Europoetica Sacra Fesztivál ötödször
Szakralitás, Kortárs művészet, Tudomány a Nemzetközi Költészeti Fesztiválon
A Ráday Könyvesház ötödik alkalommal rendezi meg költészeti fesztiválját március 29. és április 1. között, mely egyben a Ráday Kultucca évadnyitó eseménye. A programsorozat a szakralitás és a kortárs művészet kapcsolatát kívánja bemutatni a hagyományos költői esteken és színházi produkciók keresztül.
2007. március 23. 08:34

A Ráday Könyvesház szervezésében a fesztivál a szakralitás, a kortárs művészet és különböző tudományágak kapcsolatát vizsgálja.  A költészeti estek keretében angol, francia, cseh, magyar, német, román, spanyol, költőkkel találkozhatnak, az érdeklődök. Valamint Pécs 2010 Programiroda a tavalyi együttműködés folytatásaként idén Tolnai Ottó költőt és Szamosi Szabolcs orgonaművész közös produkcióját hozza el Budapestre.

A fesztivál fontos helyszíne a Bakáts téri templom, ahol  március 30-án Isten tenyerén címmel Varjú Olga és Balogh Zsolt estje, március 31-én Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és Szamosi Csabolcs orgonaművész estje, április 1-én, a Szent Erzsébet év alkalmából, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkcióként megrendezett Harmonia terrena című misztériumjáték várja közönségét. Idén először került a fesztivál programjába a Nyelvhatáron című konferencia, ahol a nyelvi határ jelenségét művészek és tudósok együttesen vizsgálják. A külföldi költők és műfordítók részvételével zajló eseményre a szakma meghívottjai mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak!  A szervezők a konferencia elsődleges céljának azt tekintik, hogy egy hosszú távú, határokon átívelő találkozási alkalom születhessen meg.  A tervek között szerepel, hogy az eseményt mind Magyarországon, mind a meghívott országokban publikációk kísérjék.

A nemzetközi fesztivál műfajok, kultúrák, hagyományok sokféleségét vonultatja fel. „Fesztiválunk alapgondolata szerint a poétikai határok nem esnek egybe a politikai határokkal, mi a poétikai Európát szeretnénk képviselni. Tudatosan törekszünk arra, hogy a költészet határait kitágítva több műfaj, sőt ebben az évben már több tudományág szempontjait kölcsönhatásukban mutassuk meg.” – mondta Orbán György, a fesztivál rendezője és a Ráday Könyvesház vezetője.

Ezt a műfajok közti kapcsolódást igazolja a fesztiválon  Swierkiewicz Róbert installációja-performansza valamint Pataki Tibor Sorskönyvek 2. című kiállításának megnyitója.

A Ráday utca könyves-irodalmi rendezvényeinek hagyományait követve a Könyvesház sokféle irodalmi-kulturális műhelyt és intézményt vont be programsorozatába:

British Council, Cervantes Intézet, Cseh Centrum, Francia Intézet- Frankofón hét, Goethe Intézet, Lengyel Intézet, Olasz Intézet, Szlovák Intézet, Petőfi Irodalmi Múzeum

Program

2007. március 29. csütörtök

Goethe Intézet (Ráday u. 58.)
16h Europoetica Sacra Fesztivál megnyitó
         Megnyitja:        Gegesy Ferenc, polgármester
                                    Dr. Gabrielle Gauler, a Goethe Intézet igazgatója

17h Inge Dreves, német költőnő felolvasása
            Közreműködik: Dudás Lajos Németországban élő magyar származású jazz zenész

Ráday utca 25.
19h Pataki Tibor Sorskönyvek 2. című kiállításának megnyitója

20h Christophe Fiat és Michel Giroud, francia költők bemutatkozása
Közreműködik Lackfy János és Papp Tibor

2007. március 30. péntek

Goethe Intézet(Ráday u. 58.)
10h „Nyelvhatáron” - konferencia (Rendezvény terem)

19h Ruxandra Cesereanu, román költőnő és Visky András romániai magyar író felolvasása (Café Eckerman)

Ráday utca 27.(könyvesbolt pince)
18h Schwierkievicz Róbert performance-installáció

Bakáts téri templom
20h Isten tenyerén - József Attila istenes versei - Varjú Olga színművész és Balogh Zsolt zongoraművész előadóestje

Ráday utca 25.
20. 30. Elisa Biagini, olasz költőnő felolvasása, Szkárosi Endre magyar költő-műfordító közreműködésével.

2007. március 31. szombat

Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.)
10h Nyelvhatárokon - kerekasztal beszélgetés, tapasztalatcsere, az előző napi konferencián elhangzottak megvitatása a konferencia résztvevőivel.

Önállóan bemutatkozik: Alexandra Büchler (Literature Across Frontiers), Himmler György (Hídőr/Bridgeguard), Mercedes Monmany de la Torre (a magyar kortárs irodalomról), Szkárosi Endre (könyvbemutató), Visky András (könyvbemutató)

József Attila Emlékhely (Gát. u. 3.)
Nyílt nap a József Attila Emlékhelyen (IX. Gát u. 3.). A kiállítás 10-től 18 óráig ingyenesen látogatható.

14h Irodalmi séta a Gát u. 3-ból indulva, a Ferenc téren át a Ráday u.-ig. Séta közben megtekintjük József Attila egykori lakóhelyeinek emléktábláit, valamint részletek hangzanak el - nemcsak magyarul - a költő verseiből.

Ráday utca 25.
16h Dokk. hu – Jónás Tamás költő vezetésével a fiatal tehetségeket bemutató irodalmi portál estje

Stúdio K (Ráday u. 32.)
18h Angol költők : Mathew Hollis, Antony Dunn, Clare Pollard és magyar fordítóik: Mesterházi Mónika, G.István László és Szabó T. Anna

Bakáts téri templom
20h Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programja – Tolnai Ottó költő és Szamosi Szabolcs orgona művész.

2007. április 1. vasárnap

Ráday utca 25.
16h A Cseh Centrum irodalmi műsora

17h Marilar Aleixandre, spanyol költőnő gallago nyelven íródott művei és magyar fordítójuk, Patak Márta (Cervantes Intézet)

Bakáts téri templom
19.30h Harmonia terrena, misztériumjáték a Szent Erzsébet év alkalmából – ősbemutató.
Az előadás a Budapesti Tavaszi fesztivál programjának része!

gondola
Címkék:
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
MTI Hírfelhasználó