Plakátok mestere - Ducki Kristóf kiállítása Rómában
November 15-én szerdán délután a Római Magyar Akadémia kiállítótermében megnyílt Ducki Kristóf budapesti grafikus kiállítása. Amint Somorjai Ádám, Rómában dolgozó bencés szerzetes a megnyitón elmondta, Ducki mester plakátjai a sűrítés jegyében készültek. Ha plakáttervező akarsz lenni – idézte a mestert –, próbáld meg egyetlen mondatba összefoglalni, amit ki akarsz fejezni a plakáttal.
2006. november 22. 12:41

„Ha plakáttervező akarsz lenni – idézte a mestert –, próbáld meg egyetlen mondatba összefoglalni, amit ki akarsz fejezni a plakáttal. Írd le egy papirosra, majd egyszerűsítsd a szöveget. Hagyj el mindent, ami nem feltétlenül szükséges. Sűríteni és tömöríteni! Érezni fogod, hogy mindig van egy szó vagy egy kifejezés, amelyik fölösleges. S ha már egyetlen betűre sincs szükséged, készen van a plakát" Persze ettől még nincs plakát, de Ducki mester ezt így készíti. Hozzá kell érteni még azt a képi világot, amelyet mintegy 24 éve magával hozott Varsóból.

Idén ünnepeltük 1956-ot. Ötven évvel ezelőtt Lengyelországból repülőgépek érkeztek, értékes vérszállítmánnyal, mert akkor ezzel tudtak segíteni a lengyelek. 24 éve viszont Ducki mester érkezett, aki szintén egy vérátömlesztés a magyar plakátművészetnek.

A kiállító: Római Magyar Akadémia.

Ducki Kristóf

Ducki Kristóf lengyel grafikus művész. 1957-ben született Varsóban. 1982-ben a Varsói Képzőművészeti Akadémia alkalmazott grafika szakán szerzett diplomát. 1982 óta él és dolgozik Budapesten, de lengyel állampolgár maradt. Magyarországon plakátjait sokan ismerik, hiszen napról-napra találkozhatnak vele az utcán.

Tevékenységi területe: arculat-, embléma-, kisnyomtatvány-, könyv-, csomagolástervezés. 1983-tól folyamatosan tervez plakátokat kulturális intézmények és filmforgalmazók számára, ezeket számos díjjal jutalmazták.

1983-tól rendszeresen vesz részt bel- és külföldi, egyéni és csoportos kiállításokon elsősorban plakátokkal. Többek között az Art Mozi, a Budapest Film és a magyar Filmszemle arculattervezője. 1992-től a budapesti Lengyel Intézet grafikai designere. 

1987-ben barátaival megalakította a D.O.P.P. csoportot (Ducki, Orosz, Pinczehelyi, Pócs), majd 2004-ben másokkal is kibővülve a Magyar Plakát Társaságot. A Magyar Képző- és Iparművész Szövetség tagja. 1996-ban Ferenczy Noémi-díjjal tüntették ki.

gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó