Én Most Itt Vagyok. Elmélkedés 10.
„A kecskepásztorkodás egy olyan életforma, ami nagyon különleges, nagyon érdekes és nagyon szép. Alkalmat ad az elmélkedésre, meg a normális emberi életre, ellentétben a várossal.” (részlet a szerzővel, Polczer Miklóssal készült gondola-interjúból)
2006. december 11. 23:05

„A kecskés” Miklós

Én Most Itt Vagyok

Elmélkedés 10.

Változás – Hatás – Válaszadás (Va – Ha – Va) 2020-tól 2100-ig

2020-2030

Ebben az évtizedben a világ egy főre jutó ipari termelése eléri a maximumot, majd csökkenni kezd. Ebben az időszakban a rendelkezésre álló nyersanyag készletek már rohamosan csökkennek. 2030-ra a 2000-es érték felére esik vissza.

Az élelmiszertermelés beáll a későbbi zuhanó pálya elejére. A kőolaj gyakorlatilag elfogy. A környezet szennyezés ötévenként megduplázódik. A népesség még mindig nő, bár nem olyan mértékben, mint eddig.

A felmelegedés miatt a jég olvadása és a víz hő tágulása következtében a tengerek szintje kb. 2 méterrel megemelkedik. A mélyföldek és a folyótorkolatok víz alá kerülnek. Mivel Európa középső sávjában ( 50 fok környékén ) megnő a csapadék mennyisége, Németország nyugati részéről a Rajnán keresztül a víz hátba támadja Hollandiát. Így a tenger és a szárazföld felől is elárasztott ország nagy részét el kell hagyni az ott lakóknak. Hasonló sors vár a Duna-deltában, a Mississippi és a Jangce torkolat vidékén élőkre. Sri Lanka és Indonézia elveszíti területének 25 %-át. Ez a csapás persze nemcsak az itt említett térségeket érinti, hanem a legtöbb folyótorkolat környékét és a parti sávokat. Mivel Európa parti sávja rendkívül hosszú és a fejlett kereskedelmi és közlekedési csomópontok jórészt itt találhatók, ez nagyon nagy veszteséget fog jelenteni.

Magyarország tekintetében a változás többlet csapadékot fog jelenteni és a Tisza árterületét vissza kell adnunk a folyónak. A Duna vízhozama is megnő és a két folyó összefolyásának térségében a két árterület összeér. Így a szerbiai területeket is beleszámítva, kb. 30-40 Balatonnyi egybefüggő vízfelület fog kialakulni.

2030-2040

A világ egy főre jutó élelmiszer termelése hirtelen zuhanni kezd, tíz év alatt visszaesik az 1900-as év szintjére. A halálozások száma megduplázódik és megkezdődik a népesség csökkenése.

Az ipari termelés csökkeni kezd, a munkahelyek megszűnnek, a városokban élő emberek kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. A politikai rendszerek széthullanak, az erőszak, a rablóháborúk kora következik.

2040-2050

A világ egy főre jutó élelmiszer termelése az 1900-as év teljesítményének 25 százalékára esik vissza. Gyakorlatilag világméretű éhínség alakul ki. A halálozások száma az égbe szökik, a születések számának rohamos emelkedése ellenére a Föld népessége drámai csökkenésnek indul. Az ipari termelés az 1900-as év szintjére csökken. A társadalom végleg szétzilálódik.

 

„Hatalmas éhínség, érzem, közeleg:

Jön, s megy, majd még egyszer visszatér.

Olyan hatalmas, hogy szívem beleremeg,

Elapad az anyatej, elszárad a gyökér.

 

Szokatlan madár hangját hallják,

Kanyargós lépcsőn, kegyetlen fegyveren,

A búza árát oly magasra szabják,

Hogy ember lakmározik emberen.”

Nostradamus jóslatai a XXI. Századra (I. 67., II. 75.)

 

2050-2100

Az élelmiszer termelés stabilizálódik, de csak abban az értelemben, hogy a népesség 2070-re kb. 3,5 milliárdra esik vissza és az egy főre jutó élelmiszer termelés így tud stabilizálódni az 1900-as év szintjének 25 százalékán.

A felmelegedés az évszázad végére eléri a 6 Co-ot. Ez jelentős felhősödéssel jár, ami visszaveri a napsugarakat, ezáltal fékezi a további felmelegedést. A felhőkből azonban hosszú időn keresztül kíméletlen esőzések lesznek, amelyek áradásokat és földcsuszamlásokat fognak előidézni. Az észak-atlanti térségben a Golf-áramlat leállása miatti lehűlés újra elindítja a jégképződést, így ismét létrejön a leáramlás és a Golf-áramlat újra indul. Az időjárás hosszú időre erre az oszcillációra fog beállni.

A Föld az emberiség olyan életmódjával, hogy csak elvesszük, amire szükségünk van, legfeljebb 1 milliárd embert tud eltartani. Ha termelünk is, jó színvonalon élhet 2 milliárd. A termelés azonban csak olyan gépek használatával folytatható, amelyek teljesítménye összemérhető az ember fizikai erejével. Ezt úgy értem, hogy ha egy ember naponta 500 négyzetméter földet tud felásni, az általa használt géppel sem áshat fel többet, mert akkor már fölösleget termel, és ezzel a szaporodást szolgálja. A gépek csak megkönnyíthetik a munkát, de nem növelhetik a teljesítményt.

Néhány oldallal ezelőtt említettem az önkorlátozást, aminek az emberek jövőbeni legfontosabb tulajdonságának kell lennie. El kell felejteni az olyan gondolatokat, mint hogy mi vagyunk a világ urai, és bármit megtehetünk. Csak részei vagyunk a természetnek, úgy mint bármely más élőlény. Meg van a szerepünk Föld anyánk egészséges egyensúlyának fennmaradásában, szükség van ránk, de csak meghatározott számban és meghatározott viselkedés mellett. Istennel szemben mindig legyünk szerények és alázatosak, mert az összefüggéseket csak Ő ismeri, mi akkor is tönkre tehetünk dolgokat, amikor a legjobb indulattal cselekszünk és azt hisszük, hogy jót teszünk.

Kérem, hogy az utolsó fejezetben leírtakat semmiképpen ne tekintsék egy lázas tekintetű, eszelős látomásainak, mert valamennyi elmélet és adat tudományos művekből származik. Elismerem, hogy világnézetem okán az írásba bekerültek szubjektív hangulati elemek is, de ezek nincsenek elrejtve és bárki könnyedén elválaszthatja őket a száraz tényektől.

Zágoni Miklós egy ezzel a témával foglalkozó előadását úgy kezdte, hogy a Guliverből idézett:

„A katona berohan a királyi kastélyba és kiabál, hogy óriás van a parton! Senki sem figyel rá, majd amikor végre meghallják, hogy mit mond, felelősségre vonják, hogy miért nem szóltál?”

Aki ezt az írást elolvasta, nem mondhatja majd, hogy neki senki sem szólt.

Kedves Olvasó, ettől a perctől kezdve saját sorsodért és utódaidért a felelőssé
Polczer Miklós
Címkék:
megmondó
De most történt valami. Olyan, amit nehéz a magyar nép bölcsességével azonosítani.
 • Az Európai Unió tulajdonosa
  A kisrészvényesek megzabolázásához rendelkezésre állnak az eszközök: a Nagytestület tagjainak többsége a tulajdonos zsebében van.
 • Elnökjelölt rovott múlttal
  Azaz a baloldali politika továbbra sem óhajt megtisztulni: benne hagyja a szennyeződést a magyar közéletben.
 • Aztán eljött az este
  Most várhatjuk, hogy a gender-Macron, a kvóta-Merkel és a whisky-Juncker mikor és milyen őszintén gratulál.
 • Nagy lehetőség: kibukhat az LMP
  Az európai demokráciában az ellenzéknek is meg kell felelnie bizonyos szellemi minimumnak.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI