Vitányi és a befejezetlen rendszerváltás
2007. november 13. 00:00

A hétvége újabb állásfoglalást hozott a rendszerváltás értékelésének kérdésében.

Hogy emlékeztessem rá az olvasót, vannak, akik szerint a rendszerváltás még el sem kezdődött. Mert ami nálunk történt, az nem az volt, hanem legfeljebb csupán gengszterváltás. Úgyhogy ideje volna végre csakugyan elkezdeni.

Vannak aztán, akik szerint a rendszerváltás már régen befejeződött. Gondjaink a létrejött új rendszer gondjai. És azon belül orvosolhatók.

Vannak, akik szerint befejeződött ugyan, de mivel nem az jött létre, amiért egykor elkezdtük, s ez, amiben élünk, elfogadhatatlan, újra kell kezdeni. Új rendszerváltásra van szükség.

S végezetül vannak, akik szerint főként abból származnak a gondjaink, hogy még nem értünk a végére. Az tehát a dolgunk, hogy következetesen végigvigyük, hogy befejezzük a rendszerváltást. 

Vitányi Iván, amint meglepetéssel értesülök róla a szombati Népszabadságnak adott interjújából, momentán az utóbbiak közé tartozik. Amit azért furcsállok, mert emlékeim szerint az elmúlt jó egy évtizedben ő inkább azokkal tartott, akik a rendszerváltást már befejezett ténynek látták. Most viszont épp azt olvashatom tőle: „még nem fejeződött be a rendszerváltás.”

Igaz, hogy oktalanul kétségbe ne essünk, mindjárt hozzáteszi. 

„Történelmi fordulópont előtt állunk, hogy egy inadekvát helyzetből sikerül-e egy valóságos, realista társadalmi helyzetet létrehozni mind a közéletben, mind pedig szélesebb szinten, az egész társadalomban. Ez fogja meghatározni a következő öt év történetét.”

Amin megint csodálkozhatunk, mert hát miféle „történelmi” fordulat lehet az, ami öt évre határozza meg a történendőket.

De nem sok időnk van erre, mert máris jön a következő meglepetés. Néhány bekezdéssel odébb arról szerezhetünk tudomást, hogy már nem is a fordulópont előtt állunk, hanem végre „most megtörtént a fordulat. Először sikerült olyan költségvetést előkészíteni, amely már alkalmas arra, hogy valóban megvalósítsuk a társadalom átalakítását.”

Képzeljük el ezt az örömteli tényt!  Kapunk végre egy költségvetést, amellyel megalkotói átalakíthatják a társadalmat.

És mit kell látniuk?

„A társadalom jelenleg ezt egyáltalán nem méltányolja, ezt nevezem én inadekvát helyzetnek. És sokkal adekvátabb viselkedésnek tartanám, ha szerte az országban örömtüzeket gyújtanának a történelmi fordulat megünneplésére.”

 Magánál van még ez a kedves Vitányi Iván?

Örömtüzeket kéne gyújtani? Nem vette volna észre, hogy már tavaly ősszel is égtek? Az MTV székházában is és máshol is a pesti utcákon? Meg az idén ősszel is.

Vagy ez neki még nem volna elég?

Elek István
  • SZDSZ-es tempó a Momentumban
    Elképesztő, hogy a Momentum és az elnök nem fogja fel: a magyar kisebbség védelme nem azzal függ össze, hogy Kelemen Hunor esélyes-e az elnökválasztási küzdelemben.
  • „Befolyásolási művelet” az októberi választáson
    Földi László: Az antagonizmusban lévő ellenzéki pártok a koncon való veszekedés miatt szétmarcangolnák egymást, de a külső erőtér ennek az elkerülésére elképesztő pénzt öl a 2022-es projektbe.
  • A migránsokat hajtja a közelgő tél
    Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte a svéd Ylva Johansson leendő uniós belügyi biztostól, hogy ismét kezdje el a tárgyalásokat az intézményekkel és a tagállamokkal az új menekültügyi rendszer kidolgozása érdekében. Ennek több elemét az Európai Parlament már elfogadta a leköszönő Európai Bizottság előterjesztése alapján, azonban a tagállami szintű tárgyalások megrekedtek.
MTI Hírfelhasználó