Kábítószer, alkohol – a lányok utolérik a fiúkat…
Minden eddiginél olcsóbbak a kábítószerek Európában, a heroin esetében szaporodó lefoglalások, növekvő termelés, a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségek terjedése folytatódik. Magyarország a 14. helyen szerepel. A túladagolás európai áldozatai tipikusan a harmincas éveik közepén járó férfiak. A diákok - főleg a 15-16 éveseket nézve - kábítószer-használatra vonatkozó adatai aggasztó tendenciákat mutatnak.
2006. december 1. 11:37

A kábítószer és kábítószer-függőség európai megfigyelőközpontja éves jelentését 2006. november 22-én mutatta be az Európai Parlament szakbizottságának. Minden EU-tagország az adott év októberében elküldi a megfigyelőközpont számára a jelentést az azt megelőző évről. Ezeket a jelentéseket dolgozza fel a központ, és adja közre a következő évben. Így A kábítószer-probléma Európában című 2006. évre vonatkozó jelentés a 2004. évről szóló adatokat tartalmazza.

Az idei éves jelentésben a 25 EU-tagállamra, valamint Norvégiára, Bulgáriára, Romániára és Törökországra vonatkozóan szerepelnek adatok. Négy fejezet tárgyalja a kábítószer-használatot, a megfigyelt tendenciákat, a kínálatot és a kezelést. A következő drogokat kiemelik: cannabis, kokain, opiátok, továbbá amfetaminszármazékok, ecstasy és pszichotrop drogok. A további fejezetek témái: drogpolitika és jogszabályok, válaszok a kábítószer-problémára, a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségek és halálozás, problémás kábítószer- és polidroghasználat megfigyelése. A jelentés összesen huszonhárom nyelven jelent meg, 19 uniós nyelven, ezenkívül norvégul, románul, bolgárul és törökül.

A jelentésben a következők olvashatók: minden eddiginél olcsóbbak a kábítószerek Európában, a heroin esetében szaporodó lefoglalások, növekvő termelés, a kábítószerrel összefüggő fertőző betegségek terjedése folytatódik. A halálesetek csökkenő tendenciája megtorpanni látszik. A kokain esetében folytatódik a felívelő tendencia, némi stabilizálódásra utaló jelekkel, a globális termelés nő, a behozatali útvonalak egyre inkább szerteágazódnak. A kokainnal összefüggő problémák néhány országban kezdenek láthatóvá válni. Az összehasonlításban láthatjuk, hogy Magyarország a 14. helyen szerepel a fiatal felnőttek tekintetében.

A kábítószerekkel összefüggő fertőző betegségek terjedése is folytatódik. A HIV-fertőzés előfordulása az injekciós kábítószer-használók körében a legtöbb európai országban még mindig alacsony. A fertőzöttségi arány körülbelül tíz országban az injekciós használók 1 százaléka körüli vagy alacsonyabb, és Európa legnagyobb részén is 5 százalék alatti. A hepatitis C-vírus az injekciós kábítószer-használók körében Európában magas, az előfordulása 60 százalék feletti. A fecskendőcsere-programok mára általánossá váltak, ezzel kapcsolatban kiemelt szerepet kap az oktatás, a tájékoztatás és a kommunikáció.

A jelentés kiemeli, hogy Európában 7-8 ezer kábítószerrel összefüggő halálesetet regisztrálnak évente. A legfrissebb adatok szerint ezek a negyvenévesnél fiatalabb felnőttek teljes halálozásának 3 százalékát jelentik. A túladagolás európai áldozatai tipikusan a harmincas éveik közepén járó férfiak. Az Európai Unióban ma 1,7 millióra becsülik a problémás kábítószer-használók számát. A diákok - főleg a 15-16 éveseket nézve - kábítószer-használatra vonatkozó adatai aggasztó tendenciákat mutatnak. Néhány országban a lányok láthatólag kezdik utolérni a fiúkat a kábítószer- és az alkoholfogyasztás terén. Kutatások szerint a diákok külföldi üdülés idején nagyobb valószínűséggel, illetve nagyobb gyakorisággal használnak kábítószert. A szórakozóhelyeket látogatók általában tisztában vannak a kábítószer-használattal együtt járó egészségügyi és jogi kockázatokkal, az alkohollal összefüggő problémáknak és hosszú távú kockázatoknak viszont kevésbé vannak tudatában.

A tagállamokban kiemelt helyet kap a célzott megelőzés az iskoláskorúak körében is. A célzott drogprevenció egyre gyakrabban foglalkozik az iskolából való lemorzsolódás kockázatának kitett és/vagy magatartási problémákkal küzdő fiatalokkal. A kábítószer-használatot elkezdő fiatal gyermekek számának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a családi megelőzés fejlesztése és fokozása. Mára szinte valamennyi európai ország egy átfogó nemzeti drogstratégiába és/vagy cselekvési tervbe foglalta össze kezdeményezéseit. A jelek a stratégiák hatókörének bővülése felé mutatnak, amelyek célja, hogy a tiltott kábítószerek mellett a legális addiktív anyagokra - alkoholra, dohányzásra, gyógyszerekre - is kiterjednek. Az Európai Unió 2005-ben elfogadott két új cselekvési terve az elkövetkező néhány évre közvetlenül vagy közvetve új viszonyítási keretet képez az EU-s kábítószer-politika továbbfejlesztésében.

 

- bszj -
Címkék:
megmondó
De most történt valami. Olyan, amit nehéz a magyar nép bölcsességével azonosítani.
 • Az Európai Unió tulajdonosa
  A kisrészvényesek megzabolázásához rendelkezésre állnak az eszközök: a Nagytestület tagjainak többsége a tulajdonos zsebében van.
 • Elnökjelölt rovott múlttal
  Azaz a baloldali politika továbbra sem óhajt megtisztulni: benne hagyja a szennyeződést a magyar közéletben.
 • Aztán eljött az este
  Most várhatjuk, hogy a gender-Macron, a kvóta-Merkel és a whisky-Juncker mikor és milyen őszintén gratulál.
 • Nagy lehetőség: kibukhat az LMP
  Az európai demokráciában az ellenzéknek is meg kell felelnie bizonyos szellemi minimumnak.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI