Új tömegoszlató fegyvert mutattak be
Az új tömegoszlató fegyverszerkezet előnye, hogy kiválthatja a szolgálatból a sok problémát okozó vízágyúkat, megkíméli a rendőrlovakat, így az állatokat a pártvezetés továbbra is egyéb célokra tudja használni.
2007. január 26. 15:43
Új tömegoszlató fegyverrel szerelik fel az amerikai hadsereget. A sugárfegyver nem okoz semmilyen sérülést, csak kellemetlen, bőrégésre hasonlító enyhe fájdalmat okoz. Tudomásunk szerint eddig még sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem a Budapesti Rendőrfőkapitányság vezetője nem érdeklődött az új mikrohullámú fegyver után.

A Georgia állambeli Moody légibázison tegnap bemutatták azt az új sugárágyút, amivel 2010-ig először a szárazföldi, majd utána a többi fegyvernemet is tervezik felszerelni.
A könnyű terepjáróra szerelhető, nagy kerek energiaernyővel ellátott szerkezet előnye, hogy az Alkotmány utcánál keskenyebb, Március 15. tér körüli utcákban is bevethető, kiválthatja a szolgálatból a sok problémát okozó vízágyúkat, megkíméli a rendőrlovakat, így az állatokat a pártvezetés továbbra is egyéb célokra tudja használni.

A kis terepjárók könnyen mozgathatók és gyorsan átcsoportosíthatók, az Active Denial Systems (ADS) nevű fegyvercsoportba tartozó sugárágyú használata nem okoz senkinek elviselhetetlen fájdalmat, de nagy hátránya, hogy szemet nem lehet vele kilőni. Hatótávolsága 450 méter, tehát a tavaly őszi budapesti tüntetések véres szétverésénél használt ósdi gumilövedékeknél több mint 17-szer messzebb visz.

Lényege, hogy az antenna által összegyűjtött elektromágneses sugárnyalábot egy láthatatlan, de nagy erejű energialövéssel szétszórja a tüntetők között, és ezzel enyhe, 2 másodpercig tartó kellemetlen, bőrégéshez hasonló érzést okoz a meggondolatlanul utcára vonuló haladásellenes elemeknek. A sugárágyú kifejlesztésben a hadsereg mellett a Raytheon cég is részt vett, vezetője szerint a ruhán át az emberi bőrbe mindössze pár tized milliméter mélyen behatoló sugarak enyhe, maximum 54 C° fokos égő érzést okoznak.

A sajtójelentések nem tértek ki arra, hogy az amerikai kormányon kívül mely országokat érdekelhet az új találmány, ezért tegnap estig arra sem derült fény, hogy a magyar kormány küldött-e megfigyelőket a bemutató színhelyére.

Jack Corn
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • A Nagy Testvér figyel téged!
  A Facebook tömegesen lehallgatta az okostelefonokon keresztül a felhasználóit. Ráadásul külsős cégeknek is átadta a felvételeket, amelyek leiratokat készítettek a beszélgetésekről. Ezt a gyakorlatot leplezte le az Ír Adatvédelmi Bizottság.
 • Emberhez méltó életformát kell átadni a gyerekeknek
  Azt szeretnénk, ha a gyerekek az európai és keresztény értékek mentén élnék le az életüket, abban, ami a magyarság elmúlt ezer évének gondolatiságát meghatározta – mondta az emberi erőforrások minisztere.
 • Piknik 30 - A német egység három évtizede
  Békés, boldog augusztus: magyarok és németek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóját ünnepelték Sopronban, s a két kormányfő udvarias beszédben méltatta egymást.
MTI Hírfelhasználó