Parlamenti vitanap a Tiszáról - Gyors intézkedés szükséges!
Több mint 280 fő részvételével konferenciát tartottak a TÁJ-KÉP Tiszai Jövőkép-építés Program keretében az Országház Felsőházi termében. A tanácskozáson a parlamenti pártok képviselőivel együtt vitatták meg a résztvevők az eddigi tiszai fejlesztési programok kudarcainak okait, a lehetséges teendőket.
2008. május 9. 11:27
A Tiszai Alföld jövőképépítés célja a nemzetközi előrejelzések és jövőképek (GEO4, MA) mentén a tiszai vízgyűjtő hosszú távú (2030-2050) jövőképének (jövőképeinek) megfogalmazása. A munka első parlamenti vitanapját a Program védnöke, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Faragó Tibor, a KvVM stratégiai főosztályvezetője bevezető előadásában kiemelte: nem szabad elkülönülten kezelni az egyes térségi szakterületi stratégiákat, programokat, átfogó térségi fenntartható fejlődési stratégiára van szükség. Vári Anna, szociológus előadásában a Beregben és a Bodrogközben végzett kutatási eredményeket ismertetve az ott élők árvízzel szembeni kiszolgáltatottságára hívta fel a figyelmet.

Katona Kálmán (MDF) utalt rá: sürgősen szükség lenne egy aszálystratégiára és egy tiszavölgyi vízgazdálkodási programra. Az Alföld Program hamvába holt és a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése (VTT) is árvízvédelmi programmá egyszerűsödött, amire forrás sincs. Magda Sándor (MSZP) szerint a fásszárú energianövények termesztése és a biomasszával fűtött óriási fóliasátrakkal dolgozó kertészeti ágazat jelentheti a vidék számára a két legfontosabb kitörési pontot. Velkey Gábor (SZDSZ) a helyi társadalmak megerősítésére helyezte a hangsúlyt. A piacrajutáshoz a helyi közösségek újjászervezése, a kicsik szövetkezése kell, hogy a mérethatékonysági követelményeknek meg tudjanak felelni. Nógrádi Zoltán (Fidesz) utalt rá: nem új tervekre van szüksége az Alföldnek, hanem arra, hogy az alulról jövő kezdeményesek teret kaphassanak. Ángyán József (Fidesz) szerint kérdés, hogy érték-e a vidék stabilitása? Mert, ha igen, közpénzt csak erre szabad költeni. Ezzel szemben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban a valódi vidékfejlesztési intézkedésekre nem jut pénz. Orosz Sándor (MSZP) a VTT-vel kapcsolatban elmondta: a program megbukott, így a 2007. novemberi törvénymódosítás kármentés volt, mellyel legalább az árvízvédelmi fejlesztésekre igyekeztek a forrásokat biztosítani. Nagy Andor (KDNP) szerint a helyiek számára nem jövőkép kell, hanem munka, megélhetés. A jövőképet le kell lefordítani a helyiek nyelvére.

Veres Nándor, Nagykörű polgármestere, a Szövetség az Élő Tiszáért elnöke elmondta, hogy a helyiek már elvesztették a hitüket a tervezésben, végre a tervek végrehajtására, megélhetési lehetőségek biztosítására lenne szükség. Jolánkai Márton (Szent István Egyetem) figyelmeztetett arra, hogy az energianövények termelése rendkívül sok problémát vet fel. Vargáné Kerékgyártó Ildikó, Ároktő polgármestere a Borsodi Mezőség LEADER-csoportról beszélt. Több kezdeményezés mellett beszámolt arról, hogy a környéken Natúrpark létrehozását kezdeményezték.

A vitanap zárszavában Kóródi Mária kiemelte, hogy az ökológiai gondolkodású képviselők mellett az ökonómiai gondolkodásuakkal is párbeszédet kell kezdeményezni. Harnos Zsolt, akadémikus szerint a Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiát végre kell hajtanunk, sürgős lépésekre van szükség, mert a klímaváltozás egyre nagyobb károkat okoz.

gondola
Címkék:
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Fideszes szavazatok is kellettek Von der Leyennek
  A német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság következő elnöke. A politikus csak nagyon szűk többséget szerzett az Európai Parlamentben, így még meggyűlhet a baja az átláthatóságért kiáltó testülettel. Az EP októberben szavaz majd az új összetételű bizottságról.
 • Az idő urai
  Mivel érdekekről van szó, s jogegyenlőségről, Magyarországnak egy pillanatra sem szabad beleélnie magát abba a vízióba, hogy mostantól a bizottság megváltozik, s felfigyel az aggasztó jelekre, esetleg figyelembe veszi a szavazópolgárok akaratát.
 • Riadólánc: 200 álcivil szervezet támadja a Fidesz jelöltjét
  Soros György mintegy 200 európai lobbiszervezete levélben fordult az Európai Néppárthoz azért, hogy megakadályozza a fideszes Hidvéghi Balázs megválasztását az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) alelnöki posztjára, és megvétózzon más fideszes jelölteket is.
MTI Hírfelhasználó