Ateista imanap, avagy a holtak lelkei ne nyugodjanak békében
2007. június 18. 00:00
A halottak nem tudnak védekezni, viszont a róluk alkotott értékelés az élőket teszi mássá. Jobbítja őket vagy rontja.

Nagy Imre ateista kommunista volt (akkoriban még nem találták fel a hívő bolsevikot), és ha módunkban állna tanulmányozni összes műveit, bizonnyal sehol sem lelnénk olyan eszmefuttatásra, hogy ő meg a Jóisten így vagy amúgy. Röviden szólva nem a lelkiségi irodalom óriását tisztelhetjük a kivégzett miniszterelnökben.

Nincs okunk elvitatni a leszármazottak jogát sem felmenőikhez. Mint mindenkinek, Jánosi Katalinnak is szabad olyan formában tisztelegnie nagyapja előtt, amilyenben akar. Van azonban egy bökkenő. Egyetlen leszármazottnak sincsen joga a magángyászát országossá kiterjeszteni. Aki magánszemélyként országos vezetőket „hív meg” gyászolni, az átlép egy határt, a magánélet és a közélet határát. Ezt a határt pedig nem lehet semmibe venni.

Ráadásul Jánosi Katalinnak pontosan tudnia kellett, hogy az ő „meghívóját” parancsként továbbítja a kormányzati média. Jánosi Katalin meghívta az országos politikusokat a nagyapjáért mondott emlékimára, ami a miniszterelnök szándéka szerint odaparancsolásként jött át a lakájsajtón.

A harc megint csak szimbolikus terepen folyt. Arról van szó, hogy Orbán Viktor politikusi születésnapja a 18 évvel ezelőtti Nagy Imre-temetés. Orbán Viktortól el kell venni a Nagy Imre fölötti gyászbeszéd történelmi érdemét, ha lehet, a tényt is át kell írni, de minimum elhomályosítani. Ez volt a mostani „imanap” célja.

Jánosi Katalin meg azok a Nagy Imre-leszármazottak, akik ebbe a színjátékba belementek, vagy tudták, mit tesznek, vagy nem. Ha nem, az sajnálatos; ha igen, akkor viszont kufárkodtak a nagyapa emlékével, ők tudják, miért.

Nekünk két klasszikus jut eszünkbe. Az egyik Szász Béla, aki az ’56-os Rajk-temetésről szóló emlékiratában megteremtette a szállóigét: „Szegény Laci, ha élne, be közibénk lövetne…” A másik maga Rajk, aki életével és halálával ugyanazokat szolgálta: a gyilkosait.

Unokájának köszönhetően Nagy Imre elfoglalta hát helyét a munkásmozgalmi panteonban. Mostantól a gyilkosai lesznek a hiteles gyászolói, és érvénybe lép Apró Antal sírbeszéde, amelyet Rajk ravatalánál mondott el, és amelynek lényege, hogy a kommunisták jelentik a garanciát arra, hogy a törvénytelenségek ne ismétlődhessenek meg többé. Mint Szász Béla megjegyzi, ez az Apró követelt néhány héttel később még több börtönt és kivégzést…

Persze lehet, hogy a színfalak mögött Gyurcsányék hatottak a Nagy családra. A miniszterelnök ugyanis nem éri be adócsalással meg ingatlanlízinggel és kedvezményes anyósi kölcsönnel, előszeretettel tulajdonítja el holtak szellemiségét is. Szomorú példája ennek Bibó István, aki a szokásos gyurcsányi arroganciával kapott egy aprócska szobrot a Parlament közelében, és az avatóra azzal a feltétellel hívták meg leszármazottait, hogy nem kaphatnak szót.

Ehhez képest már csupán tejszínhab, hogy az ateisták imádkoztak egy ateistáért. Játszottak ők már ennél ocsmányabb színjátékot is. És ha egyszer ez kell az istentelen két és fél milliónak, akiknek jóváhagyásával most ellophatják az országot, hát megteszik nekik ezt a szívességet.

Hogy Nagy Imre megfordult-e a sírjában, ez legyen a 301-es parcella titka.

Nyiri János
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó