Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum
Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum címmel nyílt meg kiállítás Budapesten az egykori műgyűjtő és műkereskedő által 90 esztendeje alapított, és nevét viselő Nagymező utcai múzeumban. A kiállítás április 28-áig várja a látogatókat.
2002. március 17. 14:28
A hajdani Ernst-gyűjtemény, olajfestmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák, ismét egy fedél alá került a tárlat idejére. A műalkotásokat múzeumok, köztük a Budapesti Történeti Múzeum, a Herendi Porcelán Művészeti Alapítvány, a Magyar Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint magángyűjtők kölcsönözték a kiállítás idejére. A kiállítás április 28-áig tekinthető meg.

A tárlaton megtekinthető egyebek között Izsó Miklós Petőfi Sándor mellszobra 1872-ből, Ferenczy István Kölcsey Ferenc mellszobra, Izsó Miklós Arany János mellszobra 1862-ből, Kernstok Károly Úrvacsora című festménye 1921-ből, Vaszary János Krisztus a kereszten című alkotása, Szinyei Merse Pál önarcképe, továbbá Lotz Károly önmagáról készült mellképe az 1890-es évek közepéről.

Ernst Lajos 1872-ben született Budapesten, jómódú zsidó kereskedő család sarjaként. Tizenöt évesen kezdett magyar történelmi vonatkozású grafikákat gyűjteni. Alig 22 évesen, 1894-ben már jelentős mennyiségű műtárgyat kölcsönzött a Történelmi Képcsarnok tárlatára. Ernst Lajos a század végétől aktív résztvevője volt Budapest képzőművészeti életének. 1901-től 1909-ig a Nemzeti Szalon ügyvezető igazgatója volt. Saját múzeumának Nagymező utcai épülete 1912-re készült el; ez volt az első nyilvános magánmúzeum a fővárosban.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó