Fodor Gábor életet lehelne az SZDSZ-be és átalakítaná a kormánykoalíciót
Az ügyvivő szerint az SZDSZ az utóbbi években sok tekintetben gyengén szerepelt. Mint mondta, a jelenlegi kormány hitelét vesztette. Fodor Gábor úgy véli, még egyszer ilyen gazdaságpolitikához nem lehet visszatérni, ami az elmúlt éveket jellemezte Magyarországon. Úgy gondolja, ebben a szocialista-liberális koalíció hibás volt...
2007. január 16. 15:28
A liberális politikus az MTI-nek adott interjújában közölte: rövid időn belül pontot tesz a találgatások végére és bejelenti, hogy indul-e a pártelnöki posztért a szabad demokraták március végi tisztújító küldöttgyűlésén.

Az SZDSZ sok tekintetben gyengén szerepelt

Fodor Gábor szerint az SZDSZ az elmúlt években sok jó dolgot csinált, nagyon erősen befolyásolta az ország gondolkodását, de nagyon sok tekintetben egyszerűen gyengébben szerepelt, mint kellett volna, vesztett befolyásából, támogatottságából.
- Azt gondolom, hogy nekem erre van elképzelésem, (...) tehát ha végül is igent mondok és elindulok, akkor (...) azt gondolom, hogy létezik olyan program, létezik olyan elképzelés, amivel szerintem ez a folyamat megállítható és visszafordítható - vélekedett a politikus.

Fodor szerint az általa képviselt politikát az SZDSZ-ben azok támogatják, akik a szabadság és szolidaritás eszméjét a hétköznapi politikában gyakorlattá akarják tenni. "Természetesen azt gondolom, hogy elegen vagyunk ahhoz, hogy ha én úgy döntök, hogy igen, akkor ebből többség lehessen" - mondta.

Hitelessé tenné a liberális pártot

Beszélt arról, hogy az országnak szüksége van a liberális felfogásra - különösen a szeptember-októberi események tükrében. A liberális pártnak pedig szüksége van a megújulásra - tette hozzá.

Megítélése szerint az SZDSZ akkor tudja az ország érdekét szolgálni, hogyha a saját maga értékrendjét következetesen képviseli, és akkor hiteles, ha ugyanazt képviseli, függetlenül attól, hogy kormányon vagy ellenzékben van. Mint mondta, ennek a politikának három fő pilléren kell alapulnia, ezek a jogállami normákhoz ragaszkodás, a kiegyensúlyozott költségvetési politika és a közélet tisztaságának megteremtése.

Hangsúlyozta: a jogállami normáknak egyformán kell vonatkozniuk mindenkire, a kormányra, az ellenzékre, a randalírozókra és a rendőrségre is. "Nincsenek privilégiumok, ha úgy tetszik" – jegyezte meg.

Elhibázott gazdaságpolitika: a koalíció is hibás

Véleménye szerint az ország érdekében nem lehet feladni a kiegyensúlyozott költségvetési politikát. Még egyszer ilyen gazdaságpolitikához nem lehet visszatérni, ami az elmúlt éveket jellemezte Magyarországon - jelentette ki, hozzátéve, hogy ebben a szocialista-liberális koalíció hibás volt, de a jelenlegi ellenzék is tehet róla.

Beszélt arról, hogy az SZDSZ-en belüli elnökválasztás nem befolyásolja a koalíció helyzetét. Ez a kormánykoalíció elkötelezett a reformok mellett és a liberális pártnak az a dolga, hogy támogassa a reformokat. "Az más kérdés, hogy nekem az a meggyőződésem, hogy az SZDSZ-nek önálló liberális arculatot kell mutatnia a magyar politikai közéletben" - jegyezte meg.

Fodor elkötelezett a demokratikus kontroll mellett

A közélet tisztaságával kapcsolatban hangsúlyozta a megfelelő közéleti normák kialakítását, példaként említve a pártfinanszírozás rendbetételét.

Fodor Gábor helyeselte, hogy az SZDSZ országos tanácsa úgy döntött, nem lesz átfogó alapszabály-módosítás a tavaszi küldöttgyűlés előtt. Mint mondta, az új vezetésnek sok mindent meg kell változtatnia az SZDSZ-en belül, de a pártnak nem a központosítás útján kell elindulnia, hanem demokratikus normáit kell megőriznie.
- Én, ha problémát láttam az SZDSZ működésében az (...) az volt, hogy sokszor hiányzott az a demokratikus kontroll a döntések felett – fűzte hozzá.

Kifejtette azt is, hogy "életet kell lehelni" az SZDSZ szervezeteibe vidéken és a fővárosban egyaránt, meg kell erősíteni a kapcsolatot a vidékkel, a különböző megyei vezetőket jobban be kell vonni a döntéshozatalba, és el kell érni, hogy a liberális klubok hálózata állandóan pezsgő szellemi életet teremtsen az SZDSZ-en belül. Mindez elérhető alapszabály-módosítás nélkül is - vélekedett.

A politikus úgy látja, "fiatalok nélkül nem fogunk tudni semmire se menni, méghozzá olyan fiatalok nélkül, akikben van egy szilárd politikai értékrend".

Hiányoznak…

Az ügyvivő szerint az SZDSZ-ben le kell számolni az olyan típusú rossz hagyományokkal, hogy például többen gyakorlatilag egyfajta "száműzetésbe" kerültek a párton belül. Sokakat lehetne említeni, akik az elmúlt években kiváltak az SZDSZ-ből - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bővíteni kell azt a kört, amelyre az SZDSZ épít, és meg kell nyernie magának mindazokat az ismert és fontos személyiségeket támogatóul, akik az elmúlt időszakban távoztak a pártból, illetve erősen távolságtartó a viszonyuk az SZDSZ-szel. Név szerint Kis Jánost, Hack Pétert, Kőszeg Ferencet említette.

Elkötelezettség

Arra a felvetésre, hogy a szocialista párt tisztújítása miként hat az SZDSZ-re, közölte: lényeges, hogy mi történik majd a szocialista pártban, de a személyi kérdések nem fogják befolyásolni a két párt viszonyát, azt egyedül a „reformok” iránti elkötelezettség befolyásolja - tette hozzá.

Mint mondta, a szocialista párt jelenlegi vezetői közül nem tud olyan politikust mondani, akivel ne tudna együttműködni.

Kijelentette: a tisztújítást az MSZP belügyének tekinti, amelyet kellő távolságtartással kell figyelni.

Párbeszéd a jobboldallal, hitelét vesztette a kormány

A jobboldallal kapcsolatban elmondta: az ország érdeke azt kívánja, hogy a különböző politikai oldalak között normális, termékeny párbeszéd induljon, amely tettekben is megjelenik, és szerinte erre az ellenzékben is van fogadókészség. Ugyanakkor a Fidesszel való párbeszédre nem azért van szükség, mintha az SZDSZ koalíciós partnert akarna váltani. Az SZDSZ-nek arra kell koncentrálnia, hogy ez a koalíció sikeres legyen - fűzte hozzá.

Fodor Gábor ismét kifejtette, hogy szükségesnek tartja a kormány átalakítását, mert a kabinet szerinte hitelét vesztette. Mint mondta, örül annak is, hogy ez a kérdés már a szocialista pártban is napirenden van, ugyanakkor szerinte nem biztos, hogy a személyekről is hasonlóképpen gondolkodnak.

gondola - MTI, hirszerzo.hu nyomán
Címkék:
megmondó
„Talpra magyar, hí a haza!” Ez volt a szalagcím egy közismerten hungarofób orgánumban a napokban.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI