A jövő évszázad legnagyobb kérdése a víz
Az elmúlt kétszáz évben vizes élőhelyeink javát tönkretettük. A globális éghajlatváltozás miatt jövőnk egyik alapkérdése, hogy talpra állítjuk-e hazánk természetes vízrendszerét. - A Védegylet felhívása a Víz Világnapján
2008. március 21. 10:48

A víz és a víz helyi körforgását biztosító növényzet kiemelkedően fontos a klíma szabályozásában, az árvízek és aszályok megelőzésében és a beérkező vizek hasznosításában is. Az erdők, ligetek, fasorok párologtatással, árnyékolással, napenergia-tárolással védenek a túlmelegedéstől; a víz a felszínen, a növényzetben és a légkörben pedig további kiegyensúlyozó hatást is kifejt. Az elmúlt két évszázadban hazánkban azonban a szántóföldi termelés érdekében a vizes élőhelyek döntő részét kiszárították, a természetes rendszereket felszámolták vagy végletesen átalakították. Emiatt alacsonyabb lett a talajvíz szintje, özönvízszerű esők jelentek meg és egyre pusztítóbbak mind az áradások, mind a száraz periódusok - a vizes körforgások rendszere velünk együtt vesztésre áll.

A vízgyűjtőkről (a tenger felé) feleslegesen elfolyó víz mennyisége ugyanakkor csökkenthető, ha lefolyóvá változtatott vízfolyásainkat regeneráljuk, vízparti, ártéri erdeinket, ligeteinket megőrizzük, vagy életre keltjük. A szélsőséges eloszlásban érkező nagyvizeket pedig akár áldásnak is tekinthetjük, csak feladatot kell nekik találni. Csak a természetes, eredeti árterek és erdők vízellátásának helyreállításával nyílik lehetőség a fenntartható, környezetbarát tájgazdálkodásra, amely az Európai Unió új agrárpolitikájának is egyik legfontosabb célkitűzése.

A Brüsszel által létrehozott Víz Keretirányelv a tagállamok számára előírja a felszíni vizek jó ökológiai állapotának helyreállítását, a vizek megőrzését és védelmét. Magyarországon ez olyan adminisztratív intézkedésekben merül ki, amelynek célja, hogy az EU követelményeinek látszólag megfeleljünk. A jogszabály-alkotás és az állami vízügyi gyakorlat továbbra sem kezelik megfelelő súllyal ezeket a szempontokat. Az elavult szemléletű vízügyi jogszabályok ma is hatályosak, és a frissen kiadottak egy része is ellentétes a természetes rendszerek életfolyamataival, és a fenntarthatóság szempontjaival. A vizek beszorítása és felgyorsítása, a vizes élőhelyek elpusztítása nemcsak természeti károkat okoz, hanem újratermeli a költséges katasztrófahelyzeteket.

Ezért kérjük az Országgyűlést és a Kormányt, hogy a vízgazdálkodás és árvízvédelem jogszabályi környezetét alakítsa át úgy, hogy az az új igényeknek megfelelően a természeti rendszerekkel, való együttműködést, a fenntartható vízgazdálkodást, a természetes vízrendszerek felélesztését hatékonyan szolgálja. Ennek során vegye figyelembe azokat az elemzéseket és szakmai ajánlásokat – így a Budapesti Műszaki Egyetem kutatási eredményeit –, amelyek a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése kapcsán katasztrófa-megelőzési és gazdasági szempontból is hangsúlyozzák a természetes medrek, ártéri öblözetek és természeti rendszerek felélesztésének szükségét, vagy amelyek a Víz Keretirányelv hazai bevezetéséhez szükséges jogszabályi és technológiai változtatások terén adnak útmutatást.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési tárcát és a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságokat és Felügyeleteket arra kérjük, működjenek együtt a vízgyűjtőink fenntartható kezeléséhez elengedhetetlen földhasználat-váltás, valamint az ezekre épülő környezetbarát tájgazdálkodás újbóli elterjesztésének megvalósításában.

Az önkormányzatoktól és az ingatlantulajdonosoktól azt szeretnénk, hogy településeik klímájának védelme érdekében válasszanak olyan vízkezelési és területhasználati megoldásokat, amelyekkel lehetővé válik a csapadékvíz helyben tartása, a természetes zöldfelületek növelése, és a használt vizek újrafelhasználása, illetve párologtatása.

A közérdekű tevékenységet végző társadalmi szervezeteket pedig arra bátorítjuk, hogy jogszabályban rögzített lehetőségeikkel élve vegyenek részt a vízgyűjtőterületük jövőjét meghatározó „Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervek” elkészítésében.

 

 

gondola
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó