Az MSZP "halálpárti" orvosairól
Czinege Imre, Garai István Levente, Nyúl István, Perjés Klára, Schvarcz Tibor a Parlament Egészségügyi Bizottságának volt elnöke, Tittman János, Tóth István, Vojnik Mária a bizottság volt elnöke, az egészségügyi tárca volt államtitkára voltak azok az orvosok, akik leszavazták, hogy a cigarettázástól eltiltott gyereknek a jövőben ne kelljen az élelmiszer áruházak pénztárainál dohányreklámokat nézegetniük. A Füstírtók felháborodtak.
2006. november 22. 08:32

Hétfő délután 175 igen és 175 nem szavazattal két tartózkodás mellett elvetette a Parlament, hogy a cigarettázástól eltiltott gyereknek a jövőben ne kelljen az élelmiszer áruházak pénztárainál dohányreklámokat nézegetniük. Az orvosok élen jártak a dohányipari lobbi támogatásában – írta közleményében a Füstírtók szervezete.  

Orvosok és tanárok a gyerekek ellen

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a Füstirtók Alapítvány rávett két SZDSZ-es képviselőt: Magyar Bálintot és Béki Gabriellát, valamint a Fidesz részéről Gógl Árpádot, hogy a Forma 1-es dohányreklámok miatt változtatásra szoruló gazdasági reklámtörvényhez nyújtsanak be, a gyerekeknek szóló élelmiszerbolti dohányreklámokat korlátozó módosító javaslatot. E módosítás lényege, hogy az „eladási hely” fogalmának pontosításával félreérthetetlen módon mentesüljenek a cigaretta megvásárlástól amúgy is eltiltott gyerekek a dohányreklámok kötelező nézegetése alól. Jelenleg az élelmiszerboltokban a kakaó vagy kifli megvételekor a kasszáknál állandóan erre kényszerülnek, s részben ezzel is magyarázható a gyermekdohányzás dinamikus növekedése. 

Nem jártak sikerrel – hangsúlyozza a közlemény -, a gyerekeknek tehát továbbra is nézegetniük kell a dohányreklámokat. Az MSZP frakció 176 voksoló tagja közül 172 szavazott a gyerekeknek szóló dohányreklámozás fenntartása mellett. Közülük most felsoroljuk a Parlament Egészségügyi Bizottságának halálpárti tagjait. Elsőként azokat az orvosokat, akik véleményünk szerint megszegték orvosi esküjüket, és szégyent hoztak a hivatásukra: Czinege Imre, Garai István Levente, Nyúl István, Perjés Klára, Schvarcz Tibor a bizottság volt elnöke, Tittman János, Tóth István, Vojnik Mária a bizottság volt elnöke, az egészségügyi tárca volt államtitkára. A bizottság halálpárti nem orvos tagjai, valamennyien tanárok: Gyula Ferencné, Papp József, Winkfein Csaba. A többi parlamenti párt az élet mellé állt, de voltak a frakcióik ellen szavazók is. A Fidesz-től a csupán érettségivel rendelkező Molnár Oszkár volt az egyetlen halálpárti. Az SZDSZ közismerten erős kötődése a dohányipari lobbihoz most is megnyilvánult. A láncdohányos Kuncze Gábor és Bőhm András leszavazta saját frakciótársai javaslatát, s ez döntőnek bizonyult. Ha nem teszik, Magyar és Béki javaslatát elfogadta volna a Parlament!  

Kóka megér egy misét

Külön említést érdemel Kóka János. Miközben az általa vezetett gazdasági tárca a kormány nevében nem létező szakmai okokra hivatkozva a javaslat elvetését szorgalmazta, ő tartózkodott. Ez gyakorlatilag pontosan annyit ért, mintha ellene szavazott volna párttársainak, csak a felelősséget nem merte vállalni. Végül köszönetet mondunk, az MDF-nek és a Fidesznek, valamint az SZDSZ többségnek a szinte egységes életpárti hozzáállásért, s külön köszönetet mondunk azoknak az MSZP-s képviselőknek – Alexa Györgynek, Kökény Mihálynak, Gál J. Zoltánnak és Keller Lászlónak, akik a frakciójukkal ellentétben az életre szavaztak.

gondola
megmondó
De most történt valami. Olyan, amit nehéz a magyar nép bölcsességével azonosítani.
 • Az Európai Unió tulajdonosa
  A kisrészvényesek megzabolázásához rendelkezésre állnak az eszközök: a Nagytestület tagjainak többsége a tulajdonos zsebében van.
 • Elnökjelölt rovott múlttal
  Azaz a baloldali politika továbbra sem óhajt megtisztulni: benne hagyja a szennyeződést a magyar közéletben.
 • Aztán eljött az este
  Most várhatjuk, hogy a gender-Macron, a kvóta-Merkel és a whisky-Juncker mikor és milyen őszintén gratulál.
 • Nagy lehetőség: kibukhat az LMP
  Az európai demokráciában az ellenzéknek is meg kell felelnie bizonyos szellemi minimumnak.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI