Kihalhatnak a szőkék? – a gének a hibásak
Bajban a szőkék. Ezúttal nem az intelligencia hányadosuk okozza a problémát, hanem a gének, ugyanis egyes felmérések szerint kétszáz, más kutatás szerint pedig 50 éven belül eltűnhetnek a szőkék a földről. A tudósok arra hivatkoznak,hogy még mindig igen kevesen hordozzák magukban a természetes szőkeséget meghatározó gént.
2006. szeptember 5. 14:04

A szőke, kék szemű nő Észak-Európában alakult ki a jégkorszak végén, evolúciós anomáliaként. Ennek célja a feltűnéskeltés volt a ritka férfinépességért folytatott versenyben - legalábbis ez a végkövetkeztetése annak a géntudományi kutatásnak, amelynek eredménye a héten jelenik meg Nagy-Britanniában. A skóciai St. Andrews Egyetem megbízásából elvégzett nemzetközi kutatás azt mutatta ki, hogy 10-11 ezer évvel ezelőtt még kizárólagos volt a sötét haj és szem, ami egyébként a mai napig jellemző az emberiség túlnyomó többségére. Akkoriban azonban a hideg északon, a visszahúzódó jég által hátrahagyott tundrákon nem termett olyan növény, amely emberi fogyasztásra alkalmas lett volna, és csak a vadászattal megszerezhető vadhús állt rendelkezésre élelmiszerforrásként. A hosszú és veszélyes vadászatokon viszont a férfiak közül sokan odavesztek, így a nők aránya a férfiakéhoz képest jelentősen megnőtt. 

A világosabb haj- és szemszín, ami korábban csak ritka mutációként fordult elő, ebben a környezetben előnynek bizonyult a kevés férfiért folytatott ádáz versenyben, és a szőke fejszőrzet evolúciós mércén mérve igen gyors elterjedése Észak- és Kelet-Európában a szakértők szerint azt jelzi, hogy a szőke haj kifejezetten kiválasztási szempont volt. A kutatás szerint a hajszínt meghatározó, MC1R jelű génnek Európában legalább hét variánsa van, és ezen a földrészen világviszonylatban szokatlanul széles a haj- és szemszín-választék. A szokásos evolúciós folyamattal az ilyen gazdag színkészlet kialakulása mintegy 850 ezer évig tartott volna, ám a modern ember csak 35-40 ezer évvel ezelőtt jutott el Afrikából Európába. 

A szőkék jövője azonban így is kérdőjeles. A The Sunday Times című brit lap idéz egy WHO-jelentést, amely szerint a szőkék valószínűleg 200 éven belül eltűnnek, mert még mindig igen kevesen hordozzák magukban a természetes szőkeséget meghatározó gént. Az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya azzal számol, hogy az utolsó természetes szőke egyén jó eséllyel 2202-ben fog megszületni Finnországban. 

Idén a szőke nők hódítanak

A szőke nős viccek ideje lejárt. Hiába gondolják sokan, hogy a szőkeség egyenlő a butasággal, egyre több híresség és átlagnő áll be a szőkék táborába. Vajon mi motiválja őket, hogy hajszínt váltsanak? 

A férfiak valóban a szőkéket szeretik? A felmérések szerint nem, a férfitekinteteket elnézve viszont igen. Tény, hogy a világos hajzuhatag minden körülmények között magára vonja a figyelmet. Egyes férfiak a szőke haj mögé erotikus kalandokat képzelnek, másoknak ez a szín simulékonyságot és engedelmességet sugall. A szőkék erotikus kisugárzását a szexológusok arra vezetik vissza, hogy kevesebben vannak, mint a sötét hajúak, ezért feltűnőbbek, jobban irigyeljük őket. Természetes szőke hajszínű ember egyre kevesebb születik a földön, s 2050-re talán még a szőke hajszín génje is eltűnik. Marad a művi beavatkozás, a hajfestés, ami egyre inkább teret hódít a nők körében. Egy amerikai férfimagazin próbára tette a férfiak szőkék iránti vonzalmát. Egyik lapszámukat kétfajta címlappal jelentették meg: ugyanaz a modell az egyiken szőke hajjal, a másikon barnán jelent meg. Csodák csodájára a szőke verzió sokkal jobban fogyott, mint a barna. Megalázó eredmény a sötét hajú nők számára?

Nem, sőt. A férfiak párválasztását tudat alatt a fajfenntartási ösztönük vezérli, ezért jobban értékelik a barnákat, akik számukra a megbízhatóság és az erő szimbólumai. A férfiak a szőkékről álmodnak, őket csodálják az újságokban, a filmvásznon, de a barnákat hívják randevúra. A szőkék bőrük sápadtsága, törékeny alkatuk és hideg kisugárzásuk miatt kevésbé sugallják a jövendőbeli tökéletes anya szerepét. A férfiak ezt zsigerből, jó messziről megérzik. Egy amerikai felmérés szerint a szőke nők gyakrabban válnak el partnerüktől, mint a barnák, de ennek több oka is lehet: a szőke nőket többen rajongják körül, mint a barnákat, így több kísértésnek, csábításnak vannak kitéve. Szőkének számít-e a festett szőke? 

Forrás: Mult-kor, Elle, gondola

gondola
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó