Magyar Hamlet avagy dögszag terjeng
2007. május 21. 00:00
Utána hát. Mi lesz ebből, öcsém? – mondja a Helsingőrbe nemrég visszatért Horatio, miután Hamlet kitépte magát a kezükből, és az árny nyomába ered.

Rohadt az államgépben valami – feleli, afféle rövid helyzetjelentés gyanánt Marcellus, az egyik őr.

Hát ez az. Itt állunk, rohadt az államgépben valami. Dögszag lengi be a Kárpát-medence közepét.

Egy nagybeteg társadalom sebei bűzlenek.

Az udvaroncok megelevenedtek a mai Budapesten, és fényesre nyalják az ő Claudiusuk talpát. Hozsannáznak az elemi erkölcs, a minimális jó ízlés sárba tipróinak. Megünneplik a bűnt. És azt hiszik, mindezt lehet következmények nélkül.

Vajon miből gondolják, hogy a törvénnyel eleve különleges viszonyban lévő rendőr majd törvénytisztelő lesz, ha a parancsnoka utasítja törvénysértésre? Mert egyszer s mindenkorra szögezzük le:

A rendőrséget törvényszegésre utasító parancsokat 2006. október 23-án adták ki!

Az elszabadult pokol fő felelősei azok, akik a rendőrségi törvénnyel ellentétes módon leparancsolták az azonosító jelzést a rohamrendőrökről október 23-án. A városban valószínűleg nem alaptalanul beszélik, hogy világosan értésére adták a rohamrendőrségnek: nekik mindent szabad, a „rend helyreállítása” illetve „megőrzése” címén.

Aki rohamrendőrnek áll, nyilván nem a kolostor helyett választja ezt a szakmát. A rohamrendőrnek is szüksége van időnként adrenalinfröccsre, és hamar megtanulja, hogy ő a törvény fölött áll.

Megtanulja, ha elöljárója ezt tanítja neki.

És ebben a pillanatban ér véget a demokrácia.

Ez a pillanat eljött, itt van. Már hónapok óta. Október 23-a este óta Magyarországon beteg, haldokló, csonka demokrácia van.

Hónapok, évek óta rohad az államgépben valami.

Nemrégiben az elhazudott, takart seb kifakadt, és napvilágra került, hogy a magyar társadalom és főleg az állam – súlyos beteg. Haldoklik.

Shakespeare zsenije értette a világot, befogta az igazságot. Valahol készülődik egy Hamlet. Valahol lennie kell.

Persze Hamlet a drámában megszemélyesítés. Annak a szükségszerű felismerésnek az antropomorfizációja, hogy egyszer, valahol, valakinek ki kell mondania a szavakat:

Kizökkent az idő; – ó, kárhozat!
Hogy én születtem helyretolni azt.

Hamlet az, aki fölismeri a kizökkent időt.

Hanem a helyretolás már fogasabb kérdés. Hamlet kitűzi maga elé a célt – de nem éri el, legalábbis nem a maga erejéből, és nem úgy, ahogyan szeretné. Megretten a gyilkolástól, amikor megbosszulhatná atyja halálát (igaz, mély teológiával csillapítja le magában a gyilkost), viszont rácsavarodik a dolog elméletére, s elhanyagolja a gyakorlatot.

Történelmünk tanúsága szerint Hamletban jók vagyunk. Itt sokan és sokszor felismerik, ha rohad valami az államgépben (sajnos van rá okuk gyakran), de az önerős cselekvőképesség hiánya a magyarságnak talán legnagyobb gyengéje.

Itt állunk egy szétbomló államgép romjain. Értsük jól Shalespeare szavait: nem az állam bűzlik, hanem aki benne van! Ki kell pucolni.

Meg kell tisztítani az államot, különben a gép – az államgép – ontani fogja magából a dögszagot. És a döghalált.

Gyurcsány – többnapi védekezés után – a saját bőrét mentendő beáldozta négy jó emberét. Mindegyikük fullasztó teher volt Magyarország nyakán. A szakminiszter, Petrétei, tudósnak, embernek egyaránt harmadosztályú. A rohamrendőrök parancsnoka a magyar történelem legsötétebb lapjaira való figura, mert aki védeni próbál ilyen aljas bűnözőket, az megvetésre méltó.

Gergényi és Bene főrendőrök személyét azért kell eltávolítani a közéletből, mert – rámutatnak az igazi bűnösökre!

Ne feledjük tavaly október 23-át! És tegyük föl a kérdéseket, amelyeknek megválaszolása a dögvész elmulasztásának előfeltétele:

Ki vétette le a rendőrökkel az azonosítót a rendőri erőszak megkezdése előtt?

Ki védte meg a rendőri parancsnokokat a sorozatos törvénysértések után?

Ki adott Pro Urbe Budapest díjat ennek a neveletlen, kekk embernek, aki az elemi tiszteletet sem adja meg az ország lakosságának?

Ki dicsérte meg nyilvánosan a bűnözői módszerekkel dolgozó rendőröket október 23-a után?

Ő a bűnös, ők a bűnösök.

Nyiri János
Címkék:
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó