Trockij öngyilkos lett
"Trockij öngyilkos lett!" - tudatta 1940-ben a szocializmust építő szovjet néppel a Pravda a Sztálinnal összetűzésbe került bolsevik ideológista hirtelen halálát. "Safronov öngyilkos lett!” - tudatta 2007-ben a speciális demokráciát építő orosz néppel a Pravda a Putyinnal összetűzésbe került renegát újságíró halálát. Vannak országok, ahol nehezen mozdul az idő.
2007. március 7. 09:26

Lejba Davidovics Bronstejn, aki a nemzetközi munkásmozgalom szégyenteljes színpadán Trockij művésznéven futott be fényes karriert, egy KGB ügynök jelenlétében a meleg éghajlatú Mexikóban addig verte egy hegyes jégcsákánnyal a saját fejét, amíg váratlanul meghalt.

Most moszkvai rendőrségi hírforrásokból arról értesülhettünk, hogy egy katonai témákra szakosodott 51 éves újságíró, aki imádta és minden nap meglátogatta a betegeskedő édesanyját, aki semmilyen családi, alkohol vagy kábítószeres problémával nem küszködött, akinek hatalmas, erőt sugárzó és kisportolt alkata láttán elálltak a tervüktől a moszkvai metróban tanyázó zsebtolvajok, aki nagy izgalommal várta az első unokájának megszületését, akinek egy mostanában kezdődő gyomorfekélytől eltekintve soha nem volt egészségügyi problémája, az búcsúlevél hátrahagyása nélkül, télikabátban, meleg usánkával a fején és egy zacskó naranccsal a kezében a lépcsőház negyedik és ötödik emelete között kiugrott az ablakon. Igaz, a második emeleten lakott, de ha az ember biztos akar lenni a dolgában, akkor felbaktat az ötödikig.

A puffanást hallotta két diáklány, látták, hogy a férfi még él, azonnal fel is hívták a mentőket, de azt a választ kapták, hogy telefonáljanak ismét (!) akkor, ha már nem mozog. (!!) A mentősök terve sikerrel járt, mert a késleltetett kiérkezés után a szervek már csak a sikeres öngyilkosság tényét tudták megállapítani.

Ivan Safronov a hadseregben műszaki végzettségű tisztként az ezredesi rangig vitte, és évtizedeken át különböző űrhajós és rakétatechnikai alakulatoknál szolgált. Kilenc évvel ezelőtt leszerelését kérte a kifakult színű Vörös Hadseregből, és a moszkvai Kommerszant nevű lapnál helyezkedett el katonai témákkal foglalkozó újságíróként.

A KGB, vagy ahogy mostanában hívják, az FSB már az első cikkek után felfigyelt Safronovra, és az 1997-es újságírói pályafutása kezdete óta négyszer - egyszer az otthonából, háromszor a szerkesztőségből - vitték el egy kis beszélgetésre. Safronov minden alkalommal tisztázta magát, állítólag az informátorai megnevezése nélkül letette az asztalra a cikkek forrásait, és mind a négy esetben a szokásos figyelmeztetéssel a háta mögött, de sértetlenül hazasétált a kierőszakolt randevúkról.

Ivan Safronov tavaly decemberben azonban nagyon ráugrott az egész orosz társadalmat és államapparátust irányító KGB tyúkszemére: hosszú írásban számolt be az olvasóknak arról az addig eltitkolt tényről, hogy az új orosz csodafegyvernek kikiáltott Bulava interkontinentális (több ezer km hatótávolságú, földrészek fölötti átrepülésére képes) rakéták egymás után háromszor is felrobbantak és a kísérletek totális sikertelenségbe fulladtak. A dolog nyilvánosságra kerülése miatt Putyin dúlt, fúlt, de a Klebnyikov, a Politovszkaja és a még mindig hullámzó Litvinyenkó-ügy miatt a Kreml és a KGB ura nem akart ismét nemzetközi feltűnést kelteni, így a volt ezredest ezúttal nem keresték fel polóniumos teát kínáló vagy öngyilkosságot javasló ismeretlenek. 

A nyughatatlan Safronov az év elején aztán ismét oda verte az orrát, ahova nem kellett volna: ezúttal a az Izraellel ellenséges viszonyban álló mohamedán országok részére szállítandó, magas technikai színvonalú orosz fegyverekről kezdett el adatokat gyűjteni. Számítógépében szépen gyarapodtak a sorok a Szíriának és Iránnak küldendő MIG-29-es és SU-30-as vadászbombázókról, a C-300B (S-300V) és a Pantsir-C1  jelű légvédelmi rakétarendszerekről és az Iskander-E kódjelű különleges, nagy pontosságú taktikai rakétákról.

A nagymértékű újabb orosz hadiszállítások, ha csak ideiglenesen is, de könnyen felboríthatják Izrael eddigi atomtechnikai és katonai  fölényét jelentő közel-keleti "erőegyensúlyt,"  és megnehezíthetik az orosz-amerikai és az orosz-izraeli politikai kapcsolatokat is. A Szíriának szánt Iskanderek pedig különösen irritálják a zsidó államot, mivel a nyurga szír elnök ezekkel a közel 300 km-es hatótávolságú föld-föld rakétákkal kényelmesen el tudja érni az izraeli területeket, és valószínűleg bőven jut majd belőlük Iránnak és a Hezbollah-nak is. Tavaly a dacos Putyin a nyilvános és nem nyilvános amerikai és izraeli tiltakozásokat feltűnően ignorálva már leszállított Iránnak 29 db TOR-M1 jelű, modern, a sziklás terepen is jól elrejthető és könnyen mozgatható föld-levegő rakétarendszert.    

Safronov kiderítette azt is, hogy a ravasz Putyin az állandóan kellemetlenkedő és figyelő amerikai és izraeli titkosszolgálatok megtévesztésére ezeket az orosz fegyvereket Lukasenkó segítségével Fehéroroszországon keresztül belorusz cégek és hajók segítségével akarta célba juttatni. Pavel Kozlovszkij volt belorusz hadügyminiszter keddi nyilatkozatában ezt meg is erősítette, sőt azt állította, hogy hazája már több mint tíz éve falaz az orosz hadiipari szállításokat lebonyolító Rosoboronexport fegyverkereskedő cégnek: "már tíz éve csináljuk..... [a belorusz cégeken keresztül az orosz fegyverszállításokat] így ment ez sokáig Irakba is, Szaddam Huszeinnek küldtek rajtunk keresztül utánpótlást" - közölte Kozlovszkij. 

A múlt hónapban Safronov élete utolsó külföldi útjára az Egyesült Arab Emirátusokba utazott. Ebben a kis arab országban abban az időben véletlenül éppen a IDEX-2007 nevű, fegyverkiállításnak álcázott nagy nemzetközi fegyvervásárt tartották, ahol az orosz újságíró a barátaitól további részleteket és bizonyítékokat tudott meg a tervezett iráni és szíriai fegyverüzletekről. Az elővigyázatlan Safronov hazaindulása előtt, február 25-én Abu Dhabi-ból telefonon fel is hívta Ilja Bulavinovot, a Kommerszant főszerkesztő-helyettesét, és örömmel közölte vele, hogy meg vannak a bizonyítékai a titokban nyélbe ütött újabb üzletekre és a Fehéroroszországon át tervezett fegyverszállításokra.

Ivan Safronov két nap múlva visszaérkezett Moszkvába, a lakásában azonnal neki állt a főnökének ígért cikk befejezéséhez, és újabb öt nap múlva pedig már halott volt. Az ismét a tervezőasztalra fektetett Bulava rakétákról, vagy az újabb iráni és szíriai fegyverszállításokról a mai napig még sem a Kommerszant, sem más orosz lap nem számolt be.

"Valamilyen oknál fogva azok az újságírók akiket nem szeret a hatalom, azok ebben az országban hirtelen meghalnak.... Safronov egyike volt ezeknek, ő a katonaságtól hozott fegyelemmel és pontossággal dolgozott és írt, sokat tudott az űrkutatásról, a seregről, élesen kritizálta is a sereget és ezzel nyilvánvalóan sok ellenséget szerzett magának" - összegezte az ifjú moszkvai komszomolisták lapjában a véleményét az újság egyik szerkesztője.

A Committee to Protect Journalists nevű, az újságírók elleni atrocitásokat nyilvántartó nemzetközi szervezet szerint Oroszországban 1993 és 2005 között 43 újságírót öltek meg. Az idén az elvtársak belelendültek, mert az oroszországi sajtószabadság legnagyobb dicsőségére március 2.-ig, Ivan Safronov meggyilkolása napjáig eltelt 61 nap alatt tizenhárom újságíró vesztette gyanús körülmények között életét. "Minden 108. órában egy, legalább is ennyi jutott eddig a tudomásunkra" - mondta sokat mondó fanyar arckifejezéssel Joel Simon, a CPJ ügyvezető igazgatója.

Jack Corn
Címkék:
megmondó
Ebben a kérdésben a jelen a fontos: most titkolják el a tényeket a társadalmak elől.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI