Emlékezés Wass Albertre Verőcén
2007. január 6-án Verőcén megemlékezést tartanak Wass Albert tiszteletére. A tisztelgőket 15 órára várják az író szobrához. Az idei rendezvény egyben főpróbája a 2008. évi, a 100. évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezésnek. Közben újult erővel folytatódik a Wass Albert-üldözés Erdélyben.
2007. január 4. 13:53
Az esemény díszvendége lesz többek között Dr. Tempfli József püspök Nagyváradról, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke és Cselényi László, a Duna Televízió elnöke.

A rendezvény előzménye az, hogy 2005. december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló gyászos emlékű népszavazás évfordulóján Kárpát-medencei megemlékezés volt Verőcén, ahol a kedvezőtlen időjárás ellenére több ezer ember jelenlétében leplezték le Wass Albert szobrát.

A verőceiek ezentúl minden évben az író születésnapjához, január 8-ához kapcsolódva kívánnak tisztelegni Wass Albert emléke előtt.

* * *

Újult erővel folytatódik a Wass Albert-üldözés

Az EMI elnöksége kénytelen megállapítani mindössze három nappal Románia EU-csatlakozása után, hogy hiába erőltet ki néha magából európai szólamokat egynémely román politikus, az ország vezetése nem tud vagy nem akar megszabadulni egyes szokásaitól, melyek végigkísérték a magyarsághoz való viszonyulását majdnem az egész XX. század során.

Mint ismeretes, szervezetünk a délvidéki Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház által színre vitt két Wass Albert-művet készül bemutatni Erdély több városában január 7-13 között (Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon).

Még el sem kezdődött a turné, máris keserűen kellett tapasztalnunk, hogy, bár azt hittük, a 2003-ban lebonyolított Wass Albert-felolvasómaratonnal kivívtuk az író művei bemutatásának szabadságát, Wass Albert ugyanolyan üldözött, mint akkor volt.

Még napok vannak az első előadásig, máris beindult a több oldalról támadó román gépezet: Marosvásárhelyen, Erdély frontvárosában a megyei ispánság kezdte el megfélemlíteni azokat, akik helyet adtak volna az előadásnak. Miután a tervezett épület igazgatója nem kíván állás nélkül maradni, más helyszín után kell néznünk, ami nem lesz könnyű, hiszen valamennyi állami intézetben a prefektus szava meghatározó, és úgy értesültünk, jelezte is ezt az esetleges érintetteknek. Ennek ellenére természetesen mindent megteszünk, hogy megtarthassuk a vásárhelyi elõadást.

A hadjárat kiegészítéseképpen a Gardianul című román lap címlapon kelti a szervezet, annak elnöke és egyik támogatója rossz hírét az EMI-t szeparatistának (ami az ETA robbantása után különösen rosszul cseng), Soós Sándort pedig „neohorthysta-revizionista nácinak” nevezve, akinek bűnügyi iratcsomója (dosar penal) van a Wass-felolvasómaraton miatt (ami szemen szedett hazugság).

Az igazság ezzel szemben az, hogy éppen a felolvasómaraton után elrendelt vizsgálat során ismerte el az esetet vizsgáló ügyész, hogy az 1946-os ítéletre nem lehet alapozni, mert kirakatper eredménye.

Ajánljuk ez az elismerést a Wass Albert-üldözést ismét a zászlójukra tűzők figyelmébe, együtt azzal a ténnyel, hogy mind az akkori, mind a két évre rá indított Trianon film-ellenes össztűz során megvédtük igazunkat, és ebben az esetben sem történik másként.

Ugyanakkor megköszönjük ugyanezen magyarellenes erőknek, hogy intézkedéseikkel – ahogy többek között a BKB meghurcolásával is – maguk rombolják le a „megoldott kisebbségek” helyzetének hazug képét, és segítik hozzá ezáltal nemcsak az erdélyi- hanem az összmagyarságot az öntudatra ébredéshez.

További fejleményekrõl az emi.erdely.ma honlapon tájékoztatunk.

Az Erdélyi Magyar Ifjak elnöksége nevében
Bagoly Zsolt alelnök

Kelt 2007. január 4-én Kézdivásárhelyen

 

gondola
Címkék:
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI