Whiskys rabló helyett vodkás rendőr
Szegény Keanu Reeves! Bármilyen filmben is tűnik fel, mindig Neo marad a Mátrixból. Ezt akkor tudná csak feledtetni, ha meg tudná változtatni a fizimiskáját. De ebben a produkcióban is pont olyan hajat visel, pont úgy hordja a pont ugyanolyan napszemüveget, mint a kultikus sci-fiben.
2008. április 16. 21:53

De még ez is elnyomható lenne, ha tudna máshogy játszani. De nem tud. Kénytelenek vagyunk felismerni, hogy jó arcú, ám nem jó színész.

Amitől más, mint Mátrix-beli lénye, az a vodka. Tom Ludlow detektív alkoholista. De nem amolyan balkáni módra, hányástól-hányásig dülöngélősen. Iszik, méghozzá sokat, mégis nem hat rá a pia. Ahogy a Whiskys Rabló minden bevetése előtt bedobott egy kupicát, úgy Los Angeles legkeményebb zsaruja is lenyom egy kisüvegest a rosszfiúk kiütése előtt. Az ötlet nem briliáns, de működhetne, ha nemcsak üres jelzés lenne. Mert örök igazság: aki iszik, az részeg lesz. Nem úgy Ludlow nyomozó. Ő hidegfejű robotként aprítja a bűnözőket vodka ide vagy oda.

Persze ettől még lehetne jó a film. De nem az. Mikor legutoljára a naptárra néztem, 2008-at mutatott. A film mégis, mintha a nyolcvanas évek műhelyeiben fogant volna. A történet banális. Húsz éve még filmvásznon volt a helye, de ma egy átlagos a tévésorozat is elpirulna tőle. Korrupt rendőrök, akik közt cinkos, aki néma. Tom természetesen hallatja a hangját. Így belekeveredik egy olyan ügybe, melyben szinte mindenki ellene van. Mind az utcai gengszterek, mind a rendőrtársak. Ahogy felnyílik a szeme, rájön, rajta kívül mindenki benne van. És persze jön a bosszú. Az ilyen lineáris sztori Piszkos Harry óta jön ki a könyökünkön, és sikítva kiáltana többdimenziós csavarért. De kiáltása a Los Angeles-i utcák sötétjén hamar elkopik. Ahogy a néző türelme is. Várjuk, várjuk a meglepit, de hiába, egy kinder tojásban többre lelünk.

Ahogy csikorognak előre az események, úgy kopogtathat kérdések tömkelege ásító agyunk falán. Miért kellett pazarolni erre celluloidot? Miért vállalták el ’A’ kategóriás színészek a szerepet? Ki a célközönség? Valószínű, hogy lehet valami a Hollywood-i politikában, amiről nem tudunk. Ahogy a filmben kézben tartják és zsarolják egymást a nagykutyák, a ki-tud-mocskosabb-dolgokat-a-másikról elven, úgy lehet, hogy valamely régi tartozást kellett törlesztenie Reeves-nek, meg Forest Whitakernek is a producer felé. Persze lehet, hogy szimplán a gázsi volt visszautasíthatatlan.

Tény: Forest Whitaker nagyot játszik. Igaz, ő más színvonalat nem ismer. A másik főszereplő Chris Evans szintén jól teljesít, ügyesen hozza karakterét. És végül, Dr. House rajongók figyelem! Az utca királyai legizgalmasabb figurája minden bizonnyal a Hugh Laurie játszotta Biggs kapitány. Olyan pasas, akiről egészen a legvégéig nem derül ki, melyik oldalon áll. Rejtélyekkel teli léte kellemesen üde perceket szerez a jobbra-balra pislákoló, el-elbóbiskoló nézőnek.

Bemutató: április 17.

Pénzes Dávid
Címkék:
megmondó
A többi elcsatolt területen is megjelent a hétköznapi rasszizmus, annak legmegvetendőbb fajtája: a hungarofóbia.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI