Olajos Péter nyílt levele a verespataki cianidos bányaprojektben
Mindannyian úgy ítéljük meg, hogy a bányaprojektben a környezeti kockázat szükségtelenül nagy és ezt következetesen alábecsüli a projekttulajdonos.
2007. március 31. 13:00

Nyílt levelet írt Olajos Péter a verespataki aranybánya ügyében cKori Udovicki asszonynak, az ENSZ Fejlesztési Programjának az Európai Térségért és a Független Államok Közösségéért felelős regionális igazgatójának. A nyílt levelet azokra a különböző sajtónyilatkozatokra való reagálás jegyében írta meg Olajos Péter EP-képviselő, amelyek az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) esetleges részvételéről tettek említést a Verespatakhoz kapcsolódó egyes projektek kapcsán.

Mint ismert, Verespatak helyén egy cianidos aranybányát tervez felépíteni a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), amely vegyes tulajdonú, azonban 20 százaléka egy román állami bányavállalat kezében van (Minvest S.A.).  A bányamegnyitást ellenzők tábora rendkívül széles és heterogén. A helyi természeti értékek védelmétől az esetleges kényszer-kilakoltatások helytelenítésén át egészen az ideológiai ellenállásig terjed a skála. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy több különálló szervezet egymástól függetlenül jutott arra a véleményre - köztük a Román Tudományos Akadémia, - hogy a projekt túl nagy környezeti kockázatot rejt a tervezett nyereséghez képest.  A 2000 januárjában a nagybányai cianidos aranybánya gátjának átszakadása miatt a Tiszán végigsöprő szennyezés után a folyó ökológiai egyensúlya még hosszú évekig nem lesz helyreállítható, ugyanakkor a katasztrófát okozó vállalat már régen csődöt jelentett, kibújva a kártérítési kötelezettség alól. A verespataki bánya nagyságrendekkel nagyobb lenne, mint nagybányai társa. Maga az RMGC is csupán 563 közvetlenül megteremtett munkahellyel számol, amely bár kis településekről van szó, jelentőségében mégsem hasonlítható össze az esetleg okozott környezeti károsodással, az elpusztított történelmi emlékekkel és megnyomorított emberi életekkel az összes szennyezéstől veszélyeztetett folyó hosszán. A bányaműveletek előkészítésébe az RMGC már jelentős összegeket ölt, ugyanakkor a társaság tavaly nyújtotta be a környezeti hatástanulmányt, amely elfogadásáról a román Környezetvédelmi Minisztérium még nem döntött. Nota bene, a hatástanulmányt író cég elhatárolódott az RMGC által átfogalmazott verziótól.

A bányaterv körül több törvénysértési eset merült fel, többek között szabálytalan bányászati és feltárási engedélyek kiadása, illetve az RMGC csak tenderen juthatott volna eleve engedélyhez, amelyet soha nem írtak ki,  (61/1998: törvény a bányászati tevékenységről).  Eközben az ENSZ Fejlesztési Programja keretében tavaly hivatalos látogatást szerveztek Verespatakra a regionális munkatársak számára. Az ENSZ-FP ugyan nem közvetlenül a bányaprojekthez adna segítséget, hanem a Verespatakról elköltöztetendő emberek számára kialakítani tervezett új településhez. Ez természetesen még mind feltételes, hiszen sem a UNDP, sem a román kormány nem hozott végleges döntést, azonban az a tény önmagában befolyásolhatja a román elbírálást, ha a kormányzati körök egy világszervezet leendő támogatását tudhatják a hátuk mögött pozitív döntés esetén.

Ennek elkerülése és az ENSZ-FP Verespatakkal kapcsolatos eljárásának teljesen átláthatóvá tétele érdekében írt nyílt levelet Olajos Péter EP-képviselő a frissen kinevezett új UNDP regionális igazgatónak, Kori Udovickinek. Udovicki asszony korábban az IMF-nél és a szerb kormányban dolgozott, többek között mint energia- és bányaügyi miniszter; illetve egy szűk évig vezette a Szerb Nemzeti Bankot is. Az MDF-es EP-képviselő arra kérte Udovicki asszonyt, hogy a folyamat fokozott figyelemmel kísérése mellett tegyék nyilvánossá a verespataki bányaprojekthez kapcsolódó helyi ENSZ-FP dokumentumokat. Számos belső anyag is készült a szervezetnél, amelyekről a mai napig nem adtak felvilágosítást nem-kormányzati szerveknek. Az átláthatóság követelménye nemcsak az Európai Unióban, hanem az ENSZ szervezetekben is érvényes. Tekintettel arra, hogy nyilván nincs takargatnivalója az ENSZ-FP regionális szerveinek, a képviselő reálisnak látta a kérést, hogy akár a belső dokumentumok feltárásának elrendelésével tisztázhatnák a kellemetlen helyzetet az ENSZ oldaláról.

Tisztelt Udovicki asszony!

Örömömre szolgál, hogy gratulálhatok Önnek új kinevezéséhez az Európai Térségért és a Független Államok Közösségéért felelős regionális igazgatói posztra. A kormányzati és nem-kormányzati szerveknél szerzett nemzetközi tapasztalata Önt olyan tudással vértezi fel, amellyel egész biztosan helyt állhat az ENSZ-FP célkitűzéseinek megvalósítása során.

Ahogy a kinevezésekor mondott beszédében kijelentette, az ENSZ-FP célja, hogy azokat a leckéket, amelyeket más országokban megtanult, most az európai és a FÁK országokban „használja fel arra, hogy a világ fejlődését meggyorsítsa.” Mindannyian azt a módszert keressük, ahogy a fenntartható fejlődés optimálisan biztosítható a fejlett és fejlődő országoknak.

Ebben a tekintetben, Udovicki asszony, kérem engedje meg, hogy hangot adjak aggodalmamnak az ENSZ-EP esetleges érintettségének a verespataki cianidos bányaprojektben.

Európai parlamenti képviselőként volt módom közelről nyomon követni e témát. Nem kétlem, hogy az ENSZ-EP a legnagyobb jószándékkal lép fel a térségünkben. Ugyanakkor Magyarország és a magyarok különösen nagy aggodalommal tekintenek elébe minden nyílt cianidos bányaprojektnek, akár Romániában, akár Szlovákiában valósítsák meg. Romániában 2000 januárjában Nagybányán, egy felróható módon bekövetkezett baleset mind a mai napig helyreállítatlan katasztrófát okozott a Tisza folyón – Magyarország második legnagyobb folyóján, amely egyfelől vitális ivóvízkészletet jelent, másfelől népszerű üdülőhely volt. A virágzó flóra és fauna tönkrement; a vétkes vállalatot ugyan beperelték, azonban csődöt jelentve úgy tűnik, kibújhat a kártérítési kötelezettség alól, holott az eredeti állapotot már eleve soha nem lehet visszahozni. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) e balesetet után határozott bányászati kódex felállításáról.

Románia több bánya bezárását tervezi, amely bezárások közül egyeseket a Világbank támogat és finanszíroz. Mindeközben az ENSZ-FP éppen bányanyitásokba keveredhet. Az ENSZ-EP romániai képviseletének érdemes lenne elkerülnie minden esetleges beavatkozást a Rosia Montana projektbe az Alba megyei Local Agenda 21-es program keretében.

Véleményemet számos tekintélyes intézet osztja, úgy mint a Román Tudományos Akadémia vagy az Európai Parlament, ahogy a Magyar Kormány is ellenzi a tervet. Mindannyian úgy ítéljük meg, hogy a bányaprojektben a környezeti kockázat szükségtelenül nagy és ezt következetesen alábecsüli a projekttulajdonos.

A fent leírtakra és a nagybányai incidensre való különös tekintettel, ezúton kérem, hogy kísérje fokozott figyelemmel és ellenőrizze a regionális irodák esetleges részvételét cianidos bányaprojektekben vagy ezekhez kötődő egyéb projektekben. Az átláthatóság ez esetben kiemelten fontos kérdés, és mivel biztos vagyok benne, hogy az ENSZ-FP-nek nincsen takargatnivalója, az egyes belső dokumentumok nyilvánosságra hozatala, amelyek a verespataki bányával foglalkoznak, egészen biztosan megnyugtatnák a környezetbarát közvéleményt a régióban és elejét vehetnék civil szervezetek vádaskodásának.

Végezetül szeretnék Önnek sikeres éveket kívánni jelenlegi posztján, amennyiben bármilyen segítségre vagy információra van szüksége, irodámmal együtt állunk rendelkezésére.

Tisztelettel: Olajos Péter

Európai Parlamenti képviselő

- bszj -.
Címkék:
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
  • Hazánk megvédi a gyerekeket a genderterrortól
    Szánthó Miklós: Nyíltsisakos támadójátékkal: kíméletlenül le kell rántani a leplet a csirkefogó-vigyorú jóemberkedésről. A liberális felfogás már jó ideje elszakadt az egyén valódi tiszteletétől, mely a jogok és kötelességek egyensúlyát jelenti. Az egyedüli cél ma az, hogy bármilyen emberi vágyat, késztetést emberi joggá transzformáljanak, függetlenül annak erkölcsi tartalmától és közösségre – ideértve a gyermekeket is természetesen – gyakorolt hatásától.
  • Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között
    Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
MTI Hírfelhasználó