Emlékezés Wass Albertre Verőcén
2007. január 6-án Verőcén megemlékezést tartanak Wass Albert tiszteletére. A tisztelgőket 15 órára várják az író szobrához. Az idei rendezvény egyben főpróbája a 2008. évi, a 100. évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezésnek. Közben újult erővel folytatódik a Wass Albert-üldözés Erdélyben.
2007. január 4. 13:53
Az esemény díszvendége lesz többek között Dr. Tempfli József püspök Nagyváradról, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke és Cselényi László, a Duna Televízió elnöke.

A rendezvény előzménye az, hogy 2005. december 5-én, a kettős állampolgárságról szóló gyászos emlékű népszavazás évfordulóján Kárpát-medencei megemlékezés volt Verőcén, ahol a kedvezőtlen időjárás ellenére több ezer ember jelenlétében leplezték le Wass Albert szobrát.

A verőceiek ezentúl minden évben az író születésnapjához, január 8-ához kapcsolódva kívánnak tisztelegni Wass Albert emléke előtt.

* * *

Újult erővel folytatódik a Wass Albert-üldözés

Az EMI elnöksége kénytelen megállapítani mindössze három nappal Románia EU-csatlakozása után, hogy hiába erőltet ki néha magából európai szólamokat egynémely román politikus, az ország vezetése nem tud vagy nem akar megszabadulni egyes szokásaitól, melyek végigkísérték a magyarsághoz való viszonyulását majdnem az egész XX. század során.

Mint ismeretes, szervezetünk a délvidéki Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház által színre vitt két Wass Albert-művet készül bemutatni Erdély több városában január 7-13 között (Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon).

Még el sem kezdődött a turné, máris keserűen kellett tapasztalnunk, hogy, bár azt hittük, a 2003-ban lebonyolított Wass Albert-felolvasómaratonnal kivívtuk az író művei bemutatásának szabadságát, Wass Albert ugyanolyan üldözött, mint akkor volt.

Még napok vannak az első előadásig, máris beindult a több oldalról támadó román gépezet: Marosvásárhelyen, Erdély frontvárosában a megyei ispánság kezdte el megfélemlíteni azokat, akik helyet adtak volna az előadásnak. Miután a tervezett épület igazgatója nem kíván állás nélkül maradni, más helyszín után kell néznünk, ami nem lesz könnyű, hiszen valamennyi állami intézetben a prefektus szava meghatározó, és úgy értesültünk, jelezte is ezt az esetleges érintetteknek. Ennek ellenére természetesen mindent megteszünk, hogy megtarthassuk a vásárhelyi elõadást.

A hadjárat kiegészítéseképpen a Gardianul című román lap címlapon kelti a szervezet, annak elnöke és egyik támogatója rossz hírét az EMI-t szeparatistának (ami az ETA robbantása után különösen rosszul cseng), Soós Sándort pedig „neohorthysta-revizionista nácinak” nevezve, akinek bűnügyi iratcsomója (dosar penal) van a Wass-felolvasómaraton miatt (ami szemen szedett hazugság).

Az igazság ezzel szemben az, hogy éppen a felolvasómaraton után elrendelt vizsgálat során ismerte el az esetet vizsgáló ügyész, hogy az 1946-os ítéletre nem lehet alapozni, mert kirakatper eredménye.

Ajánljuk ez az elismerést a Wass Albert-üldözést ismét a zászlójukra tűzők figyelmébe, együtt azzal a ténnyel, hogy mind az akkori, mind a két évre rá indított Trianon film-ellenes össztűz során megvédtük igazunkat, és ebben az esetben sem történik másként.

Ugyanakkor megköszönjük ugyanezen magyarellenes erőknek, hogy intézkedéseikkel – ahogy többek között a BKB meghurcolásával is – maguk rombolják le a „megoldott kisebbségek” helyzetének hazug képét, és segítik hozzá ezáltal nemcsak az erdélyi- hanem az összmagyarságot az öntudatra ébredéshez.

További fejleményekrõl az emi.erdely.ma honlapon tájékoztatunk.

Az Erdélyi Magyar Ifjak elnöksége nevében
Bagoly Zsolt alelnök

Kelt 2007. január 4-én Kézdivásárhelyen

 

gondola
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó