Rossz sport a lósport? - Az állam tényleg a legrosszabb tulajdonos
A Gyurcsány-kormány húzásai a lovas szakmát is egy táborba terelték. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az 1925-ben épült és 2005-ben 3 milliárdért modernizált Kincsem Parkot ingatlan célú hasznosításra szánja, mert veszteséges. Igen, a lóverseny. Igen, Magyarországon.
2008. május 19. 14:37

Veszélyben a Kincsem Park

 Amint azt sajtóközleményében tudatja, a Magyar Lótenyésztők és Lovas Szervezetek Szövetsége (MLLSZ) szombati közgyűlésén határozatban foglalt állást a hazai lóversenyzés és a Kincsem Park privatizációja körül kialakult helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

A küldöttek által egyhangúlag megszavazott határozatban az MLLSZ támogatásáról biztosítja az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért (Összefogás) civil szerveződés törekvéseit, melynek legfőbb célja az 1925-ben épült és 2005-ben 3 Mrd Ft-ért modernizált Kincsem Park tartós állami tulajdonban tartása, annak érdekében, hogy az ingatlan továbbra is a lóversenyzésnek, lovas rendezvényeknek és más szabadtéri kulturális eseményeknek adjon otthont.

 Parlamenti pengeváltás

 Mint ismeretes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Kincsem Park azonnali bezárását, a lóversenyzés megszüntetését és a Kincsem Park ingatlancélú hasznosítását fontolgatja.

 2008. május 13-i ülésnapján Bíró Ildikó Fideszes országgyűlési képviselő keményen kérdezett:

 „Ez év május 31-én a Hősök terét ideiglenesen lóversenypályává alakítják át.   A rendezvény címe: Nemzeti Vágta. Hiszen lovas nemzet vagyunk! Amit Önök privatizáció címén csinálnak az is egyfajta vágta, rohamtempóban vernek dobra mindent, ami még, eladható ebben az országban. Hál’ Istennek vannak még olyanok, akik a kiárusítás helyett az értékmegőrzést választják. Ezért jött létre az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért! - akció bizottság is. Céljuk a Kincsem Park és az Alagi Versenyló Tréningközpont megmentése. Az állam azzal érvel a megszüntetés mellett, hogy a lóversenysport egymilliárd forintos vesztességet termel évente. Vajon miért? A környező országokban ez kivétel nélkül nyereséges üzletágnak számít. Lehet, hogy Önök valamit nem jól csinálnak? Lehet, hogy Önök ehhez sem értenek?”

 Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár szerint – aki Gráf József miniszter halaszthatatlan teendői miatt válaszolt – a lóversenyzés Magyarországon pár ezer ember belügye, amiről nem is kellene a Parlament falain belül szót vesztegetni. A lovisok megkapták a modern Kincsem Parkot, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Továbbra is csak a veszteséget termelik.

Gőgös válaszában szóra sem méltatta a hazai lóversenyzés 181 éves múltját, a Kincsem Park privatizációjával megszüntetni kívánt nemzeti kulturális örökséget, és - ami valóban az FVM hatásköre lenne - a galopp és ügetőló tenyésztés kritikus helyzetét.

 A szakma összefog

 A szakma nehezményezi, hogy továbbra is csak a veszteséges működést dörgölik orra alá. A jobb szervezés, a jó külföldi példák felhasználása helyett inkább a megszüntetés mellett teszik le a voksukat?

Az MLLSZ tömöríti a legfontosabb lótenyésztő, lóverseny és lovassport egyesületeket: Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete, Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, Magyar Lovaregylet, Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete, Magyar Lovassport Szövetség, Magyar Lovas Turisztikai Szövetség, Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság és további tenyésztő egyesületek. Az három lóversenyzésben dolgozó szakember (Pécsi István, Horváth Zalán, Krebs András) által elindított Összefogás az eddig összegyűjtött 15 000 aláírás és a mostani határozat birtokában az egész lovas társadalom nevében próbál fellépni a nemzeti vagyont és kulturális örökséget jelentő 83 éves Kincsem Park és a Széchenyi István által alapított 181 éves hazai lóversenyzés megmentéséért folytatott küzdelemben.

Ilyen széleskörű szakmai összefogásra és támogatói bázis megteremtésére a rendszerváltozás óta még nem volt példa.

 A meccs most kezdődik - vagy már eldőlt?

 

gondola
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó