Keményít az elnök
2007. július 17. 00:00

Tagadhatatlan.

Kár, hogy ennek az áldásos hatása gyengébb lesz, mint egy kevésbé kemény, de pontosabb, árnyaltabb múltértékelésé lehetett volna. Hallgatva Sólyom Lászlót vasárnap este A szólás szabadságában, bevallom, én is többször felszisszentem. Nem teszi ki az ablakba, amit ezért majd balról kap, gondoltam.

És lőn.

Az SZDSZ koalíciós államtitkára, Horn Gábor azon frissiben azt javasolta az elnöknek, ha ennyire nem tetszik neki a kormány politikája, induljon a következő választáson, nyerje meg és alakítson kormányt, Ágh Attila szocialista politológus ténybeli tévedést ró fel neki, és szereptévesztésben látja. Mivel azt állította, a kormánynak nincs hosszú távú programja, holott szerinte van, illetve azt érzékeltette, bár nincs rá módja, hogy új választásokat írjon ki, ha lenne, szívesen megtenné.

Aczél Endre sem nagyon fogta vissza magát a hétfői Népszabadságban. Azt írja, Sólyom „mai akciózása durván politikus. Teljesen félreérti a szerepét. A tévében már-már becsmérlő szavakkal illette a gyurcsányi reformokat, noha ő elvileg a nemzet egységét testesíti meg, s ebben a minőségében egyszerűen nincs joga, hogy kormányt és ellenzéket minősítsen. Ahhoz sincs, ha már ide jutott a dolog, hogy Gyurcsánynak Őszöd miatti sorozatos bocsánatkéréseit figyelmen kívül hagyja. A napi politikától távol kéne tartania magát, és tökmindegy, hogy ezzel ellentétes magatartását milyen köntösbe (erkölcs, értékrend, tisztesség) burkolja. Ha persze az ő nemzetfogalma azonos az ellenzékével (>>mi vagyunk a nemzet<<), akkor szíveskedjék ezt kimondani, s akkor már világosabban látjuk, kivel állunk…igen, szemben.”

A sornak természetesen messze nincs még vége, sőt, a java csak ezután következik. Bizton számíthatunk a témában publicisztikák, elemző műsorok, betelefonálós műsorok, olvasói levelek áradatára a következő napokban, hetekben.

S ezek zöme bizony a köztársasági elnököt fogja bírálni, szapulni, gyalázni…

Kár, hogy ez fog történni.

És kár, hogy ebben nem vétlen az elnök. Aki eddig süket volt az igazságaira, az a Balónak adott válaszait hallva aligha esett kísértésbe, hogy ezután jobban figyeljen rá, és engedje az érveit hatni magára. 

Pedig az elnöknek többnyire igaza volt. De az igazságait sajnos, az elnöki poszt birtokosától elvárhatónál sokkal kevésbé csomagolta be. Kevéssé tudta érzékeltetni, hogy pártok fölötti normák érvényesítését kéri számon a kormánykoalíción. Helyenként túl sokat, máskor túl keveset mondott. Mindent összevéve, vasárnap este óta könnyebb dolguk van azoknak, akik azzal hárítják el maguktól szavai komolyan vételét, hogy ő valójában az ellenzék álláspontját közvetíti.

Mit is mondott Nyakó szóvivő úr hétfőn pártja álláspontját tolmácsolva?

Az MSZP szerint a köztársasági elnök nem az együvétartozást erősítette, hanem a megosztottságot növelte. Szereplése arról tudósított, amit eddig is éreztünk, hogy az ellenzékhez húz a szíve. 

Én ugyan azt gondolom, helyes, hogy a demokrácia néhány mai lényeges kérdésében közelebb áll az álláspontja az ellenzékéhez, mint a kormánypártokéhoz, de jobban örülnék, ha világosabbá tudná tenni, hogy ez azért van, mert az adott kérdésekben történetesen az ellenzék képviseli a joggal közösnek remélt, a közösnek tekintendő normát.

 

Elek István
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó