Összecsapás a belvárosban, békés tüntetés a Parlamentnél - képes online tudósítás
Éjjel egy óráig békésen tüntetett kezdetben tízezres tömeg a Parlament előtt. A Nyugatinál azonban éjfél után félórával egy kisebb, fejükön kendőt viselő csoport csapott össze a rendőrökkel. A zavargások kevéssel hajnali három előtt értek véget. Online tudósításunk az eseményekről.
Utoljára frissítve: 2006. szeptember 21. 02:55
2006. szeptember 20. 23:40
Talán vége a ma éjjeli zavargásoknak (2:55)

A jelek szerint vége a körúti ütközetnek, a rohamrendőrök felszámolták a tüntetéseket. Megszámlálhatatlanul sok demonstrálót vettek őrizetbe. Egy internetes portál szerint három békésen tüntető fiatalt bántalmaztak a rendőrök, egyiküknek kiverték több fogát, illetve őrizetbe vettek egy 14 éves fiút, aki után hiába szaladt az anyja, hogy ott lakik.

A Blaha körül folyik a csata (2:29)

A Blaha Lujza tér mellett próbálják elfogni a tüntetőket a rendőrök.

Egy súlyos sérült (2:01)

A Terror Házánál az egyik lövedék nyakon talált egy fiatalembert, őt jelenleg is ápolják a helyszínre érkezett mentősök. Közben farkasszemet néznek egymással a huligánok és a rohamrendőrök.

Folytatódik a rendzavarás (1:53)

Mégsem értek véget a ma éjjeli összecsapások: egy kisebb csoport az Andrássy úton csap össze a rendőrökkel. Az Oktogonnál a rohamrendőrök sorfalat alkotnak az Andrássyn, és több tucat könnygáz gránátot lőnek ki.

Vége a zavargásnak, a Parlamentnél már csak néhány százan maradtak (1:22)

Értesüléseink szerint véget ért a harmadik rendbontásokkal teli éjszaka, és egyelőre úgy tűnik, ez volt a legbékésebb - köszönhetően a szervezett, bár kívülről (laikus szemmel) kissé kapkodónak tűnő rendőri rohamakcióknak.

Megelőző akciók (1:02)

A gondola tudósítói szerint semmilyen erőszakos cselekmény nem történt, és a rendőrök úgy tűnik, megelőző akciók keretében rohamoznak. Nincs könnyű dolgok, mert a rendbontók elvegyülnek a járókelők közé.

A járókelőket sem kímélik (00:59)

Folyik a kergetőzés a Nagykörúton, most éppen a Margit-híd irányába. Kisebb-nagyobb csoportok ide-oda csalják a rendőröket, akik ilyenkor nekiindulnak, és az ott ácsorgó, adott esetben útban lévő járókelőket sem kímélik. Sokan kinevetik a rohamosztagosokat, amint folyamatosan ide-oda futnak a Nyugati téren, bár feltehetőleg így kell.

A felüljárón is rendőri akció (00:53)

A Nyugati felüljárón is megindultak a rendőrök, de nem egyértelmű, kit keresnek, mert ez sem tudósítóink, sem a HírTV újságírói számára nem derült ki. A hídról dühödten zavarják le az ott állókat, az újságírókat és a fotósokat is beleértve. Idegesnek tűnnek a rend őrei...

Közrefogták a tüntetőket (00:50)

A Nyugatinál közrefogtak egy 50-60 fős csoportot a rendőrök. Tudósítóink szerint az a taktika, hogy tíz fős csoportokban indulnak a rendőri alakulatok, és egy-egy embert emelnek ki a gyanús csoportokból. Eddig, az akció során több tucat embert tartóztattak le.

Egy embert megbilincseltek (00:37)

Lerántottak két embert, de nem tudni pontosan, miért. Letepertek egy hátizsákos fiatalt, előtte meg egy másikat. Olyan az egész, mint amikor tűt keresnek a szénakazalban - tüntetőket a járókelők között.

Teljes rendőri zár a Nyugatinál (00:30)

Megkezdték a csoport kiszorítását a Nyugati felé a rendőri alakulatok. A hírek szerint több a rendőr (kétszázan lehetnek) és az újságíró, mint a tüntető. Tudósítóink egyáltalán nem is látnak rendbontókat.

Letartóztatások a Nagykörúton (00:22)

Tudósítóink szerint mintegy 60 rendőr indult meg a Szabadság tértől az Oktogon felé, hogy leszerelje az ott gyülekező csoportot. A rendőrök átmeneteltek a Nagykörútra, ott megbilincseltek néhány fiatalt, a többiek elszaladtak. A Podmaniczky út magasságában beszorult három éjszakai 6-os busz, de nagyobb rendbontásról egyelőre nincs hír.

Az FVM-nél is gyülekeznek (23:03)

A gondola tudósítói szerint az FVM előtt is áll egy kisebb, 15-20 főből álló csoport, sörrel a kezükben, akik arról beszélgettek éppen, hogy hol is lesz a bunyó.

Valami készül az Oktogonnál (23:59)

Az Oktogonnál egy 50-60 fős fiatalokból álló csoport gyülekezik, és egyre többen vannak. Valami ott készül, mert a fejükön kendő van. A ruházatuk ugyanolyan, mint a tegnapi zavargásokat okozóké – hangzott el a HírTV-ben.

A Kossuth tér békés ( 23:30)

Békés, várakozó a hangulat a Kossuth téren. Az emberek álldogálnak, perecet és ásványvizet vesznek, beszélgetnek, a beszédeket hallgatják és kommentálják azokat, zászlókat lengetnek. Egyesek Shakespeare III. Richardjához hasonlítják Gyurcsány Ferencet, és hogy a párhuzamra nemzetközi figyelmet is irányítsanak, transzparensükön angolul is idéznek a remek drámából. Mások járkálnak ismerősöket keresve, megint mások pedig árgus szemekkel figyelik az esetleges provokátorokat, rendbontókat.

A hangosbemondón folyamatosan hallani a szónoklatokat, bár az emelvény oly kicsi, hogy a hátul állók nem láthatják a szónokot magát, viszont a hangosítás jó, a tér minden részén hallani. Felszólalt többek között Eva Maria Barki is, aki a bécsiek szimpátia üdvözletét hozta el. Elhangzott olyan beszéd is, amely egyfajta polgári engedetlenségre szólított fel: senki ne fizessen járulékokat, adót, sőt, BKV jegyet vagy bérletet se vegyünk – ezt utóbbit nagy tetszéssel fogadta a tömeg.

A kordonon túl

A Parlament északi kapuja körül rengeteg rendőr várakozik. Estefelé több olyan információ is elterjedt, hogy bizonyos csoportok indultak a Kossuth térre rendbontó szándékkal, ezért este 6 órától folyamatosan érkeztek az állítólag golyóálló mellénybe öltözött rendőralakulatok. Ők is, akárcsak a tömeg, jelen pillanatban békésen állnak a kordon másik oldalán, és ugyanúgy beszélgetnek, mint a tüntetők a túloldalon. A szónokok egyébként többször is elmondják: ki kell szűrni a tömegből a rendbontókat, és a rendőrök velük, azaz a békés tömeggel vannak.

gondola
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó