Séta a Lánchídon a mellrák ellen
Képes beszámoló a Gresham palotában megrendezett sajtótájékoztatóról, intelligens elitről, félhomályról, a barna hajú Dobó Kata igéző mosolyáról. Érdekes társadalom kép a felső tízezer képviselőiről.
2006. szeptember 21. 11:07
Éppen regisztrálok a sajtótájékoztató előtt a dekoratív szálloda földszintjén, amikor egy férfi hang a hátam mögött ezt mondja: „Már megint össze kellett szervezni a civilekkel!” Először nem voltam benne biztos, hogy nekem szól, ezért elszalasztottam a pillanatot, hogy visszakérdezzek: „Mi a problémája a civilekkel, kedves uram?” Az emeletre sétálva töprengtem, az elhangzott mondaton, majd mikor felértem a tájékoztató termébe, és megpillantottam a vendégeket, rájöttem, hogy a öltözékemnek szólt eme megjegyzés. A meghívottakról áradt a jólét, és a pénz szaga. Érdekes társadalom kép volt a felső tízezer képviselőiről.

E rövid bevezető után íme, a lényeg.

Az Egészség Hídja Összefogás, amely idén egyesületté nőtte ki magát, amint azt Dobrev Klárától megtudtuk, célkitűzése a mellrák elleni küzdelem és az egészségtudatosság növelése a társadalomban, ezért idén ősszel is megrendezik figyelemfelkeltő sétájukat a Lánchídon.

Ötödik alkalommal sétálnak végig a rózsaszínűre kivilágított hídon a szervet képviselői és támogatói, hogy felhívják a figyelmet: a korán felismert mellrák gyógyítható- mondta el Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke.

. A Magyar Tudományos Akadémia előtti téren, a korábbi évektől eltérően a szervezők egész napos rendezvénnyel várják az érdeklődőket október 8-án. „Egészségnap a mellrák ellen” lesz a nap mottója. Délelőtt 11 órától a Roosevelt téren gyerekprogramok, bioélelmiszer kiállítás és könyvvásár mellett különböző egészségügyi szűrővizsgálatra, így vérnyomásmérésre, légzésfunkció és koleszterinszint mérésre is lehetőség lesz.

A miniszterelnök felesége a figyelemfelhívó séta fővédnökétől – aki a mindenkor miniszterelnök felesége – megtudhattuk azt is, hogy nemcsak Budapesten, hanem több vidéki városban is sor került a szervezet rendezvényeire. A mellrák ellenes harc nevében többek között Cegléden, Kecskeméten és Orosházán gyűltek össze e nemes cél érdekében.

Molnár Lajos, egészségügyi miniszter is jelen volt a tájékoztatón, és a kormány, valamint a Minisztérium elkötelezettségéről és támogatásáról biztosította az Egyesületet. Beszédét azzal kezdte, hogy pont ezekben a „politikai heccel átitatott” napokban utcai demonstrációra szólítja fel ő is az emberek

et. Elmondta, politikai mondanivalóval, a Zöld Könyv dicséretével átitatva, hogy Magyarországon a 35-55 éves nők között a vezető halálok a mellrák. Mivel a társadalomban nagyon fontos a nők jelenléte, és az újjászervezett minisztérium dolgozói is többnyire nők, nagyon fontos, hogy vigyázzanak az egészségükre. (Meg hát mi lenne a férfiakkal, ha nem lenne, aki megfőzné a kávét, az ebédet, bevásárolna, mosna… stb.)

A Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke, Bodor Mária, elmondta, hogy a betegség megelőzése nemcsak egyéni, hanem társadalmi érdek is, ezért az egyesület célja a nőket motiválni a rákszűrésre, nemcsak a fővárosban, hanem kisebb magyar településeken is.

Tavaly rózsaszín karkötő vásárlásával támogathattuk az Egyesületet a mellrák ellenes küzdelemben, idén a Fiskars cég rózsaszín ollóinak megvásárlásával tehetjük ugyanezt.

A neves finn cég 2006 októberében Európa több országában is bemutat egy rózsaszín ollókészletet. A cég az olló-pár bevételéből az emlőrák elleni küzdelmet támogatja.

***

2006. őszén Európában a Fiskars is csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez. A cég ez év októberében Lengyelországban, Magyarországon, Finnországban, Svédországban és Norvégiában a rózsaszín szalag kampány keretén belül adományokkal segíti a helyi mellrák ellen küzdő civil szervezeteket és alapítványokat. A kezdeményezés célja a mellrák elleni védekezés tudatosításának erősítése, valamint a támogatói kör szélesítése.

A Fiskars egy különleges ollókészletet alkotott erre a célra. A szett tartalma Európa két legnépszerűbb Fiskars ollója, az Avanti sorozat két tagja. A készlet a legnagyobb általános ollóból, illetve egy varróollóból áll, amelyek az akcióra különleges, a mellrák elleni küzdelem jelképévé vált rózsaszínű nyéllel készültek. Az ollókészletek egy speciális, szintén rózsaszínű kiszerelésben lesznek elérhetők.

A Fiskarsról

A több mint 350 éves múltra visszatekintő Fiskars a legrégebbi, még ma is aktívan működő finn ipari cég. Az 1649-ben alapított vasüzemből mára egy világszerte ismert, négy kontinensen több mint 30 országban működő világméretű vállalat fejlődött. A cég legfőbb termékei a jól megkülönböztethető, egyedi formájú és színvilágú háztartási eszközök, kerti szerszámok, kreatív és szabadidő termékek. Az első átütő sikert a régi, kovácsolt ollókat felváltó híres narancssárga nyelű ollócsalád hozta, amelyeket a 70-es években tervezték és gyártották először. A Fiskars világszerte több mint 3400 főt foglalkoztat, s a vállalat részvényeit jegyzik a Helsinki Értéktőzsdén. A Fiskars saját képviselettel 1995 óta van jelen a magyar piacon. A Fiskars Brands Magyarország Kft. éves forgalma megközelíti az 500 millió forintot, alkalmazottainak száma 10 fő.

gondola
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI