Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum
Egy gyűjtő és gyűjteménye: Ernst Lajos és az Ernst Múzeum címmel nyílt meg kiállítás Budapesten az egykori műgyűjtő és műkereskedő által 90 esztendeje alapított, és nevét viselő Nagymező utcai múzeumban. A kiállítás április 28-áig várja a látogatókat.
2002. március 17. 14:28
A hajdani Ernst-gyűjtemény, olajfestmények, grafikák, metszetek, szobrok, kisplasztikák, ismét egy fedél alá került a tárlat idejére. A műalkotásokat múzeumok, köztük a Budapesti Történeti Múzeum, a Herendi Porcelán Művészeti Alapítvány, a Magyar Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint magángyűjtők kölcsönözték a kiállítás idejére. A kiállítás április 28-áig tekinthető meg.

A tárlaton megtekinthető egyebek között Izsó Miklós Petőfi Sándor mellszobra 1872-ből, Ferenczy István Kölcsey Ferenc mellszobra, Izsó Miklós Arany János mellszobra 1862-ből, Kernstok Károly Úrvacsora című festménye 1921-ből, Vaszary János Krisztus a kereszten című alkotása, Szinyei Merse Pál önarcképe, továbbá Lotz Károly önmagáról készült mellképe az 1890-es évek közepéről.

Ernst Lajos 1872-ben született Budapesten, jómódú zsidó kereskedő család sarjaként. Tizenöt évesen kezdett magyar történelmi vonatkozású grafikákat gyűjteni. Alig 22 évesen, 1894-ben már jelentős mennyiségű műtárgyat kölcsönzött a Történelmi Képcsarnok tárlatára. Ernst Lajos a század végétől aktív résztvevője volt Budapest képzőművészeti életének. 1901-től 1909-ig a Nemzeti Szalon ügyvezető igazgatója volt. Saját múzeumának Nagymező utcai épülete 1912-re készült el; ez volt az első nyilvános magánmúzeum a fővárosban.

(MTI nyomán)

Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Az európai őshonos kisebbségek kirekesztése
  A migrációs válság eszkalálódása időszakában megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a fejlett Nyugat az illegális bevándorlók emberi jogait őshonos kisebbségi polgárainak jogainál többre tartja, sőt még a saját keresztény-nemzeti és európai identitását is hajlamos feledni és feladni.
 • Német tankok magyar földön
  Egy ismeretlen nevű, katolikus családból származó magyar kislány naplója, aki egy gyermek egyszerű szemével jegyezte fel gondolatait március 21-én: „Szegény Horthy­val elbánt Hitler alaposan. Elfoglalták az országot. Szerintem ez rettenetes pimaszság."
 • Marxista bumeráng
  Az európai politika nagy nemzedékének képviselői közül Javier Solana volt NATO-főtitkár, Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök és az Európai Bizottság egykori néppárti elnöke, José Manuel Barroso egyaránt maoistaként kezdte fiatal korában. Az eurokrata elitet tökéletesen megtestesítő Jean-Claude Juncker avatta fel Marx születésének 200. évfordulóján a Kínától kapott hatalmas Marx-szobrot Trierben, a francia–német határ közelében.
MTI Hírfelhasználó