Brutális szigorítás előtt a nyugdíjrendszer - ezt is "elizélik"?
Már a tárcaegyeztetéseken is túl van az az eddig titkolt munkaanyag, amely a nyugdíjrendszer gyökeres változtatásával jár majd. A megszigorítások mindenkit érintenek, és gyökeresen csökkenhet az eddig megállapított nyugdíj összege.
2006. október 19. 13:15
Soltész Miklós és Demeter Ervin csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette azt a munkaanyagot, amelyből egyértelműen kiderül: a kormány az elmúlt fél évben is hazudott. A tervezet a nyugdíjrendszer teljes ellehetetlenedéséhez vezethet, és érint majd mindenkit, aki nyugdíjazás előtt áll, sőt, a jelenlegi nyugdíjasokat is.

Megszorítások minden területen

A Fidesz és a KDNP politikusai elmondták: a tárcák egyeztetésén túljutott munkaanyag változásokat, megszorításokat irányoz elő az előrehozott öregségi és az öregségi nyugdíj, a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazása, valamint a rokkantsági és a korkedvezményes nyugdíj területén, tehát gyakorlatilag mindenkit, középkorút és fiatalt egyaránt érint majd.

Kevesebb marad a pénztárcában

A munkaanyag szerint a nők esetében növekedni fog az előrehozott öregségi nyugdíj korhatára: a jelenlegi 55 éves korhatárt 2012-re 60-ra kívánják emelni, míg a férfiak esetében nem változtatnának. Az előrehozott öregségi nyugdíj megállapítása után ha valaki nyugdíjasként munkát vállalna, rosszul jár, mert ez esetben szüneteltetni fogják a nyugellátását - ismertette Soltész Miklós a tervezet részleteit.

A munkaanyag szerint a jövőben összevont adóalapba kerülne az öregségi nyugdíj és az egyéb jövedelem, így az adóalap emelkedése miatt kevesebb marad majd a pénztárcában. További új dolog, folytatta a politikus, hogy ezentúl 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell majd fizetni annak is, akinél már megállapították az öregségi nyugdíjat. Soltész megjegyezte, hogy a tervezetből rejtetten az is kiolvasható, hogy várhatóan a korhatárt is emelik majd.

A rendvédelmisek sem számíthatnak sok jóra

A kabinet el akar venni a rendvédelmi szervektől is - kapcsolódott be a kormánytervek ismertetésébe Demeter Ervin. Az egykori titkosszolgálati miniszter hangsúlyozta, hogy most azoktól az emberektől akarnak elvenni, akik különleges munkakörük miatt speciális ellátásban részesülnek, így a nyugdíjazás megállapításakor is arányosan veszik figyelembe a különleges szolgálatot, nagyobb áldozatvállalást. 25 év után járó szolgálati nyugdíjukat akarja elvenni a kormány - hívta fel a figyelmet Demeter Ervin, és felsorolta, hogy mely szakmák lehetnek érintettek: tűzoltók, rendőrök, határőrök, pénzügyőrök. A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy csak egyeztetések után változtasson, és ha már "elizélték" (utalt az őszödi beszéd oly sokat idézett mondatára), itt ne rontsanak - mondta.

Veszélyben a rokkantsági és a korkedvezményes nyugdíj is

Akár visszamenőleg is szigoríthatják a rokkantsági nyugdíjazás feltételeit - tudtuk meg Soltész Miklóstól. A KDNP politikusa elmondta: a jövőben szigorítani fogják a rokkantsági nyugdíjazás feltételeit, és ha visszamenőleg állapítják meg valakinél, hogy nem jogosult a rokkantsági nyugellátásra, akkor kérdéses, hogy ezek után milyen támogatásban részesülnek majd.

A változtatások a korkedvezményes nyugdíjazást is érintheti, amely teljes egészében is megszűnhet.

Soltész megjegyezte, a tervezetből, amely már túljutott a tárcaközi egyeztetéseken, tehát hivatalos és nem kiszivárogtatott munkaanyagnak tekinthető, az olvasható ki, hogy a kormány ismét csak a felszíni dolgokkal kíván foglalkozni, és nem veszi figyelembe a demográfiai és egészségügyi helyzetet. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy a nyugdíjrendszer még inkább ellehetetlenül majd - fogalmazott a politikus.

gondola
Címkék:
megmondó
Az őáltaluk Európába csábított migránsokkal legyenek boldogok saját határaikon belül.
 • Néhány szó Lovas Istvánnak
  Mindig ugyanaz volt és maradt, kőkeményen nemzeti és kőkeményen radikális. Átlátta a brüsszeli politikát, átlátta az amerikai politikát, mindent átlátott.
 • Az ügynökhálózat mérgezi a civil világot
  Most nincs diktatúra, így a társadalom védtelen a külföldről felbérelt ügynökök ellen. Az ügynökök ügyködhetnek. Zavartalanul, jó pénzért.
 • Szeszélyes évszakok
  Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
 • Tévedésből adták Merkel kezébe a szöveget
  A kancellár azonban felolvasás közben sem vette észre, ez nem az ő szövege, ez valami tudományos civil találkozó előszavának készült.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI