Az MSZP-nek is elég volt?
Kezd elegük lenni a szocialistáknak Gyurcsány Ferenc reformjaiból. Az egészségügyi rendszert érintő intézkedéseket ettől függetlenül keresztül kívánják vinni. Horn Gyulának a vizitdíj eltörlésére vonatkozó nyilatkozatával Karsai József (MSZP) is egyetért – írja a Magyar Nemzet.
2007. január 24. 08:45

Belefáradt az MSZP a múlt fél év feszített reformintézkedéseibe, a pártban egyre erőteljesebb az ellenállás a nagy „rendszer-átalakító” döntésekkel szemben, ennek ellenére az egészségügyi szektort érintő változások első szakaszát gyorsan le kívánják zárni – közölte a Magyar Nemzettel Köztársaság téri informátora, aki szerint Horn Gyula nyilatkozata ellenére a vizitdíjat bevezetik.

Többen nyilatkoztak úgy, hogy az SZDSZ által szorgalmazott több-biztosítós egészségbiztosítási rendszer bevezetése nem aktuális, ennek nincs támogatottsága a pártban. A lap úgy tudja, az MSZP elnökségében még nem is foglalkoztak a kérdéssel, erre leghamarább április végén kerülhet sor. Februárban és márciusban ugyanis a szocialistáknál és a szabad demokratáknál is tisztújítás lesz, áprilisban pedig kormányátalakítás.

Folytatódott Horn Gyula és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter egészségügyi reformmal kapcsolatban kialakult különmeccse. A volt miniszterelnök „durvának, primitívnek” tartja azokat a kijelentéseket, amelyeket a vizitdíjról szóló nyilatkozatáról szólva vele kapcsolatban tett Kóka János. A politikus az ATV-ben kifejtette, „nem érdekli, hogy az illető mit mond, s nem hajlandó vele foglalkozni”. – Ha ő lesz a kisebbik koalíciós párt elnöke, akkor adok neki jó tanácsokat, még arról is, mi az a demokratikus centralizmus és az államszocializmus meg hasonlók – mondta Horn Gyula, hangsúlyozva: Kóka kijelentéseinek minden egyes tételét, minden bekezdését cáfolni tudja. Az MSZP-s politikus szerint pártja nem ellenfele a reformoknak, de csak „okos, értelmes reformot” kívánnak támogatni, nem pedig „ész nélküli” döntéshozatalban részt venni. Horn korábban úgy fogalmazott: „Ne röstelljük elvetni azt, ami rossznak bizonyult, így például vonjuk vissza a vizitdíjat, ugyanis elfogadhatatlannak tartom a pusztán népnevelési célú pénzbeszedést.” Szavaira Kóka János érezte úgy, hogy reagálnia kell, populista megnyilvánulásnak minősítette az exkormányfő szavait, és figyelmeztetett, Horn Gyula „hét végi gondolatrohamai” egyszer már tönkretettek egy koalíciót.

A Magyar Nemzet megkérdezte Karsai József szocialista országgyűlési képviselőt, mi a véleménye az egészségügyi reform miatt kialakult vitáról. A politikus közölte: jól ismerem Horn Gyulát, járt Battonyán is, ő egy igazi szociáldemokrata, tudja, mit jelent egy három-négy gyermekes családnak a háromszáz forintos vizitdíj bevezetése. – Kóka János helikopterrel jár, honnan tudná ezt? – kérdezte Karsai, aki szerint érdemes lenne újragondolni a vizitdíj bevezetését. Szerinte az SZDSZ intézkedései a szegényebbeket sújtják, de ez őket nem érdekli, hiszen jó, ha van ezer szavazójuk az alsóbb társadalmi rétegekben.

Nem a szocialista párt egységes álláspontját képviselte Horn Gyula exminiszterelnök, volt pártelnök, amikor a hét végén azt mondta: vissza kellene vonni a vizitdíj bevezetésére tett javaslatot, és nem szabad elsietni a több-biztosítós modell bevezetését sem az egészségügyben – közölte Kökény Mihály (MSZP) volt egészségügyi miniszter, országgyűlési képviselő. Talán még soha nem volt ennyi tiltakozás a kormánypártokon belül a tervezett intézkedés miatt. Nemcsak Horn Gyula fogalmazta meg ellenérzéseit, hanem más politikusok is. Így például Schvarcz Tibor (MSZP), Havas Szófia (MSZP) és Szolnoki Andrea (SZDSZ) is különvéleményt fogalmazott meg, továbbá számos szocialista politikus vett részt a különböző kórházak megmentésére irányuló akciókban, demonstrációkban. Ezzel kapcsolatban Kökény Mihály úgy fogalmazott: nincs válság a koalícióban, csak a reformlépések finomhangolásában megtett, néha sarkos kijelentések miatt tűnik úgy, mintha konfliktus volna. Hozzátette: sikertelenek lesznek azok a bizonyítási kísérletek, amelyek a kórházak megmentésére irányulnak, de a politikus nem lát kivetnivalót abban, hogy szocialista képviselők is részt vesznek a demonstrációkban.

Magyar Nemzet nyomán
Címkék:
megmondó
„Talpra magyar, hí a haza!” Ez volt a szalagcím egy közismerten hungarofób orgánumban a napokban.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI