Dienes Pál matematikusra emlékezünk
Ötven éve, 1952. március 23-án halt meg Londonban Dienes Pál matematikus és filozófus.
2002. március 21. 13:07
Dienes Pál 1882. november 24-én született Tokajban. Késmárkon kezdte a középiskolát, majd a debreceni Református Kollégiumban érettségizett 1900-ban. A budapesti tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos tanári oklevelet 1904-ben. Harmadévesen egy évig a párizsi Sorbonne-on dolgozott, első eredményeit Émile Picard mutatta be az Academie des Sciences ülésén. Budapesten gimnáziumban tanított, majd 1908-10 között ismét Párizsban kutatott, doktori címét 1909-ben védte meg a Sorbonne-on, ezután a budapesti egyetem magántanárrá habilitálta. Első feleségével, Geiger (Dienes) Valériával - aki Bergson tanítványa volt és később neves filozófus lett - együtt kutattak és jelentették meg könyvben matematikai eredményeiket. Dienes Aktívan részt vett a haladó értelmiség mozgalmakban, előadott a Galilei Körben. 1918-ban belépett a Kommunisták Magyarországi Pártjába, a tanácsköztársaság idején a budapesti tudományegyetem politikai megbízottja volt. A bukás után felesége menekítette ki Bécsbe, de az emigrációban házasságuk felbomlott.

Dienest 1921-ben meghívták Wales egyetemére, Aberystwyth-be, majd 1923-ban Swansea-be került. Második felesége Chylinsky Sarolta festőművész volt. 1929-től oktató lett Londonban a Birkbeck College-ben, de csak 1945-ben, 63 évesen nevezték ki a Birkbeck College professzorának, az új matematikai tanszék élére. 1917-ig főleg a komplex változós függvények elméletét kutatta, s akkor írta könyvét a Taylor-sorokról, amely 1931-ben jelent meg Oxfordban, majd 1957-ban New Yorkban, s amely hosszú ideig egyetemi kézikönyv volt az Egyesült Államokban. Legfontosabb eredményei a Taylor-sorok konvergencia-körökön való viselkedésére vonatkoznak. Az 1930-as évektől a differenciálgeometria foglalkoztatta, majd érdeklődése a végtelen mátrixok felé fordult. E tárgykörökben számos kiváló tanítványa volt, köztük Vermes Pál. Dienes ösztönzésére írta meg R. G. Cooke a szakirodalom első könyvét a végtelen mátrixokról, melyben az ő eredményeit is felhasználta.

Ötven jelentős értekezést írt, melyek nemzetközi matematikai folyóiratokban jelentek meg. Idős korában egy verseskönyvet is kiadott, amelyben a matematikáról, a filozófiáról és a zenéről vallott. Valóság és matematika című, 1963-ban megjelent népszerűsítő könyve két kiadást is megért, ebben mesteri módon vezeti be az olvasót a modern matézis világába.

(MTI nyomán)

  • Karácsony Budapest díszpolgáraivá avatná elődeit
    Elmondta: Budapest új szabad önkormányzatiságának 30. évfordulója alkalmából azzal a kezdeményezéssel él majd, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt válasszák a főváros díszpolgáraivá.
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
MTI Hírfelhasználó