Emlékérmeket adnak át a Balassi-misén
A reneszánsz év alkalmából emlékérmeket adnak át a február 13-ai Balassi-misén azoknak a magyar értelmiségieknek, művészeknek, akik az utóbbi esztendőkben gazdagították az európai Balassi-hagyományt.
2008. február 12. 10:53

Az istentiszteletet a zuglói Kassai téri templomban tartják a Bálint nap előestéjén, fél 7-es kezdési időponttal. A misét a Szentlélek templom plébánosa, Pajor András atya celebrálja, a zenei kíséretet a Misztrál együttes adja.

Hunyadi Mátyás királlyá választásának 550. évfordulója alkalmából civil Reneszánsz Emléktestület állt fel, Kobzos Kiss Tamás, Tinódi-lanttal díjazott énekművész elnökletével. A grémium a tervek szerint tizenkét Balassi-emlékérmet nyújt át. Az érmeket Rieger Tibor szobrász alkotta; az M. S. mester-díjas művész formázta meg többek között a balatonboglári Teleki Pál-szobrot, a győri - kiemelkedően népszerű - Jedlik Ányos-Czuczor Gergely páros bronzalkotást, illetve a pannonhalmi apátság díszkapuját.

Egy kiszivárogtatás szerint emlékérmet kap Makovecz Imre, a Balassi Bálint-emlékkard kuratóriumának elnöke, Puszt Tibor filmrendező, a Kardtársak című dokumentumfilm társalkotója, Virágh László zeneszerző, számos Balassi-strófa megzenésítője, Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész, a reneszánsz költő legjobb ismerője, illetve maga a Misztrál együttes, amely 2004-ben Mezőn széllel járók címmel Balassi-nagylemezt adott ki.

Forrás: www.balassi.eu/Visszhang.htm

gondola
Címkék:
MTI Hírfelhasználó