltak Medgyessy alatt, és „megbízhatóak”újabb bő évtized elteltével Brüsszelben az Európai Unió égisze alatt is.
 • Soros után
  „A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”
 • Resurrexit tertia die
  Protonok, elektronok, neutronok élettelen parányaiból ragyog fel a csodálatos, megfoghatatlan, de azért körülírható és csodálatos érték: a szeretet.
 • Korlátozni a napi hülyeséget
  Állítólag Einstein mondotta egyszer, hogy a világűr és az emberi butaság végtelen – de különösen az utóbbi.
 • Gyűlölet és politika
  A kis párt elnöke utóbb bebújt egy pénzember hóna alá, olyan milliárdos hajlatába, amely figura korábban a nagy párt elnökének bizalmasa, diáktársa volt.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI