Halk gyanú Zuschlag-ügyben
2007. szeptember 10. 00:00

Jól rákattant a jobboldal az ifjú szocialisták pályázati panamáira. Igazhitű ellenzéki most szívesen kéjeleg a reményben, hogy majd jól lebuknak azok a büdös szocik, és majd szépen lesittelik őket.

Mindenkit óva intenénk (à la TASZSZ) attól, hogy túl sokat gondoljon a dolog mögé.

Először is emlékeztetnénk egy évfordulóra. Pontosan négy éve ilyenkor, szeptember első hétvégéjén volt MSZP-frakcióülés (minő véletlen), ugyancsak Tapolcán, és akkor mondta Medgyessy Péter a rá oly jellemző mondatot: „Senki sem állíthat meg az igazság kiderítésében!”

Találós kérdés: milyen igazság kiderítésében ígért kérlelhetetlenséget Medgyessy? Igen: a Kulcsár-ügyben.

Őszintén remélem, rajtam kívül mindnyájan jól látják az igazságot. Sajnos én már csak ilyen csekélyértelmű maradok, és Pinizsi Hajnalka első vallomásának hiszek, amely néven nevezte az összes politikust, fel Kovács László pinológusig és hölgyismerőséig. Tudják, ez az a Kovács, aki mostanában a legjobban kereső magyar politikus, mivel EU-biztosként koptatja hazánk és népünk hitelét.

De hogy témánktól el ne térjünk: hányan is vannak börtönben a Kulcsár-ügy érintettjei közül? És találni-e még olyan meserajongót, aki elhiszi, hogy valaki is ülni fog a Kulcsártól Gyurcsányiig ívelő tabló arcai közül?

Szóval a magam részéről ezért sem hiszem, hogy itt bárki bármit is bejelentene a hajdani ifjúsági és sportminiszterről.

Bohókás ötlettel megpróbálhatjuk másként kirakni a mozaikot, mint az Index sugallja. Ihol egy olvasat:

Gyurcsány Ferenc szénája rosszul áll a pártjában. A nyáron lenyomta a Horn-féle ellenállást. Hetvenötödik születésnapja alkalmából bohócot csinált hivatali elődjéből, ezzel örökre nevetségessé téve minden olyan támadást, amely „felülről”, az idősebbek felől fenyegethetné.

A kormányfő pozícióját azonban nemcsak föntről fenyegetik, hanem lentről is. Hogy kik és miként, azt jól érzékelteti az a kulisszatitok, hogy kik keveredtek (keverednek) bele a „Zuschlag-ügybe”.

Először is a névadóról: Zuschlag János abban rí ki a többiek közül, hogy lebukott az antiszemita viccével. Szociológusok már régen jól tudják, hogy a baloldalon nem gyengébb az antiszemitizmus, mint a jobboldalon, de a politikai terepasztal úgy van berendezve, hogy „baloldali antiszemitizmus nincs”, akkor sincs, ha van. Zuschlag tehertétel a pártnak, ezért kilövése pártérdek.

Társai és Zuschlag közös nevezőn vannak, mégpedig a következő okból:

Ez a nemzedék az első a magyar politikában, amelyik húszas évei elején, a rendszerváltás utáni első körben, saját elhatározásából lett politikus. Ezek a legények, mint egész nemzedékük, gyakorlatilag kivétel nélkül a Fideszbe mentek, ahol – hamar rájöttek, hogy nincs keresnivalójuk.

Azért nem érezték jól magukat, mert erős ambíció hajtotta őket, ám belátták: az Orbánék nemzedékét nem tudják túlélni, mert az az öt-nyolc év, amivel fiatalabbak a Fidesz-vezérkarnál, örökös másodhegedűsi szerepre kárhoztatja őket.

Mivel ezek a fiatalok technokrata szemléletű karrieristák, ismét körülnéztek a piacon – és ráébredtek, hogy az ő jövőjük az MSZP-ben van. Az MSZP 1994 tájt kormányon volt, erős, gazdag, állást és karriert tudott kínálni, ráadásul a vezérkar nyugdíjba hajló öregekből állt, de a fiatalabb titánok is túl voltak a negyvenen. Itt tehát volt keresnivalójuk az ifjú „szocialistáknak”.

A legagresszívabbak gyorsan verekedték előre magukat a listán, és 2002-ben már egész magas polcokra ültek. Lelkesen készültek a közeli hatalomátvételre, amikor – beütött a krach: beelőzött egy Orbán-korú senki, akit a fiatal baloldaliak jószerivel nem is ismertek. Gyurcsány Ferenc, az Orbánnal egyidős zseni jött, látott és győzött.

Az ifjak reményei összeomlottak. Viszont Gyurcsány jó üzletember volt, tehát igyekeztek közel kerülni hozzá. Így dolgoztak oly sokan az ifjúsági tárcánál, amire egyébként a koruk is predesztinálta őket.

Van a történetnek egy bájos vonása: a Gyurcsány-párti hajdani államtitkár azt akarja bemesélni nekünk, hogy a GYISM miniszteri szobájában soha érdemi döntést nem hoztak.

Kicsit rosszul esik, hogy ennyire hülyének néznek balról, de hát már régen megszokhattuk. Szóval azt kellene elhinnünk, hogy a Gyurcsány-tárca pénzeinek elosztásába éppen a miniszter, Gyurcsány Ferenc nem szólt bele soha.

Ezt aznap fogom elhinni, amikor Gyurcsányit kihallgatják a Kulcsár-perben.

Ugyanaznap azt is elhiszem, hogy a mostani „Zuschlag-ügyet” nem Gyurcsány generálta. Nyáron leszámolt a vénekkel, most leszámol az ifjakkal.

Nem bonyolult történet ez. Medgyessy szavára 2004-ben is pár óra alatt dutyiba dugtak három embert. És Tapolcán lehetett dicsekedni a „sikerrel”. Most is Tapolcának szól az ügyészi fenyegetés, a kiszivárogtatás. Gyurcsány az ügyben nem vádlott, éppen ellenkezőleg.

Nyiri János
Címkék:
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó