Megvan a Combino "első áldozata"
Egy férfi elájult a hőségtől a nagykörúti villamoson. A BKV-nál már keresik a megoldást.
2007. június 20. 17:06
Egy huszonöt év körüli férfi elájult a hőségtől Budapesten. A fekete pólót viselő férfi valószínűleg a nagy meleg és a kiszáradás miatt csuklott össze - értesült lapunk.

Emiatt húsz percen át állt a 4-6-os villamos forgalma, ebben az időben légkondicionált pótlóbuszok igyekeztek az utasokat a körúti dugóban szállítani.

A BKV annak ellenére vásárolt légkondicionálás nélküli villamosokat, hogy nemcsak a Város és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szakemberei, hanem a cég munkatársai közül is többen az utasbarátabb megoldás mellett kardoskodtak. A beruházó cégnél végül mégis úgy döntöttek, hogy a hatalmas ajtófelületekkel rendelkező kocsiszekrényt nem tudnák rendesen lehűteni, illetve a mintegy két tonnás légkondicionáló berendezés az év nagy részében feleslegesen terhelné a szerelvényeket, ezért nem szereltetik be.

A BKV közleménye

A társaság a hőség miatt közleményt adott ki, melyben leszögezik:

A Nagykörúton közlekedő Combino szellőztető berendezése óránként harmincszor, azaz kétpercenként kicseréli a levegőt az utastérben, ablakai visszaverik a fény 40, és a hő 60 százalékát. Jelenleg is folyik a Combinok légcserélő szellőztető-, illetve hűtőberendezéseinek tesztelése.

Később a villamoskocsikat gyártó Siemens-nél felajánlották, hogy utólag beszerelik a mintegy kétmillió forintba kerülő berendezéseket. Ugyan utólag beszerelni nehezebb, de ezért nem számítottak volna fel felárat - tájékoztatta lapunkat korábban Farkas SZilvia, a gyár kommunikációs igazgatója.

A nyár közeledtével a BKV-nál is észrevették, hogy az utasoknak nem tetszik a kocsikban uralkodó nagy meleg. Az Antal Attila vezette cégnél ezért próbaképp néhány villamosra különféle berendezéseket szereltek fel: egyre légcserélőt szereltek, egy másikon dupla ablakfelületeket alakítottak ki (ez a vasúti törvény rendelkezései miatt nem volt lehetséges korábban - mondták a BKV-nál), egy másikon pedig légkondicionálót szereltek az utastér középére. A teszten most azt vizsgálják, hogy melyik a leghatékonyabb módszer az utasok kényelmének fokozására.

Azon a szerelvényen, ahol a baleset volt, nem volt egyik tesztberendezés sem felszerelve.
FigyelőNet
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó