Európa legjobb önjáró robothajója Bécsben
Európa legjobb autonóm robothajóját is bemutatják az idei RobotChallenge-n, Bécsben. A negyedik éve megrendezett robotverseny a nézők és a versenyzők számára is ingyenes.
2007. január 28. 16:37
A toulousi Microtransat 2006 vitorlásverseny győztesét, a „roboat“-ot március 24-én prezentálják a nagyközönségnek a bécsi Siemens Forumban a RobotChallenge keretében.

A vitorlást az Innovatív Számítástechnikai Tudományok Osztrák Társasága (InnoC) fejlesztette ki úgy, hogy emberi beavatkozás nélkül abszolválni tudjon egy teljes regattát. A fejlesztők egyébként már az utódán dolgoznak, amely szeptemberben debütál az Ír-tengeren. A csapat célja, hogy 2010-re olyan hajót rakjanak össze, amely emberi segítség nélkül át tud kelni az Atlanti-óceánon.

A robotverseny másik újdonsága, hogy bővítették a nevezési kategóriák körét: a tavalyról ismert szlalomot, szlalom pluszt, akadályfutást, miniszumót és puck collectet a freestyle egészíti ki, amelyre minden robotot be lehet nevezni. Ebben a kategóriában ugyanis az eredetiséget, a kreativitást és a műszaki teljesítményt díjazzák. Az InnoC és a Szövetségi Számítástechnikai Hivatal által megrendezett RobotChallenge célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az innovatív számítástechnika iránt és támogassa a fiatal tehetségeket.

A tavalyi versenyen öt ország ötven robotja mérte össze tudását, míg idén már érdeklődtek Nagy-Britanniából, Horvátországból és Iránból is. Nevezéseket egyébként március 16-ig fogadnak el. A rendezvény a nézők és a látogatók számára egyaránt ingyenes.

gondola
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Orbán: elkötelezettek vagyunk a jogállamiság mellett
  Az Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak címzett részletes levélben számolt be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács júliusi ülésére kapott ötpontos parlamenti mandátum teljesítéséről.
 • Ellenzék, vagy amit akartok
  Némi mazochizmustól áthatva elolvastam az ÉS című libsi tébolyda cikkét, melyet „A rendszerkritikai alapállás stratégiája” címmel Magyar Bálint és valami Kozák nevezetű szociológus jegyez. Borzasztó élmény volt.
 • Két baloldali lista lehet a Momentum és a DK között dúló harc eredménye
  A tagságnak, a balliberális médiaelitnek és a külföldi megrendelőiknek eljátsszák az összefogást, mint ez történt októberben is, aztán amikor posztokról, miniszterelnök-jelöltről van szó, akkor keményen gyomrozzák egymást – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a DK és a Momentum közötti versengésről. A politológus szerint most Göd ürügyén játsszák le azt, amit Botka László is próbált annak idején: nem közösködni Gyurcsány Ferenccel.
MTI Hírfelhasználó