Politikamentes szakszervezeti tiltakozás, avagy hogyan lesz a fából vaskarika
2007. november 20. 11:09

Nyilatkozott a Fidesz választmányi elnöke, hogy pártja szolidáris a szerdára, a társadalmi szolidaritás napjára meghirdetett tiltakozó akciókkal. És teljes erkölcsi, politikai támogatásáról biztosítja a szervezőit.

Hogy mik vannak! Hallatlan. 

Baloldali véleményformáló körökben nőttön nő a felháborodás.

A Népszavában például azt olvasom Szász István tollából, “A Fidesz vezetősége, úgy látszik, természetesnek tartja, hogy két szakszervezet (a három nagy szakszervezeti szövetség nem csatlakozott a demonstrációhoz!) akcióját kormánybuktató céljaira átpolitizálja. A demokratikus érzelmű állampolgár azonban úgy látja, hogy a szakszervezeti, azaz a civil szféra ilyen megsértése megengedhetetlen, az úgymond erkölcsi támogatás enyhén szólva - erkölcstelen.

A sztrájkot szervező két szakszervezet pedig úgy tudja lemosni magáról a politikai befolyás gyanúját, ha világosan visszautasítja Kövér, Orbán és társai támogatását, még a látszatát is elkerüli, hogy pártokkal mutyizik.“

Megáll az ember esze.

Több cikluson át ott ültek a reprezentatív szakszervezetek vezetői az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjában. Fogalmazzunk pontosabban, legalábbis jó néhány ott ült közülük. A legtermészetesebben egyeztették a szakszervezetek álláspontját a szocialista pártéval. Időről időre együttműködési megállapodást kötöttek. Emlékeim szerint mindez akkoriban nem különösebben zavarta a baloldali véleményformáló köröket. Az idő tájt valahogy nem jutott az eszükbe a szakszervezeti küzdelmek megengedhetetlen átpolitizálásával vádolni az MSZP-t.

Most viszont mit meg nem tudunk a demokratikus érzelmű állampolgárról! Képes mutyizásnak látni, ha egy párt a szakszervezeti követelések, akciók erkölcsi, politikai támogatásáról nyilatkozik.

Gyermeteg próbálkozás, nevetséges igény ez, kedves barátom, mondanám.

De persze látom, még mindig nem csekély erőt képvisel. A Liga Szakszervezetek vezetősége mindjárt szükségesnek érzi a magyarázkodást. “Szakszervezeti szövetségünk nem csap be senkit, hiszen a tiltakozó akciók szervezésében egyetlen politikai párt sem vesz részt. Azokra nem várunk senki olyat, aki sanda politikai céllal a szociális követeléseken túl politikai követeléseket próbál ráerőltetni a tiltakozásokra.“

Sanda politikai célok! Édes istenem.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke olyannyira megretten a Fidesz vezetőinek szolidaritást jelző szavaitól, hogy immár el sem mer menni a rendezvényre, nehogy félreértsék a gesztusát. Azt nyilatkozza, “szolidaritásunk kifejezéseként arra készültünk, hogy képviselőink jelen lesznek a szerdai demonstráción is. Kövér László megnyilvánulása viszont egyértelmű pártpolitikai színezetet adott ennek, ezért letettünk róla“.

Ez már egyszerűen szánalmas.

Követelni egyfelől, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó tervét, a nyugdíjszámítás januártól érvényes rendjét, tiltakozni a vasúti szárnyvonalak megszüntetése ellen stb. és közben azt gondolni, hogy amit teszünk, az nem politika, nem politikai vélemény- és akaratnyilvánítás?!

Hogy férnek össze ezek a képzetek?

Tényleg itt tartanánk?

Ha így van, semmi okunk a csodálkozásra, hogy gyengék a szakszervezetek. 

Elek István
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó