Európa legjobb önjáró robothajója Bécsben
Európa legjobb autonóm robothajóját is bemutatják az idei RobotChallenge-n, Bécsben. A negyedik éve megrendezett robotverseny a nézők és a versenyzők számára is ingyenes.
2007. január 28. 16:37
A toulousi Microtransat 2006 vitorlásverseny győztesét, a „roboat“-ot március 24-én prezentálják a nagyközönségnek a bécsi Siemens Forumban a RobotChallenge keretében.

A vitorlást az Innovatív Számítástechnikai Tudományok Osztrák Társasága (InnoC) fejlesztette ki úgy, hogy emberi beavatkozás nélkül abszolválni tudjon egy teljes regattát. A fejlesztők egyébként már az utódán dolgoznak, amely szeptemberben debütál az Ír-tengeren. A csapat célja, hogy 2010-re olyan hajót rakjanak össze, amely emberi segítség nélkül át tud kelni az Atlanti-óceánon.

A robotverseny másik újdonsága, hogy bővítették a nevezési kategóriák körét: a tavalyról ismert szlalomot, szlalom pluszt, akadályfutást, miniszumót és puck collectet a freestyle egészíti ki, amelyre minden robotot be lehet nevezni. Ebben a kategóriában ugyanis az eredetiséget, a kreativitást és a műszaki teljesítményt díjazzák. Az InnoC és a Szövetségi Számítástechnikai Hivatal által megrendezett RobotChallenge célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az innovatív számítástechnika iránt és támogassa a fiatal tehetségeket.

A tavalyi versenyen öt ország ötven robotja mérte össze tudását, míg idén már érdeklődtek Nagy-Britanniából, Horvátországból és Iránból is. Nevezéseket egyébként március 16-ig fogadnak el. A rendezvény a nézők és a látogatók számára egyaránt ingyenes.

gondola
  • „Magyar” kampány Európában
    Az erős nemzetek Európája és a progresszív, liberális, mélyebb integrációt megvalósító Európa közötti választás, illetve a bevándorlás és a nacionalista, populista erők megállítása — ezek a szlogenek nem csupán Magyarországon, de a legtöbb EU-tagállamban is hangsúlyosan megjelennek a május 23—26. között sorra kerülő európai választások kampányában.
  • Az erőszak csapdájából Isten erőterébe
    „Embertől emberig is keresztút visz.” Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének húsvéti üzenetét olvashatják.
  • Húsvét: A nagykorú szabadság ünnepe
    A szabadság végső soron az, hogy eldöntöm, ki akarok lenni, és nem engedem, hogy elsodorjanak az események, eluralkodjanak rajtam hirtelen támadt vágyaim.
MTI Hírfelhasználó