Írbalzsam
2008. június 14. 10:06
Írországban népszavazással döntöttek a Lisszaboni szerződés sorsáról, ahol aztán a népakarat június 12-én, nagy örömömre megvétózta. Nagy örömre az ad okot, hogy most már nem számít a magyar parlamenterek óriási hibája, akik forrón zabálták a kását és tulajdonképpen mindenféle tanulmányozás nélkül, azonnal elfogadták a szerződést. Persze nem csak a képviselők nem olvasták, vagy olvastatták el, sanda gyanúm szerint mások is kevesen próbálták legalább az egyes részeket bebiflázni, de, hogy senki nem olvasta össze az egészet, szinte biztosra veszem.

Magam csak a harminchatodik oldalig jutottam vele, mert oldalanként annyi cikk módosul, cikk lép a cikk helyébe, cikk egészül ki másik cikkel, hogy időhiányra hivatkozva kénytelen voltam feladni. Több idővel, tehetséggel megáldottak persze végigolvashatták a 397 oldalas (magyar nyelvű) dokumentumot, de nemigen találtam olyan írásokat, ahol az általános alapelvek ismertetésén túl részletesen foglalkoztak volna az egyes paragrafusok értelmezésével, netán azokat a paragrafusokat megnyugtató módon elhelyezték volna a jelenlegi bonyolult uniós jogkörnyezetben.

Ám a Lisszaboni szerződésről keringő pletykák szerinti általános alapelvek között is van néhány, amely legalábbis elgondolkodtató. Az államok szövetségének erősítése nevetségesnek és többé-kevésbé érthetetlennek tűnik a mai szigorú (Magyarországra nézve mindig kötelező) uniós szabályozások fényében. Éppen a napokban utasították el - a gazdasági szövetség és jogrend jegyében - a magyar kormány azon kérését, amelyik a benzin adójának csökkentésére irányult. Ez merész és konkrét, mondhatni politikai (de legalábbis politikai következményekkel járó) beavatkozás egy tagállam életébe.

Beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan mamutállam létrehozásának, amelynek mégis vannak tagállamai, amelyek megvétózhatnak kül- és biztonságpolitikai ügyeket vagy az unió költségvetésének elfogadását. Igazán kacifántos az ügy mégis attól lesz, hogy ez a vétó mégsem számít, mert ha a tagországok egyharmadának parlamentje ellenvetéssel él, akkor az Európai Bizottság különleges indoklásra ugyan kötelezve van, de arra már nem, hogy visszavonja a nemzetállamok szemét szúró ötletet.

Tizenkét év és sok száz ember áldozatos munkáját tették tönkre az írek egyetlen nap alatt, de már kitalálták a büntetésüket. Lehet, hogy az íreket kihagyják majd a katonai együttműködésekből. Aminek az írek igazán örülni csak akkor fognak, amikor megalakul az EU-s hadsereg amitől a NATO mamutállama (ha addig ki nem hal) majd morcos hőbörögésbe kezd.

Koronics Márton
  • Százezrek személyes adatai a baloldal adatbázisában
    A baloldali előválasztás célja a mozgósítás mellett az adatgyűjtés volt, az egész folyamat egy nagy adatgyűjtési kampánynak minősül, amivel több százezer ellenzéki szavazó személyes adatait gyűjtötte össze a hat baloldali párt – nyilatkozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
  • Orbán: minden magyarra számítunk
    Minden magyarra számítunk, akinek számít Magyarország jövője - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott ünnepi beszédében; a kormányfő a 2006. október 23-i eseményekről is megemlékezett, hangsúlyozva, hogy tizenöt évvel ezelőtt az egyik oldalon a könnygázgránát, a másik oldalon "a becsapott és megalázott nemzet" állt.
  • Megérkezett a Békemenet az állami ünnepség helyszínére
    Megérkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet az állami ünnepség helyszínére szombaton délután, az ünneplő tömeg megtöltötte az Erzsébet teret és a Deák teret, az emberek a Károly körúton is állnak egészen az Astoriáig
MTI Hírfelhasználó