A jövő évszázad legnagyobb kérdése a víz
Az elmúlt kétszáz évben vizes élőhelyeink javát tönkretettük. A globális éghajlatváltozás miatt jövőnk egyik alapkérdése, hogy talpra állítjuk-e hazánk természetes vízrendszerét. - A Védegylet felhívása a Víz Világnapján
2008. március 21. 10:48

A víz és a víz helyi körforgását biztosító növényzet kiemelkedően fontos a klíma szabályozásában, az árvízek és aszályok megelőzésében és a beérkező vizek hasznosításában is. Az erdők, ligetek, fasorok párologtatással, árnyékolással, napenergia-tárolással védenek a túlmelegedéstől; a víz a felszínen, a növényzetben és a légkörben pedig további kiegyensúlyozó hatást is kifejt. Az elmúlt két évszázadban hazánkban azonban a szántóföldi termelés érdekében a vizes élőhelyek döntő részét kiszárították, a természetes rendszereket felszámolták vagy végletesen átalakították. Emiatt alacsonyabb lett a talajvíz szintje, özönvízszerű esők jelentek meg és egyre pusztítóbbak mind az áradások, mind a száraz periódusok - a vizes körforgások rendszere velünk együtt vesztésre áll.

A vízgyűjtőkről (a tenger felé) feleslegesen elfolyó víz mennyisége ugyanakkor csökkenthető, ha lefolyóvá változtatott vízfolyásainkat regeneráljuk, vízparti, ártéri erdeinket, ligeteinket megőrizzük, vagy életre keltjük. A szélsőséges eloszlásban érkező nagyvizeket pedig akár áldásnak is tekinthetjük, csak feladatot kell nekik találni. Csak a természetes, eredeti árterek és erdők vízellátásának helyreállításával nyílik lehetőség a fenntartható, környezetbarát tájgazdálkodásra, amely az Európai Unió új agrárpolitikájának is egyik legfontosabb célkitűzése.

A Brüsszel által létrehozott Víz Keretirányelv a tagállamok számára előírja a felszíni vizek jó ökológiai állapotának helyreállítását, a vizek megőrzését és védelmét. Magyarországon ez olyan adminisztratív intézkedésekben merül ki, amelynek célja, hogy az EU követelményeinek látszólag megfeleljünk. A jogszabály-alkotás és az állami vízügyi gyakorlat továbbra sem kezelik megfelelő súllyal ezeket a szempontokat. Az elavult szemléletű vízügyi jogszabályok ma is hatályosak, és a frissen kiadottak egy része is ellentétes a természetes rendszerek életfolyamataival, és a fenntarthatóság szempontjaival. A vizek beszorítása és felgyorsítása, a vizes élőhelyek elpusztítása nemcsak természeti károkat okoz, hanem újratermeli a költséges katasztrófahelyzeteket.

Ezért kérjük az Országgyűlést és a Kormányt, hogy a vízgazdálkodás és árvízvédelem jogszabályi környezetét alakítsa át úgy, hogy az az új igényeknek megfelelően a természeti rendszerekkel, való együttműködést, a fenntartható vízgazdálkodást, a természetes vízrendszerek felélesztését hatékonyan szolgálja. Ennek során vegye figyelembe azokat az elemzéseket és szakmai ajánlásokat – így a Budapesti Műszaki Egyetem kutatási eredményeit –, amelyek a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése kapcsán katasztrófa-megelőzési és gazdasági szempontból is hangsúlyozzák a természetes medrek, ártéri öblözetek és természeti rendszerek felélesztésének szükségét, vagy amelyek a Víz Keretirányelv hazai bevezetéséhez szükséges jogszabályi és technológiai változtatások terén adnak útmutatást.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárcát és a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságokat és Felügyeleteket arra kérjük, működjenek együtt a vízgyűjtőink fenntartható kezeléséhez elengedhetetlen földhasználat-váltás, valamint az ezekre épülő környezetbarát tájgazdálkodás újbóli elterjesztésének megvalósításában.

Az önkormányzatoktól és az ingatlantulajdonosoktól azt szeretnénk, hogy településeik klímájának védelme érdekében válasszanak olyan vízkezelési és területhasználati megoldásokat, amelyekkel lehetővé válik a csapadékvíz helyben tartása, a természetes zöldfelületek növelése, és a használt vizek újrafelhasználása, illetve párologtatása.

A közérdekű tevékenységet végző társadalmi szervezeteket pedig arra bátorítjuk, hogy jogszabályban rögzített lehetőségeikkel élve vegyenek részt a vízgyűjtőterületük jövőjét meghatározó „Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek” elkészítésében.

 

 

gondola
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
 • A kutatás és az innováció kiemelt érték
  Minél gyorsabban szeretné lezárni a kormány a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre azonban többféle megoldás is szóba jöhet - mondta el az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés... című műsorában kedden este az innovációs és technológiai miniszter.
 • Brüsszel kifogásolja a magyar kampányt
  Álhírnek, dezinformációnak minősítette a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának megállapításait kedden az Európai Bizottság.
MTI Hírfelhasználó