Gyűlik a tömeg a Parlament előtt - új választást követelnek
A Kossuth téren tegnap este óta tart a tüntetés, melyen a résztvevők a Gyurcsány-kormány lemondását és új választások kiírását követelik miután tegnap nyilvánosságra került az a hangfelvétel, melyben Gyurcsány májusban még a második kormánya megalakulása előtt elismerte, hogy nemcsak a kampányt de az azt megelőző másfél két évet is végig hazudták.
2006. szeptember 18. 12:29
Petícióban szólították fel lemondásra Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a kormányfő májusi, vasárnap nyilvánosságra került beszéde miatt demonstrálók a Parlament előtt. A közfelkiáltással fél 12-kor elfogadott petícióban a több száz egybegyűlt felkérte Sólyom László köztársasági elnököt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki új országgyűlési választásokat, ha Gyurcsány Ferenc mégse mondana le. Felkérték továbbá a nemzeti-keresztény politikai erőket, hogy minden törvényes, parlamentáris és politikai eszközt vegyek igénye, "a csalással hatalomra került kormány megbuktatására".

A tüntetés élére állt Takács András, a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke a petíció felolvasása után azt javasolta, hogy a dokumentumot három fős küldöttség jutassa el a parlamenthez, a köztársasági elnökhöz és azokhoz a pártokhoz, akik "érdekeltek" törekvéseik támogatásában.

***

Ismét egyre többen vannak a Parlament előtt, ahová a Hír Televízió beszámolója szerint főként fiatalok és nyugdíjasok érkeznek. A demonstrálóknak egyelőre nincs vezetőjük, egyesek spontán fölszólalásokat tartanak, melyet közös skandálások szakítanak meg. Sokan azt mondják, addig maradnak a Parlament előtt, amíg csak bírják. A nemzetközi sajtó is jelen van a tüntetésen. A Parlament 17-es kapujánál a televízió beszámolója szerint újabb kordonokat emel az épület védelme érdekében, az esetleges nagyobb tömegre készülve. Jelentős rendőri egységek vannak jelen, többek között rabszállító autók is. A jelenlévők Kossuth nótákat, a Himnuszt és a Szózatot éneklik és a kormány lemondását követelik.

Tegnap este több ezer ember ment ki a Kossuth térre a spontán tüntetés este nyolc órakor kezdődött. A rendőrség szerint a demonstráció politikai rendezvénynek minősül, melyet kampányidőszakban nem kell bejelenteni. Így azt az egyenruhások nem oszlatják fel, hanem biztosítják a helyszínt. Az eddigi információk szerint egyszer sem kellett beavatkozniuk. Hajnalban rendőrségi fémkordont kezdtek el fölállítani az Országház körül.

Több vidéki városban, így Szegeden és Zalaegerszegen is utcára vonultak tegnap este az emberek, hogy szolidaritást vállaljanak a fővárosban tiltakozókkal. A Hír Televízió úgy tudja, hogy Békés- és Szolnok-megyében útlezárásokra készülnek a tüntetők.

Orbán tehet mindenről?

Az MSZP frakcióvezetője nem spontánnak, hanem előre szervezettnek minősített az esti tüntetést. Lendvai Ildikó egy éjszakai rádióműsorban kifejtette, a forgatókönyvet nem a Kossuth téren írják. A kormánypárti politikus összefüggést lát Orbán Viktor elmúlt napokban tett, szerinte radikális kijelentései és a kormányellenes tüntetés között.

gondola - OrientPress, HírTV, MTI nyomán
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó