Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum
Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum címmel nyílt meg kiállítás Budapesten az egykori műgyűjtő és műkereskedő által 90 esztendeje alapított, és nevét viselő Nagymező utcai múzeumban. A kiállítás április 28-áig várja a látogatókat.
2002. március 17. 14:28
A hajdani Ernst-gyűjtemény, olajfestmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák, ismét egy fedél alá került a tárlat idejére. A műalkotásokat múzeumok, köztük a Budapesti Történeti Múzeum, a Herendi Porcelán Művészeti Alapítvány, a Magyar Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint magángyűjtők kölcsönözték a kiállítás idejére. A kiállítás április 28-áig tekinthető meg.

A tárlaton megtekinthető egyebek között Izsó Miklós Petőfi Sándor mellszobra 1872-ből, Ferenczy István Kölcsey Ferenc mellszobra, Izsó Miklós Arany János mellszobra 1862-ből, Kernstok Károly Úrvacsora című festménye 1921-ből, Vaszary János Krisztus a kereszten című alkotása, Szinyei Merse Pál önarcképe, továbbá Lotz Károly önmagáról készült mellképe az 1890-es évek közepéről.

Ernst Lajos 1872-ben született Budapesten, jómódú zsidó kereskedő család sarjaként. Tizenöt évesen kezdett magyar történelmi vonatkozású grafikákat gyűjteni. Alig 22 évesen, 1894-ben már jelentős mennyiségű műtárgyat kölcsönzött a Történelmi Képcsarnok tárlatára. Ernst Lajos a század végétől aktív résztvevője volt Budapest képzőművészeti életének. 1901-től 1909-ig a Nemzeti Szalon ügyvezető igazgatója volt. Saját múzeumának Nagymező utcai épülete 1912-re készült el; ez volt az első nyilvános magánmúzeum a fővárosban.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó