A jövő évszázad legnagyobb kérdése a víz
Az elmúlt kétszáz évben vizes élőhelyeink javát tönkretettük. A globális éghajlatváltozás miatt jövőnk egyik alapkérdése, hogy talpra állítjuk-e hazánk természetes vízrendszerét. - A Védegylet felhívása a Víz Világnapján
2008. március 21. 10:48

A víz és a víz helyi körforgását biztosító növényzet kiemelkedően fontos a klíma szabályozásában, az árvízek és aszályok megelőzésében és a beérkező vizek hasznosításában is. Az erdők, ligetek, fasorok párologtatással, árnyékolással, napenergia-tárolással védenek a túlmelegedéstől; a víz a felszínen, a növényzetben és a légkörben pedig további kiegyensúlyozó hatást is kifejt. Az elmúlt két évszázadban hazánkban azonban a szántóföldi termelés érdekében a vizes élőhelyek döntő részét kiszárították, a természetes rendszereket felszámolták vagy végletesen átalakították. Emiatt alacsonyabb lett a talajvíz szintje, özönvízszerű esők jelentek meg és egyre pusztítóbbak mind az áradások, mind a száraz periódusok - a vizes körforgások rendszere velünk együtt vesztésre áll.

A vízgyűjtőkről (a tenger felé) feleslegesen elfolyó víz mennyisége ugyanakkor csökkenthető, ha lefolyóvá változtatott vízfolyásainkat regeneráljuk, vízparti, ártéri erdeinket, ligeteinket megőrizzük, vagy életre keltjük. A szélsőséges eloszlásban érkező nagyvizeket pedig akár áldásnak is tekinthetjük, csak feladatot kell nekik találni. Csak a természetes, eredeti árterek és erdők vízellátásának helyreállításával nyílik lehetőség a fenntartható, környezetbarát tájgazdálkodásra, amely az Európai Unió új agrárpolitikájának is egyik legfontosabb célkitűzése.

A Brüsszel által létrehozott Víz Keretirányelv a tagállamok számára előírja a felszíni vizek jó ökológiai állapotának helyreállítását, a vizek megőrzését és védelmét. Magyarországon ez olyan adminisztratív intézkedésekben merül ki, amelynek célja, hogy az EU követelményeinek látszólag megfeleljünk. A jogszabály-alkotás és az állami vízügyi gyakorlat továbbra sem kezelik megfelelő súllyal ezeket a szempontokat. Az elavult szemléletű vízügyi jogszabályok ma is hatályosak, és a frissen kiadottak egy része is ellentétes a természetes rendszerek életfolyamataival, és a fenntarthatóság szempontjaival. A vizek beszorítása és felgyorsítása, a vizes élőhelyek elpusztítása nemcsak természeti károkat okoz, hanem újratermeli a költséges katasztrófahelyzeteket.

Ezért kérjük az Országgyűlést és a Kormányt, hogy a vízgazdálkodás és árvízvédelem jogszabályi környezetét alakítsa át úgy, hogy az az új igényeknek megfelelően a természeti rendszerekkel, való együttműködést, a fenntartható vízgazdálkodást, a természetes vízrendszerek felélesztését hatékonyan szolgálja. Ennek során vegye figyelembe azokat az elemzéseket és szakmai ajánlásokat – így a Budapesti Műszaki Egyetem kutatási eredményeit –, amelyek a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése kapcsán katasztrófa-megelőzési és gazdasági szempontból is hangsúlyozzák a természetes medrek, ártéri öblözetek és természeti rendszerek felélesztésének szükségét, vagy amelyek a Víz Keretirányelv hazai bevezetéséhez szükséges jogszabályi és technológiai változtatások terén adnak útmutatást.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárcát és a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságokat és Felügyeleteket arra kérjük, működjenek együtt a vízgyűjtőink fenntartható kezeléséhez elengedhetetlen földhasználat-váltás, valamint az ezekre épülő környezetbarát tájgazdálkodás újbóli elterjesztésének megvalósításában.

Az önkormányzatoktól és az ingatlantulajdonosoktól azt szeretnénk, hogy településeik klímájának védelme érdekében válasszanak olyan vízkezelési és területhasználati megoldásokat, amelyekkel lehetővé válik a csapadékvíz helyben tartása, a természetes zöldfelületek növelése, és a használt vizek újrafelhasználása, illetve párologtatása.

A közérdekű tevékenységet végző társadalmi szervezeteket pedig arra bátorítjuk, hogy jogszabályban rögzített lehetőségeikkel élve vegyenek részt a vízgyűjtőterületük jövőjét meghatározó „Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek” elkészítésében.

 

 

gondola
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI