A macska lehet a kulcs az Alzheimer-kórhoz?
A nagy-britanniai St Andrews Egyetem kutatása szerint a macskáknál is előfordul egy, az Alzheimer-kórhoz hasonló betegség. A felfedezés hozzásegítheti a kutatókat ahhoz, hogy megértsék a betegség folyamán az agyban lejátszódó molekuláris változásokat, és így kifejleszthessék a kór ellenszerét.
2006. december 6. 12:13

A megzavarodott macskák agyában ugyanolyan fehérjezárványok keletkeznek, mint az Alzheimar-kórban szenvedő embereknél.

A felfedezés hozzásegítheti a kutatókat ahhoz, hogy megértsék a betegség folyamán az agyban lejátszódó molekuláris változásokat, és így kifejleszthessék a kór ellenszerét.

A felfedezés egy véletlennek köszönhető, ugyanis éppen egy állatszakértő és az Alzheimer-kórt tanulmányozó férje macskája betegedett meg a kórban.

Az már régóta ismert, hogy a macskák is megzavarodhatnak, de betegségük és az embereknél előforduló Alzheimer-kór kapcsolata eddig rejtve maradt.

A macskák betegsége ugyanazokat a tüneteket produkálja, mint az Alzheimer-kór. A cicák nem találnak haza, elfelejtenek enni és kiszámíthatatlanul viselkednek.

InfoRádió nyomán
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó