Világpremier az Operában: Elfújta a szél
Világpremierre készül a Magyar Nemzeti Balett. Az idei évad egyik legjobban várt operaházi premierje a világhírű regényből készült balettdráma, az Elfújta a szél. Ez a mindannyiunk nagy könyv- és filmélményét feldolgozó, 3 felvonásos balett minden táncrajongónak maradandó élményt ígér.
2007. március 14. 10:42

A Budapesti Tavaszi Fesztivál táncprogramjának kimagasló hazai eseménye a Magyar Állami Operaház bemutatója, az Elfújta a szél. A Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, Pártay Lilla koreográfiáját március 23-án és 24-én mutatja be a Magyar Állami Operaházban.

Az Antonín Dvořák zenéjére komponált táncjáték a regény, s a belőle készült, halhatatlan mozifilm cselekményeit követi. Színpadán viszontláthatjuk Scarlett O'Harát, Észak-Georgia rajongott szépségét, s egyetlen igaz szerelmét, Ashley Wilkes-t, férjek, s feleségek, félreismert, elhagyott, eldobott, búcsúzó szerelmesek alakjait. A történelem viharai meghatározta, szövevényes szerelmi történet drámai fordulatai ezúttal a tánc nyelvén megfogalmazva jelennek meg az Operaház színpadán.

A háromfelvonásos, kosztümös balett a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején, kettős szereposztásban kerül színre. Scarlett O,Hara alakját Popova Aleszja és Anna Cigankova formálja meg. A további szerepekben ifj. Nagy Zoltán és Bajári Levente, Cserta József és Oláh Zoltán, Volf Katalin és Radina Dace látható. A zenét Antonin Dvorák műveiből Medveczky Ádám állította össze. Az összekötő zenét Rácz Zoltán komponálta. A díszleteket Kézdy Lóránt, a jelmezeket Schäffer Judit tervezte.

Medveczky Ádám azzal indokolta Dvorák műveinek kiválasztását, hogy a szláv romantika mestere annak idején három évet töltött Amerikában, New Yorkban egy zenei intézetet vezetett és zeneszerzést tanított. Miközben az európai zenei kultúrát oktatta, művészete magába szívta az ottani hatásokat.

A könyv minden addigi eladási rekordot megdöntött, és a következő évben Pulitzer-díj kapott. A regény főszereplője az akaratos, szenvedélyes Scarlett O,Hara, a kötet az ő életéről, egyszersmind az Észak-Dél közötti polgárháborúról szól. Mitchell több könyvet nem írt, 1949-ben autóbalesetben elhunyt.A filmváltozat első jelenetét 1938-ban forgatták. A főbb szerepeket Vivien Leigh és Clark Gable alakítja. Az alkotás tíz Oscar-díjat kapott, köztük elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek (Victor Fleming) járó elismerést is.

Pártay Lilla elmondása szerint, több mint tíz évvel ezelőtt támadt az az ötlete, hogy koreográfiát ír a világhírű könyv nyomán. Bartók Concerto-jával együtt adta be az Elfújta a szél ötletét Szinetár Miklósnak, és az akkori igazgatónak Harangozó Gyulának. A Concerto megvalósult 2001-ben, az Elfújta a szél bemutatására azonban nem kérték meg az engedélyt az örökösöktől, így bár Kézdy Lóránt elkészítette a díszlet-, Schaffer Judit pedig a jelmez- terveket, az akkori bemutató elmaradt. Megvolt a teljes zenei koncepció, a koreográfiát is elkészítette mintegy hetven százalékban. Ez a bemutató tehát csaknem egy évtizede vár arra, hogy közönség elé kerüljön.

Hozzátette, Scarlettnek, a regény és a balett hősnőjének alakjában az izgatta, hogy végül itt egy hölgy Canossa-járása megy végbe, aki nem tud lemondani az ideáljáról, és ami elérhetetlen, az egy örök szerelem marad.

Mint mondta, rá inkább a regény, nem pedig a film volt nagy hatással. Abból olyan dolgokat is megkapott, amit a film kihagy. Olyan lélektani pillanatokat, amelyek alkalmasak arra, hogy táncban kifejezzék őket. A tánc ugyanis nem próza, itt nagyon sok érzelmi dolgot lehet kifejezni, amelyek sejtetnek valamit, ami nincs szavakban kimondva. Itt vannak víziók, áttűnések, összemosások, ez kedvez az én filmszerű koreografálásomnak. Nálam utal az egyik dolog a másikra, nem is akartam ezt a témát tradicionálisan feldolgozni, inkább egy hihetetlen lendületben próbáltam megvalósítani az elképzelésemet - mondta.

 

Elfújta a szél
Balett három felvonásban

Koreográfus                         Pártay Lilla
Zeneszerző                          Antonin Dvorak
                                            Rácz Zoltán
Közreműködik                      Amadinda ütőegyüttes
A zenét átdolgozta              Medveczky Ádám
Libretto                                Margaret Mitchell regénye nyomán Pártay Lilla
Díszlettervező                      Kézdy Lóránt
Jelmeztervező                      Schäffer Judit
Próbavezető balettmester   Metzger Márta
                                            Szakály György
Karmester                            Medveczky Ádám

Scarlett O'Hara                    Popova Aleszja / Anna Tsygankova
Ashley Wilkers                     Cserta József / Oláh Zoltán
Melanie Hamilton                 Volf Katalin / Radina Dace
Rhett Buttler                        ifj. Nagy Zoltán / Bajári Levente
Mr. Kennedy                        Szakály György / Túri Sándor
Belle Watling                       Keveházi Krisztina / Weisz Sára
Charles Hamilton                 Macher Szilárd / Apáti Bence

gondola
Címkék:
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó