Évtizedes hiányt pótol az új etimológiai szótár
Több mint ezer oldalon vallanak régi és új szavaink a magyarság történeti adatok nélküli korai históriájáról és nemzetünk újkori történelméről. Eredetükkel és a hozzájuk kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességekkel csaknem 9 ezer szócikk foglalkozik.
2008. január 16. 17:57
A Zaicz Gábor szerkesztette Etimológiai szótár - Magyar szavak és toldalékok eredete magas színvonalon és szakszerűen dolgozza fel a magyar nyelvi elemek eredetét. A szócikkek zöme a szavak etimológiáját ismerteti, néhány száz pedig - elsőként a magyar szótárirodalomban - a magyar toldalékok eredetét adja meg. Az Etimológiai szótár több száz olyan szót is tartalmaz, mely korábban nem szerepelt egy etimológiai szótárunkban sem. A szócikkek minden esetben közlik a címszó első írásos előfordulásának évszámát, majd részletesen ismertetik a szó eredetét, keletkezésének módját.

Az Etimológiai szótár szerzői feltüntetik azt is, ha egy-egy eredeztetés nem teljesen bizonyos, hanem vitatott vagy csak valószínű. A szócikkekben a címszavakon túl további 11 ezer származékszó eredetét találja meg az olvasó. A szótári rész után a kézikönyv (ismeretterjesztő célkitűzésének megfelelően) a következő három függeléket találjuk: 1. A szavak és a toldalékok első írásos előfordulásuk sorrendjében. 2. A szavak eredet szerinti csoportosítása. 3. Szakkifejezések lexikona. Zaicz Gábor főszerkesztő és a szócikkek öt szerzője - Dolovai Dorottya, Jankovicsné Tálas Anikó, Sipőcz Katalin, Tamás Ildikó és T. Somogyi Magda - a magyar nyelvtörténet elismert kutatói, akik nyelvünket, szakterületüket egyetemi képzés keretében magas szinten oktatják.


dunatv.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó