A Felvonulási téri 1956-os emlékmű: éket ver, vagy egyesít? - képriport
Méltó emléke 1956-nak, vagy a munkásőrséget szimbolizáló alkotás az október 23-án leleplezett központi emlékmű, ahol Gyurcsány Ferenc percekig térdelt, miközben a terület füttyszótól volt hangos. Tudta, hogy a rozsdás oszlopokat rendszeresen tiszítani kell? Érdekli miért?
2006. október 30. 11:16
Emlékműtörténet:

A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról. A megvalósításra a Miniszterelnöki Hivatal tavaly februárban hirdetett közbeszerzési tervpályázatot. A győztes, az i-y alkotócsoport Kft. az évforduló évére utalva eredetileg 2006, egyre sűrűsödő vasoszlopból álló, 56 fokos ékszerű, háromszög alakú tömböt tervezett. Az oszlopok rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készültek. Nem lehet kijelenteni, hogy az emlékmű teljes egészében elkészült, hiszen a különleges anyag két éven keresztül dolgozik, mire megérik, mire eléri a végleges állapotát. A mű ontani fogja magából a rozsdalevet, "megtisztul", lényegében ez az alkotás egyik üzenete is.

Rendszeresen - kéthavonta, háromhavonta - megtisztítják majd a művet; eltávolítják, lefejtik azokat az elfedő rozsdarétegeket, amelyek zavarják a látványt. Ily módon folyamatosan "aktív kapcsolatban" maradnak az emlékművel, gondozzák azt, mint ahogyan az emlékeket is folyamatosan dolgozzák fel az emberek. Horváth Csaba elmondta, hogy az eredetileg tervezettnél több oszlop áll a helyszínen. "Szimbolikus tömegről" van szó, megszámlálhatatlanul sok oszlop van, de jó ez a bizonytalanság, hiszen pontosan nem lehet tudni, 1956-ban hányan voltak az utcán, és hányan voltak olyanok, akik átélték a történteket, de nem alakították az eseményeket.

Plágiummal vádolják a szoborcsoport tervezőit

Az IKSZ szerint az 1956-os emlékművet lekoppintották a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére épített berlini emlékműről - mondta Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke.

A politikus plágiummal vádolta meg az alkotókat, szerinte a budapesti szoborcsoport a holokauszt zsidó áldozatainak emlékére épített berlini emlékmű koncepciójának "ötlettelen, fantáziátlan" utánzata. Rétvári Bence felvetette: az építkezés során "talán engedély sem volt" arra, hogy egy régi szökőkutat elbontsanak a helyszínről.

Az IKSZ elnöke szerint a köztéri emlékműnek "semmi köze a magyar történelemhez, főleg 1956-hoz". Nehezményezte, hogy nincs semmi "nemzeti ötlet" az emlékműben, amelynek tervezőiről úgy vélekedett, hogy nekik "semmit nem jelent 1956".

Az emlékmű nemcsak az 1956-os forradalomra utal, hanem egy tárgyiasult felkiáltójele annak, hogy "hazugsággal nem lehet egy országot vezetni" - mondta az MTI megkeresésére a szoborcsoportot tervező i-y alkotócsoport Kft. egyik tagja.

Emődi-Kiss Tamás hangsúlyozta: péntekre, az eredeti tervnek megfelelően elkészül az emlékmű, nincs akadálya annak, hogy október 23-án hivatalosan is felavassák azt. A tervező visszautasította a plágium vádját. Hozzátette: alkotásukkal a jövőnek is szerettek volna üzenni, nemcsak az 50 évvel ezelőtti eseménynek kívántak emléket állítani. Megjegyezte: a KDNP politikusa által említett szökőkút elbontására volt engedélyük, ugyanakkor maguk tettek javaslatot arra, hogy a kutat helyezzék át a Városliget egy másik pontjára. Végül is azt a Főkert Rt. munkatársai valóban "szétbontották" - mondta.

A megszállás emlékműve?

Wittner Mária halálra ítélt szabadságharcos számos forradalmárhoz, és több 1956-os szervezethez hasonlóan nem képviseltte magát a központi emlékmű felavatásánál. Mint Wittner Mária korábban fogalmazott: a kormány által megrendelt alkotás nem október 23-nak, hanem a november 4-i megszállásnak állít emléket

A munkásőrség az 1956-os emlékműben?

Az ötvenhatos szervezetek szerint nem méltó a forradalomhoz a Felvonulási téren október 23-án felavatandó emlékmű. A hatalmas ékből és oszloperdőből álló műalkotásra ugyan javaslatukra felkerül a Kossuth-címer és az „1956” felirat, a legtöbben inkább a Műegyetem előtt emlékeznek majd az egykori forradalmárok közül. Wittner Mária szerint ez az emlékmű egyenesen a munkásőrséget dicsőíti.

Az egykori forradalmár, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Magyar Demokratának így nyilatkozott az októberre elkészülő műalkotásról:

„Ez az ékforma tökéletesen jelképezi az MSZP aknamunkáját. Sokat nézegettem a tervről készült képet, és egyre csak az jutott eszembe, hogy pont olyan, mint az az ék, amit favágáskor arra használok, hogy széthasítsam vele a fatuskót. De nem csak ez jutott róla az eszembe. Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek”

Hasonlóan az ötvenhatos szervezetekhez, a Magyarok Világszövetsége sem fogadja el az emlékművet, mindazok ellenére, hogy azon több ponton is változtattak. Az eddig említett feliraton és címeren kívül egy lyukas nemzeti lobogót is felállítanak a szobor mellett, mindez azonban kevésnek bizonyult. A Demokrata szerzője egyenesen a „Gyűlölet és megszállás emlékművének” nevezi a Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt meghirdetett pályázat győztes alkotását.

Az 1956-os szervezetek, sőt műértők is folyamatosan tiltakoztak az emlékmű felépítése ellen, mert az nem alkalmas arra a célra, amire szánták – emlékeztetett Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora az épülő forradalmi emlékműnél. A forradalomban egykor szintén részt vett Wittner Mária felolvasta az 1956-os szervezetek által a miniszterelnöknek írt tiltakozó levelet.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművének építési munkálatai ellen tiltakoztak 56-os szervezetek szombaton a Felvonulási téren, a Regnum Marianum emlékműnél.

A mintegy 150-200 résztvevő előtt szónokoló Wittner Mária (Fidesz) felolvasta az 1956-os szervezetek által a miniszterelnöknek írt tiltakozó levelet, amelynek aláírói hangsúlyozzák, hogy az emlékmű felépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel lépnek fel és minden alkalmat megragadnak a tiltakozásra. A levélben tiltakozók azt kérik, hogy a miniszterelnök ne csúfolja meg 1956 szellemét.

Wittner Mária közölte, hogy ma már senkit nem érdekel, miről szól 1956, "minket félresöpörve ők akarnak ünnepelni, dáridózni".

Balázs Piri László, az 1956 Alapítvány kurátora emlékeztetett arra, hogy az 1956-os szervezetek, sőt műértők is folyamatosan tiltakoztak az emlékmű felépítése ellen, mert az nem alkalmas arra a célra, amire szánták.Közölte, hogy egyetlen 56-os szervezetet sem kerestek meg, amikor zsűrizték az emlékmű pályázatait.

Mint mondta, ez a hivalkodó emlékmű "nem fog semmit sem sugározni magából 56 szellemiségéből, nem fog semmilyen formában utalni arra, hogy mi történt".

Hozzátette, hogy amikor a kormányfő a szívére teszi a kezét, "akkor tudjuk, hogy hazudni fog", és azt is kiemelte, hogy nem hisznek a szocialisták pálfordulásában, "nem hisszük, hogy őszinték akkor, amikor 1956-ot dicsőséges forradalomnak nevezik".

Az i-ypszilon alkotócsoportról

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emlékművére kiírt tervpályázat megvalósulásra kerülő pályázatának alkotógárdájáról

Az i-ypszilon alkotócsoportot 2005 elején alapították azzal a céllal, hogy a képzőművészet és építészet határterületén tervezzenek alkotásokat.

gondola - hirado.hu, MTI, 19562006.hu, MNO nyomán
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó