Ficsku Pál: Gyerekgyár
Ficsku Pál szókimondó, helyenként nyers és erős szavakat használó könyve talán első ízben taglalja a gyerekvágy kérdését férfiszemmel, líraian, torokszorítóan, abszurd humorral, rengeteg öniróniával, keserrel és édessel. A regény bemutatójára november 6-án, a Gödör Klubban került sor.
2006. november 7. 13:48

November 6-án mutatták be az író legújabb regényét az erzsébet téri Gödör Klubban. A bemutatón a szerző részleteket olvasott fel regényéből Darvas Ferenc zenei kíséretében, majd Albert Györgyi, Soma és Sisso beszélgettek Ficsku Pállal a valóságot és az írói képzelet ötvöző írásokról.

A beszélgetők arra próbáltak választ kapni az írótól, mennyi az önéletrajzi elem és mennyi a kitaláció a könyvben leírtakban? A szerző , bár elismerte, hogy sok élményt merített a saját életéből, lévén két gyermeke "lombikbébi", elmondta, a leírtak többsége az írói fantázia, illetve mások történeteinek papírra vetése.  

Az est folyamán Bárdos Deák Ági és Másik János énekelt, zongorán kísérte őket Darvas Ferenc.

A könyv ajánlója:
„Bulvár Kund harmadik feleségét a második nászútján ismerte meg. A másodikat meg az elsőn. A harmadikkal, Paulával nem ment nászútra. Mert tőle tényleg gyereket akart, a nászutak meg akarva, akaratlanul rosszul sültek el.”

Történetünk főhőse, Bulvár Kund amolyan álhírekkel üzérkedő életművész, aki egy világvégi faluból spermavizsgálatra jár fel Budapestre. Gyereket akar ugyanis. Paulától. De a sors kifürkészhetetlen útjain megakadnak, és kénytelenek segítséget kérni a gyerekgyártól. Vizsgálatok, próbálkozások, türelemjáték…

Közben részt veszünk egy maratoni kocsmalátogatáson, a faluban beszüntetik az álmokat, a nyelvrablók óvodás túszokat ejtenek, a Madách-influenza pedig tizedeli a várost. Halálközeli élmény egy parasztsonkától, és közeli életképek egy sokakat érintő problémáról; a meddőségről, a mesterséges megtermékenyítésről, a lombikbébi programról. Líraian, torokszorítóan, abszurd humorral, rengeteg öniróniával, keserrel és édessel. Ez Ficsku Pál könyve, amely talán első ízben taglalja a gyerekvágy kérdését férfiszemmel, irodalmian, igazul.

Ficsku Pál
Író, hírügynök, könyvkiadó
Szül. Gyulai Csaba
Született: Debrecen, 1967. január 22.

11 év alatt végezte el az egyetemet, közben dolgozott restaurátorsegédként. Volt az Új Holnap főszerkesztője, írt filmforgatókönyvet, volt a Nyugat c. tévéműsornak is szerkesztője, volt egyetemi óraadó sőt négy hónapig gimnáziumi tanár is. Pufi Press néven néhány éve kiadót alapított. Állítása szerint ő az utolsó népi író. Ezt később megváltoztatta, azóta lakossági íróként határozza meg magát.
Az Örkény-novellapályázat II. díja 1992.

"Azért lettem író, mert azt hitték, az vagyok. Azt hitték a csajok, hogy író vagyok. Nekem mindegy volt, nem akartam én semmit, csak a tizennyolc év szülői felügyeletéből és a katonaság horrorjából kiszabadulva „egy kis független nyugalmat”."

"Inkább elmondom, mi volt a legjobb dicséret - egy tizenhat éves gimnazista lánytól. Első kötetemet, a Videodisznót elvitték egy házi buliba, felolvasták, végigröhögték. Otthon újra elolvasta - és sírt. Mert lehet rajta. Más célom nincs. Nem hiszem, hogy fontos lenne mélyen elgondolkoztatni az olvasókat. Én sem tudom, hogyan működik a világ, ítéletet sem tudok mondani. Leírom, bemutatom, hogy mi van. Ilyen egyszerű."

Munkái:
Videodisznók esete és más történetek (1995)
Élni három nővel - magyar gépmesék (1997)
Matatás a végeken - vigyázat, dzsalok! (1999)
Szakbarbárok - magyar RAPszódia (2002) - regény

gondola
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó