Vannak-e a magyar filmnek külföldön esélyei?
A magyar filmek külföldi forgalmazásáról, népszerűsítéséről, valamint egymás kölcsönös segítéséről tartottak szakmai kerekasztal beszélgetést a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói, továbbá oktatási és kulturális szakdiplomaták szombaton a budapesti Palace Mammut moziban.
2008. február 2. 17:36
A 39. Magyar Filmszemle kísérőrendezvényeként megtartott fórumon Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, megoldást kell találni, hogy a filmszemle hatalmas termését hogyan lehet eljuttatni a külföldi forgalmazásba, és ebben hogyan tudnak segítséget nyújtani a külföldi intézetek ott tartózkodó szakdiplomatái.

Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, a fórum ötletgazdája beszámolt arról, hogy az intézetben működő filmklubban rendszeresen  vetítenek magyar alkotásokat. Véleménye szerint ez nem elégséges. Az igazgató abban látja a megoldást, ha a francia mozikban magyar filmeket vetítenének. Ez a külföldi partnerek bevonásával volna a legegyszerűbb már a gyártás kezdetétől. Az intézetvezető a másik lehetőséget egy kelet-közép európai mozi üzemeltetésében látja, az intézet már üzemelő vetítőtermének felhasználásával.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kifejtette, bizonyos fokig illúzió, hogy a magyar filmek széles körű, külföldi moziforgalmazásba kerüljenek, hisz az alkotásoknak egyfajta kivételes minőséget kell képviselnie. Kitért rá, hogy az elmúlt hat évben néhány alkotás, amelyeket már bemutattak a filmszínházak, műfajuknak megfelelő nézettséget értek el. Ezek az alkotások külföldi forgalmazási ügynökségek segítségével jutottak el a mozikba.

Takács Ildikó,  a Londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója három módon kívánja segíteni a magyar filmek külföldi bemutatását; adatbázis építéssel,  rendezők, producerek meghívásával, valamint a filmfesztiválokon való koncentráltabb jelenléttel.

Orsós László Jakab, a New York-i Kulturális Intézet igazgatója szerint koncentrált, de nem esetleges megjelenéssel kellene népszerűsíteni a magyar filmet. Felvetése szerint ki kell választani néhány olyan alkotást az elmúlt néhány év terméséből tud mondani, amelyet megfelelően lehet kommunikálni.

Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója kifejtette, a vetítésekhez intézetnek szüksége lenne ingyenes példányokra.

Vezér Éva az intézetek igazgatóinak beszámolóira reagálva elmondta, preferencia eljutni a nagy fesztiválokra. Ha egy filmet az intézmény falain kívül vetítenek, nemzetközi bemutatónak számít, ami megakadályozza, hogy az adott alkotás egy A-kategóriás fesztiválon elinduljon. Rámutatott; a sorrendet be kell tartani.

Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási Kulturális Központ igazgatója elmondta, Indiában szinte lehetetlen bekerülni a kereskedelmi filmforgalmazási hálózatba, ezért az alternatív, filmklublokon keresztüli vetítéseket erősítik.

A beszélgetésen a filmkészítők közül megszólalt Durst György, Muhi András producer, valamint Kocsis Tibor dokumentumfilm-rendező.

gondola
Címkék:
megmondó
A többi elcsatolt területen is megjelent a hétköznapi rasszizmus, annak legmegvetendőbb fajtája: a hungarofóbia.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI